2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Fotografijų konkurso„Debiutas“ lareatai

2014-12-14
 
Ieva Baltaduonytė

Ieva Baltaduonytė

 

Fotografijų konkurso „Debiutas" nugalėtojai - portretų serijos nuo emigracijos iki genties 

Lietuvos fotomenininkų sąjungos „Prospekto" fotografijos galerijoje vyko konkurso-parodos „Debiutas" laureatų apdovanojimo ceremonija bei katalogo pristatymas. Šių metų pirmos vietos nugalėtojai Ievai Baltaduonytei buvo įteiktas fotoaparatas SONY A5100. Nugalėtojos nuotraukų serijos tema „Migracijos". Migracija yra dalykas, kurį pati autorė yra patyrusi. Tai jauna lietuvaitė, baigusi fotografijos studijas Airijoje. Apskiritmu įrėminti portretai jaunų moterų, palikusių Lietuvą ir gyvenančių Airijoje papildomi keturiais kvadratiniais natiurmortais, vaizduojančiais objektus, kurie sieja šias moteris su Lietuva.

Antros vietos nugalėtojai: Lina Jakubauskaitė su autoportretų serija bei Bronius Duoba (ZZ) su portretų serija „Gentis".  Laureatų laukia Lietuvos fotomenininkų sąjungos prizai - autorinės parodos „Vilniaus" fotografijos galerijoje 2015 metais.

„Gyvenimas - tarsi foto aparatas. Tiesiog susitelk į tai, kas svarbu, ir „pagauk" momentą. Tik nedaugelis geba pastebėti tas mažas reikšmingas smulkmenas pasaulyje, kuris pavergia žvelgiant į puikų vaizdą. Sukurkite tam nedaugeliui erdvę plėtrai",- sako Juris Simanovskis, SONY skaitmeninio vaizdavimo produktų vadovas Baltijos šalyse, vienas konkurso rėmėjų atstovų. Saulius Mudėno, uždarosios dizaino ir leidybos AB KOPA, spausdinusios konkurso katalogą, direktoriaus, nuomone. „Debiutu vadinami šachmatų partijos pirmieji ėjimai, kuriais varžovai stengiasi savo figūras išdėstyti taip, kad vėliau galėtų kuo geriau pulti arba gintis. Neatsitiktinai būtent taip pavadintas nuostabia tradicija tapęs Lietuvos fotomenininkų sąjungos rengiamas konkursas. Debiutas - tai ne tik galimybė pradedantiems menininkams pristatyti savo kūrybą plačiai žiūrovų auditorijai, bet ir nepakartojama proga sudaryti pirmąjį įspūdį. Autoriai pristato žiūrovams fotografijas, kurios atskleidžia kiekvieno jų skirtingus žiūrėjimo taškus ir savitą juos supančio pasaulio interpretaciją". Pasak Sauliaus Kirvelos, Foto ProCentro, spausdinusio nuotraukas parodai, vadovo „ Fotografija - tai lyg ir dokumentinis gyvenimo atspindys, tačiau talentingų žmonių rankose ji įgauna visai kitą prasmę, o svabiausia vertę. Kartu su skaitmenine era atsirado ir nauja karta fotografų, labai savitai matančių mus supantį pasaulį, o kartu ir sugebančių tai perteikti fotografijoje, priverčia visuomenę naujai atrasti šią meno sritį."

2014 metais rengiamas jau XIII konkursas, savo darbus jam atsiuntė 111 autorių kurie pateikė 1178 fotografijas. Šių metų konkurso vertinimo komisiją sudarė: G. Česonis, A. Maknytė, T. Pabedinskas, T. Persinger (JAV), V. Samulionytė, G. Skudžinskas, J. Staselis ir D. Vaičekauskas. Į Vertinimo komisija parodai bei katalogui atrinko šių autorių fotografijas: Ieva Baltaduonytė, Renata Bartusevičiūtė-Mackevičienė, Rasa Damkauskienė, Bronius Duoba (ZZ), Ignė Grikevičiūtė, Lina Jakubauskaitė, Guoda Jucevičiūtė, Vaiva Katinaitytė, Evgenia Levin, Ernestas Lylaus, Gintarė Stašaitytė, Berta Tilmantaitė, Kristina Valasevičienė, Romualdas Vinča, Virginijus Zalensas. „Debiuto" paroda „Prospekto" fotografijos galerijoje bus eksponuojama iki šių metų gruodžio 20 d. 

Debiutinės fotografų parodos Lietuvoje rengiamos jau nuo 1976 metų. Sovietmečiu jos buvo vadinamos jaunųjų fotografų parodomis, o fotografų amžius ribojamas iki 35 metų. Jose tąsyk dalyvavo daug pradedančių, o šiandien jau gerai žinomų talentingų fotografų: V. Šonta, R. Požerskis, V. Balčytis, R. Paknys, V. Bubelytė, A. Šeškus, G. Trimakas, V. Stanionis, A. Ostašenkovas, A. Budvytis ir daugelis kitų. 1975-1988 buvo metais surengtos septynios jaunųjų fotomenininkų parodos.

        2010 metais šią primirštą idėją Lietuvos fotomenininkų sąjunga atgaivino ir pratęsė. Kas dveji metai pradėti rengti „Debiuto" konkursai, skirti naujų veidų Lietuvos fotografijoje paieškai. Debiutantų amžius - nuo 16 metų iki... Pagrindinė sąlyga - konkurse negali dalyvauti Fotomenininkų sąjungos nariai ir ankstesnių metų konkurso „Debiutas" laureatai. Tikimės, kad debiutavę autoriai savo gyvenimiška ir kūrybine patirtimi ne tik pratęs Lietuvos meninės fotografijos tradicijas, bet ir, pasitelkę šiandieninės technikos galimybes, pateiks savo kūrybinius bei intelektualinius ieškojimus, atras savo braižą.

        Debiutas - kūrybinio kelio pradžia. Linkime kūrybinės sėkmės ir viliamės sulaukti darbų, papildysiančių Lietuvos meninės fotografijos kūrybos kraitį. Skaidraus žvilgsnio ir geros šviesos!

Paroda eksponuojama iki 2014 m. gruodžio 20 d.

 

 Lietuvos fotomenininkų sąjunga

 

Prospekto fototografijos galerija

Gedimino pr. 43, Vilnius.

Darbo laikas: II - V 12-18 val., VI 12-16 val.

Lietuvos fotomenininkų sąjunga

Gedimino pr. 43, Vilnius.

Tel./ fax (8 5) 2611665

lietuvos.fotografija@gmail.com

www.photography.lt

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-14 13:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media