2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Fotografo Valentino Juraičio darbų paroda „Provincija. Gurbšilis, Nadruva“

2016-04-01
 
 

Fotografo Valentino Juraičio darbų paroda „Provincija. Gurbšilis, Nadruva", nukreipia žiūrovų žvilgsnius į kiek atokesnius Lietuvos pakraščius: kaimus  Vilkaviškio rajone aplink Gurbšilio mišką ir kelis buvusios Mažosios Lietuvos (dabar - Kaliningrado srities Rusijoje) rajonus su ryškiais mūsų kultūros ir literatūros pradininkų praeities pėdsakais. Skirtingi regionai - bet ta pati provincija...

Šiuo metu paroda veikia Tauragės krašto muziejaus fotografijos galerijoje. Prieš tai šios fotografijos buvo rodytos Vilniuje, Šiauliuose, Utenoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Vilkaviškyje, Gelgaudiškyje bei užsienyje - Berlyne, Čikagoje . 

Fotografijų ciklą "Gurbšilio žmonės" Valentinas Juraitis pradėjo 2000 metais, siekdamas užfiksuoti dviejų  amžių sandūrą ir pokyčius visuomenėje.Tai vietovė Vilkaviškio rajone Gurbšilio mišką supantys kaimai.

Fotomenininkas lankydamasis kaimo vietovėse fiksuoja besivystančio kapitalizmo bruožus. Pastebi, kad tuomet, kai Vilniuje ir kituose šalies centruose tvyro postmodernistinė dvasia,  didžioji Lietuvos kaimo dalis gyvena  ikiindustrinį, etnografinį gyvenimą, kur ryškus tautinis ir etninis identitetas.

Regionas senuoju etnografiniu pavadinimu - ,,Nadruva"  aprėpia kelis dabartinės Kalinindrado srities rajonus Gumbinės (Gusevo), Stalupėnų (Nesterovo), Darkiemio (Ozersko) ir kt. Tai senosios prūsų genties nadruvių žemės. Čia  gimė ir  ilgus metus tarnavo pirmasis lietuvių poetas K. Donelaitis.

V. Juraičio fotoserija  Nadruva - tai  K. Donelaičio  gimtinės apylinkės, kur iš poeto laikmečio  išliko  tik bažnyčių sienos ir bokštai, akmenys ir seni ąžuolai. Asociacijų principu fotografijomis parodytos vietovės: Tolminkiemis, Valtarkiemis, Gumbinė, Rominta, Stalupėnai ir kt.

"Juos  fotografuoju  keletą metų, įvairiais metų laikais tarsi ieškodamas sąskambio su poema ,,Metai",- sako autorius.

Fotografijomis iš tų vietų, siekiama  pilniau atskleisti  K. Donelaičio reikšmę mūsų kultūrai, supažindinti kaimynus, kas šioje žemėje buvo daug lietuviškumo, čia gimė  mūsų raštija,  pirmoji knyga, pirmasis laikraštis. Šalia K. Donelaičio, brangus ir kitų  lietuvių raštijos darbininkų M. Mažvydo, J. Bretkūno, F. Kuršaičio, L. Rėzos, J. Gerulio ir kitų  atminimas.

Pasitelkiant  Nadruvos  krašto peizažą,  išlikusios senosios architektūros fragmentus, Donelaičio žemės žmonių būsenas, knygos, rašto motyvus pervedant į fotografijos kalbą, autorius  siekia sukurti atminties motyvus  įvesti  Donelaičio laikų atributikos, elementų  ir tuo būdu iliustruoti pasitelkiant  naujas formas.

Parodos autorius nemažai  fotografavęs industrijos, aplinkos užterštumo tema, yra  išleidęs  fotoalbumus „Plikomis akimis", ,,Nadruva", kelionių gidą ,,Karaliaučiaus kraštas". Pora dešimtmečių fotgrafuodamas  kaimą, provinciją siekia parodyti, kad žmogaus dvasinis gyvenimas iš esmės netapo lengvesnis ar paprastesnis.

 

 

Rubrika Fotografija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-04-11 16:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media