2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Daphne van de Velde paroda „Apie mane ir tave“ Vilniuje

2023-09-04
 
Rugsėjo 8 d. 17.30 val. „Prospekto" galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma olandų menininkės Daphne van de Velde paroda „Apie mane ir tave". Paroda yra tarptautinio konkurso „ReStart" dalis. Ekspozicija veiks iki spalio 7 d.
Tęstiniame projekte „Apie mane ir tave" vizualizuojamos ribinės intymumo patirtys, pažeidžiamas, gležnas kūnas, jo troškimai ir ilgesys. Savo kūryba Daphne van de Velde bando perprasti intymumą, kuris išlieka sunkiai apčiuopiamas, nes yra toks draskantis - norime ir susilieti, ir atsiskirti tuo pačiu metu. Kad nuo abejingumo pereitume prie meilės, tereikia drąsos kito ar savo širdžiai sudaužyti. Kova ar meilės aktas - menininkės darbuose niekada nėra visiškai aišku, ką kūnas iš tikrųjų veikia. Vizualioji van de Velde darbų kalba yra fiziškai apčiuopiama oda - kūno riba su išoriniu pasauliu ir kitu. Ji tyrinėja bendravimo ilgesį pasaulyje, kuriame žmonės vis labiau apsiriboja gyvenimu vien privačioje erdvėje. Vis dažniau naudojame odą, kad neatskleistume to, kas intymu, arba neleistume kitam įsibrauti. Kaip sprendžiame savojo aš suvaldymo problemą?
Savo kūnu van de Velde tyrinėja šią ribą kaip pereinamąją zoną tarp vidaus ir išorės. Fotografijos popierius ir atspausti audiniai veikia kaip odos pakaitalas. Odos, kuri suartėja, liečiasi, fiziškai reaguoja, saugo ir izoliuoja. Van de Velde eksperimentuoja su plokščiu fotografijų paviršiumi, manipuliuodama juo konstruoja trapias, į griuvėsius panašias fotoskulptūras.
Daphne van de Velde yra multimedijų menininkė, peržengianti fotografijos medijos apribojimus. Ji studijavo ArtEZ meno universitete (ArtEZ University of the Arts) ir Amsterdamo fotografijos akademijoje (Fotoacademie Amsterdam), kurią baigė su pagyrimu. Jos darbai yra pelnę ne vieną nacionalinį ir tarptautinį apdovanojimą.
Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-09-04 10:14
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media