2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija gauna naujas patalpas Vilniuje

2013-01-29
 
Dainiaus Radzevičiaus nuotrauka

Dainiaus Radzevičiaus nuotrauka

Eilinis Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos (NŽKA) valdybos posėdis tapo neeiliniu, nes vyko name, į kurį greitai įsikels ne tik NŽKA, bet ir Lietuvos žurnalistų sąjungos administraciją. Čia bus Vilniaus žurnalistų namai.
 
Vilniaus miesto savivaldybė išskyrė mūsų asociacijai naujas patalpas Vilniaus centre, Smetonos ir Jogailos gatvių sankryžoje esančiame trijų aukštų name. Mūsų patalpos bus trečiame aukšte. Jos erdvios, turinčios 177 kv. metrų plotą. Čia galės būti keletas darbo kabinetų, nemaža salė, kurioje galės vykti įvairūs renginiai. Yra platokas koridorius, tinkamas rengti parodas. Adresas: Smetonos g. 2 
 
Naujose patalpose dar mus pasitiko darbininkai, remontuojantys kambarius. Darbai vyksta spėriai, vasaryje viduryje jie bus užbaigti. Galima pasidžiaugti, kad remonto darbams lėšų davė rėmėjai, tarp kurių yra ir kaunietis, žinomas verslininkas Tautvydas Barštys.
 
Dabar NŽKA valdybą sudaro Dainius Radzevičius (pirmininkas), Danutė Jakubonienė, Edmundas Juškys, Zinas Kazėnas, Algis Juozas Kusta, Vidmantas Mačiulis, Stanislovas Pleskus, Vytautas Žeimantas ir Aldona Žemaitytė-Petrauskienė. 
 
Priminsiu, kad Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija savanoriškumo pagrindu vienija Lietuvos profesionalius žurnalistus, Lietuvos Respublikos meno kūrėjų ir meno kūrėjų organizacijų statuso įstatymo nustatyta tvarka pripažintus meno kūrėjais. NŽKA yra meno kūrėjų organizacija ir turi visas meno kūrėjų organizacijos teises ir pareigas. NŽKA skatina kūrybinę veiklą, palaiko kūrybinius, profesinius ir abipusiai naudingus ryšius su kitomis asociacijomis, valdžios ir valdymo organais bei visuomeninėmis organizacijomis, kolektyvais bei asmenimis Lietuvoje ir užsienyje. Ji gina ir stiprina NŽKA narių teises ir laisves, atstovauja NŽKA narių interesams, rengia įvairius renginius, skelbia konkursus, siūlo kandidatus valstybinėms bei kitoms meno premijoms gauti, vykdo įvairias kūrybines programas, teikia pasiūlymus Lietuvos valstybinėms institucijoms dėl ruošiamų ir veikiančių įstatymų bei kitų teisės norminių aktų, skatina ir gina laisvą kūrybą, profesionalios žurnalistikos meną, propaguoja NŽKA narių kūrybą, gina profesinę etiką ir žurnalistų solidarumą, rūpinasi žurnalistikos istorija ir moksliniais tyrinėjimais žurnalistikos srityje, teikia informacinę, metodinę, konsultacinę, analitinę ir organizacinę pagalbą NŽKA nariams, kelia žurnalisto profesijos prestižą ir socialinį vaidmenį visuomenėje.
 
Šį kartą valdybos posėdyje teko spręsti nemažai aktualių žurnalistams klausimų. Pirmas - Dėl Meno kūrėjo statuso suteikimo pagrindų. Pranešėja NŽKA juristė Eglė Bernotavičienė pristatė Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų statuso įstatymo naujos redakcijos pakeitimus. Sename įstatyme buvo šeši meno kūrėjo suteikimo pagrindai, dabar galiojančiame įstatyme yra numatyti septyni. Meno kūrėjo statusas suteikiamas profesionalųjį meną kuriančiam asmeniui, jeigu šio asmens meno kūryba atitinka bent vieną iš šių meno kūrėjo statuso suteikimo pagrindų:
 
1) asmens individuali ar kolektyvinė meno kūryba yra teigiamai įvertinta kaip profesionalusis menas profesionaliųjų meno vertintojų monografijose, recenzijose ar straipsniuose, paskelbtuose leidiniuose, ar rekomendacijose ir taip pripažinta profesionalia meno kūryba;
 
2) asmens meno kūryba yra įtraukta į įstatymų nustatyta tvarka patvirtintas bendrojo ugdymo, profesinio mokymo ir aukštojo mokslo studijų programas;
 
3) asmens individuali ar kolektyvinė meno kūryba yra įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija, Kultūros ministerijos meno premija ar tarptautine meno premija, kitomis meno kūrėjų organizacijų teikiamomis premijomis ir apdovanojimais, profesionaliojo meno tarptautinio kūrėjų ir (arba) atlikėjų (išskyrus moksleivių ir studentų konkursus) konkurso laureato diplomu;
 
4) asmens meno kūrinių yra įsigiję Lietuvos arba užsienio valstybių nacionaliniai muziejai ar galerijos;
 
5) asmuo ne mažiau kaip 5 metus skelbia meno kūrybą vertinančius straipsnius ir recenzijas Lietuvos ar užsienio leidiniuose, taip pat asmuo, kuriam už tiriamąją mokslinę veiklą atitinkamoje meno srityje yra suteiktas mokslo daktaro ar meno daktaro laipsnis;
 
6) asmuo, dėstantis meno studijų krypties dalykus ir einantis profesoriaus ar docento pareigas aukštojoje mokykloje, kurioje pagal meno studijų programas rengiami profesionalieji menininkai;
 
7) asmuo individualiai ar su kūrėjų kolektyvu buvo atrinktas ir atstovavo Lietuvai tarptautinį pripažinimą turinčiuose profesionaliojo meno renginiuose.
 
Yra išbrauktas pagrindas „asmens meno kūryba yra įtraukta į enciklopedijas“, kurio pagrindu dalis NŽKA narių gavo meno kūrėjo statusą. Taip pat įvestas naujas punktas „asmuo individualiai ar su kūrėjų kolektyvu buvo atrinktas ir atstovavo Lietuvai tarptautinį pripažinimą turinčiuose profesionaliojo meno renginiuose“ bei „asmuo ne mažiau kaip 5 metus skelbia meno kūrybą vertinančius straipsnius ir recenzijas Lietuvos ar užsienio leidiniuose“. Dažnas stojantis į NŽKA ir norintis gauti meno kūrėjo statusą, prašymą grindžia pirmuoju punktu „asmens individuali ar kolektyvinė meno kūryba yra teigiamai įvertinta kaip profesionalusis menas profesionaliųjų meno vertintojų monografijose, recenzijose ar straipsniuose, paskelbtuose leidiniuose, ar rekomendacijose ir taip pripažinta profesionalia meno kūryba“, todėl NŽKA juristės manymu, reikia jog būtų pateikta ir profesionalaus meno vertintojo biografija, kad valdyba galėtų įsitikinti ar tikrai recenzija, straipsnis ar rekomendacija, kurios pagrindu stojama į NŽKA, yra parašyta profesionalaus meno vertintojo. Taip pat supažindinama su naujos redakcijos įstatymo pakeitimais: Pakeista Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų statuso suteikimo tarybos sudėtis (palikti 7 nariai, ne 15), pakeisti meno kūrėjo statuso netekimo pagrindai, bei įvedamas skirsnis, reglamentuojantis Meno kūrėjų ir meno kūrėjų organizacijų teisę į valstybės paramą.
 
Manau, kad tai svarbu žinoti tiems žurnalistams, kurie sumanys stoti į NŽKA.
 
NŽKA valdyba nutarė priimti kolegas Antaną Andrijoną ir  Justiną Lingį į NŽKA narius bei pateikti Kultūros ministerijai svarstyti Antano Adrijono ir Justino Lingio kandidatūrą meno kūrėjo statusui gauti.
 
Beje, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija dabar vienija apie 80 valstybės pripažintų meno kūrėjų. 
 
NŽKA valdyba nauju kandidatu į Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų statuso suteikimo tarybą nutarė deleguoti Danutę Jokubėnienę. 
 
Buvo svarstyta ir apie dėl NŽKA dalyvavimo naujame IMK projekte. Šį projektą pristatė Projektų ir verslo procesų valdymo programų vadovas Aurimas Pautienius.. Šį projektą sudarys 3 dalys: galimybių studija, mokymas ir informacinės sistemos kūrimas. Nutarta, kad nuo NŽKA bus  deleguojami trys asmenys, dirbsiantys prie šio projekto kūrimo: Gražina Sviderskytė, Danutė Jokubėnienė ir Eglė Bernotavičienė.
 
Vytautas Žeimantas 
 
Nuotraukoje NŽKA valdybos nariai prie namo, kuriame greitai įsikurs Žurnalistų namai.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-01-29 16:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media