2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistų medalių autoriaus Stasio Leono Makaraičio mirties metinių atminimo renginiai

2015-11-10
 
Stasio Leono Makaraičio sukurti medaliai

Stasio Leono Makaraičio sukurti medaliai

 

Laba diena, norėčiau Jums perduoti informaciją apie mūsų tėčio mirties metinių minėjimo renginius ir Jus į juos pakviesti. 

Minėjimas vyks lapkričio 20 d. 

14 val. - Statybininkų rengimo centre bus atidaryta Vlado Dolmatovo Stasiui Makaraičiui padaryta atminimo lenta

15.30 - Kairėnų kapinėse paminklo šventinimas

18.00 - šv. Mišios Bernardinų bažnyčioje

19.00 - S. L. Makaraičio atminimo parodos atidarymas Šv.Jonų gatvės meno galerijoje 

Paroda:

Gyvenimai ant stiklo plokštelės

Dailininiko, skulptoriaus, medalisto, dizainerio Stasio Leono Makaraičio (1938 - 2014) atminimui

Ekspoziijos pradžia - lapkričio 18 d.

Parodos atidarymas - lapkričio 20 d. 19 val.

Parodos atidarymo svečiams dovanosime ką tik išleistą dar jo paties sumąstytą ir sudėtą į viena visų gyvenimo darbų knygą.

Pirmąjį savo medalį sukūręs 1973 -iasiais Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, paskutinįjį atidavė likus savaitei iki išėjimo Anapilin.

Kone kiekvieną dieną jis sėdėdavo palinkęs prie stiklo plokštelės, prie kurio būdavo prilipdytas plastilino gabalėlis, ir lipdydavo formą. Stiklo plokštelė su tuo plastilino gabaliuku keliaudavo su juo visur, kur jis numanydavo turėsiąs laiko prisėsti ramiai ir padirbėti.

Medalių sukurta gerokai per šimtą. Greičiausiai tą skaičių buvo pametęs ir pats S. L. Makaraitis.

Vieni ryškiausių jo darbų buvo skirti žymiausiems meno, kultūros veikėjams. Aktoriams, režisieriams, rašytojams, savo kitos aistros - dizaino - cecho žmonėms.

Per savo gyvenimą jis ant stiklo plokštelės bus sulipdęs kone viso Lietuvos kultūrinio elito dramas ir džiaugsmus.

S. L. Makaraitis taip pat gilinosi į monetų subtilybes, kūrė proginių litų grafinius projektus, kurie buvo įvertinti Lietuvos banko premijomis.

Atminimo parodoje surinkta viskas, ką buvo galima surinkti iš jo artimųjų, draugų, žymių žmonių archyvų. Taip pat iš Lietuvos nacionalinio muziejaus medalių kolekcijos.

O be išskirtinių medalių kūrimo, S. L. Makaraitis buvo ryškus Lietuvos dizaino tradicijos plėtotojas, jam rūpėjo skulptūrinės kompozicijos, mažoji plastika ir tradicinė lietuviška kalvystė: kryžiai - saulutės, įvairūs dekoratyviniai interjero ir eksterjero elementai.

Vienas ryškiausių jo šios plotmės darbų - Vilniaus Universiteto Adomo Mickevičiaus kiemo vartai.

Štai ką rašo apie medalistą S. L. Makaraitį rašo jo bičiulis ir kolega Antanas Olbutas:

Kai kasmet traukiniu važiuodavome į Telšiuose vykstančias Lietuvos medalių kūrėjų simpoziumus, ties Šiauliais kaskartą prisimindavo gimtąjį Gogiškių kaimą, tėvus, Smilgių mokyklą, išdaigiškus nuotykius. Vilniuje vyravo atsiminimai apie bendramokslius su kuriais kartu studijavo Valstybiniame dailės institute ( Vilniaus dailės akademija), kūrybinę veiklą, bendradarbius Techninės estetikos mokslinio tyrimo institute (Dizaino institutas) ar betarpiški pokalbiai apie gyvenimą ir draugus. Apie savo sukurtus darbus pasakoti nemėgo. Pripažino taisyklę, kad viską pasako kūriniai. Jie Stasį Leoną Makaraitį atskleidžia kaip talentingą, daugiaplanį taikomosios ir vaizduojamosios dailės kūrėją, dažniau paklususį klasikinėms tradicijoms, nei modernaus meno krypčiai.

 

Pagarbiai,

Indrė Makaraitytė

Tel. 868512732

*-*-*-

KELETAS ŽODŽIŲ NUO ŽURNALISTŲ BENDRUOMENĖS

Greitai bėga laikas. Atrodo tik vakar rašiau šias eilutes:

"2014 m. lapkričio 10 dieną netekome gero mūsų bičiulio, dailininko Stasio Leono Makaraičio. Išėjo jis staiga, dar prieš savaitę su juo telefonu aptarinėjome kūrybinius planus. Jis kartu su kolega žurnalistu Juozu Stasinu planavo sukurti ukmergiečio, žinomo gamtosaugininko Viktoro Bergo bareljefą ir jį padovanoti Ukmergės kraštotyros muziejui. Nespėjo...

Su Stasiu Leonu Makaraičiu arčiau susipažinau Šv. Jonų gatvės meno galerijoje, kai ten vyko tarptautinė medalių paroda. Jo sukurti medaliai iš karto krito į akis, todėl panorau susipažinti ir su jų autoriumi. Tada apie S. L. Makaraitį parašiau ir pirmąjį rašinį, kurį paskelbiau "Lietuvos aide". Vėliau jau teko apie jį rašyti ne kartą, nes pasižymėjo ypatingu darbštumu ir kūrybingumu.

Žurnalisto ir dailininko kūrybinis bendradarbiavimas virto gera vyriška draugyste. Dailininko kūrybinių interesų rate atsirado, vėliau ir suaktyvėjo žurnalistinė tematika. Pastaraisiais metais dailininko S. L. Makaraičio pavardę gana dažnai buvo galima sutikti Lietuvos žurnalistų sąjungos internetiniame laikraštyje. Štai keletas iškalbingų citatų:

2009-10-16.

"Vilniuje, Šv. Jonų gatvės meno galerijoje šiuo metu vykstančioje parodoje „Medaliai - Lietuvos tūkstantmečiui" yra ir vienas medalis skirtas Lietuvos žurnalistų sąjungos nariui. Tai dailininko Stasio Makaraičio šiemet galvanoplastikos būdu sukurtas varinis medalis „Dr. Jonas Vėlyvis" .

Šis darbas yra įdėtas ir į skoningai išleistą parodos katalogą „Medaliai - Lietuvos tūkstantmečiu".

Prie parodos stendų pašnekinau dailininką Stasį Makaraitį.

„Džiaugiuosi, kad po mano sukurto pirmojo, žurnalistui skirto  medalio ryšiai su žurnalistais, su jūsų sąjunga darosi vis aktyvesni ir produktyvesni, - sakė dailininkas Stasys Makaraitis, - Dabar šiai parodai pristačiau ir žinomo žurnalisto daktaro Jono Vėlyvio vario medalį."

Kolegoms priminsiu, kad nesenai Malaišiuose poetui Justinui Marcinkevičiui, tapusiam Juozo Tumo Vaižganto premijos laureatu, buvo įteiktas Stasio Makaraičio sukurtas Juozo Tumo Vaižganto medalis, kuris buvo pagamintas LŽS iniciatyva.

"Prieš porą dienų lankiausi Lietuvos žurnalistų sąjungoje ir Dainiui Radzevičiui perdaviau Antano Macijausko medalį. Šis medalis bus skirtas Antano Macijausko premijos laureatui", - sako Stasys Makaraitis. - Be to, dar dirbu ir su žurnalistu Romualdu Mockumi".

 

2010-04-29

"LŽS Senjorų klube šiemet gražių jubiliejų metas. Neseniai ir mūsų kolega Vytautas Petras Vaitkus kartu su plunksnos draugais paminėjo gražią savo sukaktį - septyniasdešimtmetį. Jubiliejinės iškilmės vyko ne visai tradiciškai - sukaktuvininkui dailininkas Stasys Makaraitis  įteikė iš vario sukurtą medalį, skirtą žurnalistui V. Vaitkui".

2013-06-07

"Džiugu, kad naują memorialinę lentą Viktorui Bergui ėmėsi kurti žinomas dailininkas Stasys Makaraitis, kuris yra ir didelis žurnalistų bičiulis. Jis jau yra sukūręs ir įvairiuose parodose eksponavęs Arnoldo Čaikovskio, Stanislovo Pleskaus, Jono Vėlyvio, Alberto Vaidilos, Vytauto Petro Vaitkaus, Ipolito Skridlos bei kitų žurnalistų medalius, sukurtus varyje".

2013-07-25

"Visi esame laikini šio pasaulio gyventojai. Todėl įsiamžinimas, dailininkų žodžiais tariant, kietoje medžiagoje gali būti vertingas ne tik kaip brangaus žmogaus portretinis atvaizdas, bet ir kaip meno kūrinys. Šviesaus atminimo žurnalistas Arnoldas Čaikovskis nespėjo pamatyti jam skirto medalio, tačiau jį mielai paėmė jo šeima. Beje, medalis gali puikiai pasitarnauti ir portretuojamajam esant gyvam ir, be to, jis gali būti kūrybiškai panaudotas įvairioje aplinkoje. Pavyzdžiui, V. Žeimanto atminimo medalis ne tik įsikūrė ant buto kambario sienos, bet ir papuošė jo autorinę knygą „Mano žurnalistikos dešimtmečiai", Facebook‘o profilį, asmeninį elektroninį paštą, o visai neseniai ir jo kaip Žurnalistų sąjungos tinklapio redaktoriaus skiltį", - rašė menotyrininkas Albertas Vaidila.

2014-01-13

"Neseniai į Žurnalistų namus užėjęs dailininkas Stasys Makaraitis atnešė Devintosios Baltijos medalių trienalės katalogą, kuriame yra dviejų Lietuvos žurnalistų medaliai. Vienas skirtas Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui, kitas - žinomam gamtosaugos žurnalistui, laikraščio "Tėviškės gamta" vyriausiajam redaktoriui Juozui Stasinui".

Glaustai pristatant S. L. Makaraičio darbus, skirtus žurnalistams, negaliu nepaminėti ir jo sukurtų ekslibrisų, skirtų žurnalistams. Jų jis sukūrė kelias dešimtis. ir su pasisekimu eksponavo Tarptautinėje ekslibrisų parodoje, vykusioje Vilniuje.

Dailininkas, dizaineris, medalistas Stasys Leonas Makaraitis gimė1938 m. vasario 28 dieną  Gogiškių kaime, Šiaulių rajone. Baigė Telšių taikomosios dailės mokyklą ir Valstybinį dailės institutą. Kūrė iki tos dienos, kol leido jėgos. Nebuvo darbų, kurių jis nemokėjo.  Visada buvo pirmas, kuris ištiesdavo pagalbos ranką.

"Dailė, kaip ir dizainas, priklauso nuo pieštuko. Kartais mintis nespėja paskui pieštuką, o galutinis rezultatas priklauso nuo sugebėjimo apdoroti medžiagą..." - sakė S. L. Makaraitis.

40 metų S. L. Makaraitis dirbo Lietuvos dizaino institute, pats ir kartu su kolegomis yra sukūręs daugiau nei pusšimtį pramonės gaminių pavyzdžių.

Daug jo metalo plastikos darbų puošia viešuosius ir privačius interjerus ir eksterjerus. Tačiau jo aistra buvo mažoji metalo plastika - medaliai. S. L. Makaraitis sukūrė keletą šimtų medalių žymiems žmonėms. Kaip dailininkas - medalistas S. L. Makaraitis dalyvavo Pabaltijo respublikų bienalėse, trienalėse, Lietuvos dailininkų kūrybos  parodose, respublikiniuose skulptūros konkursuose, kuriuose ne kartą yra laimėjęs pirmąsias ar prizines vietas.

S. L. Makaraičio smulkioji plastika liudija gerą medžiagų žinojimą, mokėjimą jas valdyti, varijuoti modeliavimo būdais, faktūromis - nuo griežtai kontūruotų, rupaus paviršiaus plokštumų iki juvelyriško jų niuansavimo, žaismingos linijų grafikos.

S. L. Makaraitis buvo Dailininkų ir Dizainerių sąjungų narys.

Dailininkų ir žurnalistų bendruomenė neteko gero bičiulio, kūrybingo kolegos, talentingo menininko, o šeima  - gero vyro ir tėvo. Amžinam poilsiui jis atgulė Kairėnų kapinėse.

Tai parašiau pries metus. O šiandien jau jo dukra, žinoma žurnalistė Indrė Makaraitytė mus kviečia pagebti mylimo tėvelio atminimą.

Ateikime, pagerbkime mūsų gerą bičiulį Stasį Leoną Makaraitį.

Vytautas Žeimantas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-11-10 09:57
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Juozas Stasinas

2015-11-20 23:45

Atrodo tik vakar palydėjome į amžiną kelionę talentingą žmogų, ne tik gerą menininkų, bet ir žurnalistų bičiulį Stasį Leoną Makaraitį,o,žiūrėk, laikas negailestingai jau skaičiuoja antruosius šio garbingo žmogaus netekties metus. Man Makaraitį primena ne tik malonūs pasilabinimai,žmogiškai šiltos bendravimo minutės bičiulių būryje, bet ir bendradarbiavimas įamžinant žymaus Lietuvos gamtosaugininko Viktoro Bergo atminimą bronziniame bareljefe, jau ne vienerius metus kabančiame ant namo K.Donelaičio g.16, Vilniuje,kur gyveno šis garbingas Žmogus. Kai einu pro šį namą,visuomet pažvelgiu ir į Makaraičio atminties kūrinį-bereljefą.Viktoro Bergo veidas begalo realistinis, bronzoje atsispindi šio žmogaus tikrumas, žmogiška šiluma,žodžiu, Jis pavaizduotas toks, kokį mes, gamtosaugos pirmapraeiviai, Jį pažinojome. Galvoju,kad šiuos Bergo bruožus metale galėjo įkūnyti tik talentingas menininkas. Ačiū Tau,Stasį, kad buvai ir kūrei gerus darbus, mylėjai žmones. Jie visuomet prisimins Tave.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas

2015-11-20 10:28

Miela prisiminti Stasį - talentingą, nepaprastai darbštų menininką, dorą žmogų ir bičiulį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media