2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Seimo TS-LKD frakcijos nario A. Anušausko pranešimas: „Socialdemokratai turėtų prisiimti atsakomybę dėl demokratinių teisių nepaisymo Druskininkuose“

2014-01-23
 
Seimo narys Arvydas Anušauskas

Seimo narys Arvydas Anušauskas

 

Monika Kutkaitytė,

Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

 

Sausio 22 d. Seime įvykusioje Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Arvydo Anušausko spaudos konferencijoje „Persekiojimas už Druskininkų valdžios kritiką: susitaikyti ar veikti?" kalbėta apie Druskininkų valdžios patyčias dėl viešos kritikos ar nuomonės, naudojantis propagandiniu mokesčių mokėtojų lėšomis leidžiamu leidiniu, persekiojimą, pasitelkiant anoniminių skundų taktiką, teisėsaugos ir kitas kontroliuojančias institucijas.

Seimo narys A. Anušauskas priminė, kad ne pirmą kartą druskininkiečiai į viešumą kelia ir kalba apie susiklosčiusias valdymo tradicijas, kurias kažin ar būtų galima įvardyti kaip demokratijos apraišką. „Demokratinėje valstybėje įmanoma ir valdžios kritika, ir skirtingos nuomonės, ir laisvė veikti be anoniminių skundų lavinos, be persekiojimų. Druskininkų pavyzdys rodo, kad prieš kritikus, kurie mato negeroves, siunčiamos tikrintojų komandos, rašomi anoniminiai skundai ir tai galbūt kyla iš dabartinio mero. Aš, tiesą sakant, nebijau įvardyti labai aiškiai, kad visi puikiai suprastų, jog toks meras įveda taisykles, kurios nėra priimtinos demokratinėje visuomenėje", - sakė A. Anušauskas.

Konferencijoje dalyvavę druskininkiečiai politikai - TS-LKD Druskininkų skyriaus pirmininkės pavaduotojas Vilius Semeška ir savivaldybės tarybos narys  Juozas Šarkus  patvirtino, jog tai, kas vyksta Druskininkuose, neturi nieko bendro su atsakinga ir demokratine politika, nes pasirenkami metodai labiau primena vienvaldę stiprią ranką.

„Pareiškęs savo nuomonę, valdžios kritiką žiniasklaidoje, sulaukiau patyčių, pradėta domėtis mano privačiu gyvenimu, skelbiama garbę ir orumą įžeidžianti informacija. Vėliau prasidėjo anoniminių skundų atakos, remiantis jomis, Valstybės mokesčių inspekcija atliko mokestinius patikrinimus", - kalbėjo V. Semaška, pridurdamas, kad šie faktai - tai akivaizdus persekiojimas už viešą žodį ir piliečio konstitucinę teisę laisvai reikšti savo nuomonę.

Savaitraščio „Druskininkų naujienos" redaktorius Romas Sadauskas-Kvietkevičius, kalbėdamas apie savo, kaip dienraščio redaktoriaus darbinę veiklą, priminė, kad Druskininkų savivaldybės meras ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, privataus kaltinimo tvarka jį padavė į teismą iškart pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius - už šmeižtą ir įžeidimą. Tačiau pats meras nevykdo žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimo: nors Druskininkų švietimo centro laikraštis buvo paskelbtas neteisėtu, valdžia toliau jį leidžia.  „Druskininkuose, mano supratimu, politikų nebeliko. Liko tik visa apimanti, formaliais ir neformaliais pavaldumo santykiais kontroliuojanti valdžia ir pavieniai disidentai, drįstantys viešai pasakyti su ja nesuderintą nuomonę."

Savivaldybės tarybos narys  Juozas Šarkus kalbėjo apie konkrečius faktus, kai prieš pusantrų metų pateikti pasiūlymai šilumos kainos sumažinimo procesui atsigręžė prieš pačius siūlytojus - jie įvardyti kaip pažeidusieji etiką, nors daug siūlymo punktų šiandien įgyvendinti tos pačios valdžios. 

Pasak parlamentaro A. Anušausko, toks pasirinktas vadovavimo modelis negali būti priimtinas Lietuvoje, nors kai kam gali atrodyti mero nuopelnas tai, jog renkamas ne pirmą kadenciją. „Bet kuris meras, turėdamas savo tiesioginei reklamai pusę milijono, sukurs žmonėms pasitenkinimo iliuziją, reklamą dalindamas nemokamai. Daugiausiai patenkintų yra Baltarusijoje. Bet vis dėlto ten vyksta protestai, nors oficiali statistika rodo ką kita. Siūlau ne tik Druskininkuose, bet ir kitose savivaldybėse užsiimti viešaisiais ryšiais, neimituojant tikros žiniasklaidos veiklos už mokesčių mokėtojų pinigus leidžiamais biuleteniais ir fiktyviais laikraščiais", - sakė A. Anušauskas, primindamas, jog ir jį Druskininkų meras „atidavęs" svarstyti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai už „subjektyvų statistikos apie Druskininkų savivaldybės neskelbiamus viešuosius pirkimus vertinimą".

Konferencijos dalyviai tvirtino, kad bet koks vadinamasis subjektyvus statistikos vertinimas, kuris nepatiks merui, gali būti skundžiamas, nepaisant to, kad duomenys ir faktai yra neginčijami. Seimo narys A. Anušauskas priminė neseną Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus vizitą į Druskininkus ir klausimą merui Ričardui Malinauskui, kuris kartu yra ir jo pavaduotojas, apie neteisėtai leidžiamą leidinį. „A. Butkevičius atsakė, kad klausimas bus išspręstas. Kol kas matau, kad „sprendžiamas" kritikų klausimas, ne propagandinio leidinio. Socialdemokratai neturėtų inscenizuoti, kad viskas gerai, jie irgi turi prisiimti atsakomybę už demokratinių teisių ir laisvių nepaisymą Druskininkuose", -  kalbėjo A. Anušauskas.

 

Kontaktinis asmuo

Seimo narys

dr. Arvydas Anušauskas

Tel. (8 5) 239 6652

Arvydas.Anusauskas@lrs.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-23 10:05
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

ir mane...

2014-01-23 22:07

Kad mane taip gintu deputatas Anusauskas...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media