2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Kreipimasis į žiniasklaidą: Dėl žurnalistų dalyvavimo partinėje-politinėje veikloje

2015-06-03
 
 

Per šių metų rinkimus į savivaldybių tarybas kandidatų sąrašuose buvo įrašyta ne vieno žurnalisto pavardė; dalis jų buvo išrinkti ir tapo tarybų nariais. Visuomenės informavimo etikos komisija atkreipia dėmesį, kad žurnalisto dalyvavimas politinėje veikloje neišvengiamai sukelia dviprasmiškas situacijas. Žurnalisto svarbiausioji pareiga - gerbti tiesą ir visuomenės teisę į tiesą. Pagrindiniai etiškos ir profesionalios žurnalistikos kriterijai yra nepriklausomumas, teisingumas ir nešališkumas. Kiekvienas žurnalistas ir viešosios informacijos rengėjas privalo būti laisvas ir nepriklausomas, o vykdydamas savo veiklą, žurnalistas neturi teisės prisiimti jokių įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui. Kita vertus, žurnalistas negali naudoti savo pareigų vien tam, kad įgytų prestižą ar visuomeninę įtaką.

Informacijos laisvė yra viena iš pagrindinių demokratinės valstybės piliečių teisių. Skaitytojai, klausytojai ir žiūrovai turi būti tikri, kad jiems teikiama informacija yra nešališka.

Buvimas politinės partijos nariu, darbas savivaldybės taryboje ar savivaldybės administracijoje gali sukelti ne tik interesų konfliktus; tai verčia abejoti visos žiniasklaidos skaidrumu bei pateikiamos informacijos teisingumu. Partinė-politinė veikla susijusi su įvairiausiomis gyvenimo sritimis ir nėra sričių, tolimų nuo politikos, todėl politikoje dalyvaujančiam žurnalistui sunku išvengti interesų konfliktų ir objektyviai vertinti valdžios sprendimus.

Visuomenės informavimo etikos komisija ragina visus žurnalistus gerbti profesionaliosios žurnalistikos standartus ir priimti sprendimą: pasitraukti iš partinės-politinės veiklos arba pasitraukti iš aktyvios žurnalistikos.

 

Visuomenės informavimo etikos komisija

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-06-03 10:38
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Juoziene

2015-06-17 22:26

Zinau viena, kuris pasitrauke ir taip toli,kad jo niekas nebesutiks daugiau. Kokie cia autoritetai? Jokiu. Juozai, rasyk- ne privalome, o as taip nedarau ir kitiems priminsiu. Tu ka, Napoleonas?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nijolė

2015-06-17 11:47

Pirma pati LŽS apsikuopia tegul su pirmuoju pavaduotoju Antanaičiu, neatlimpančiu nuo konkrečių politikų, priešakyje

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2015-06-04 16:47

Teisingas sprendimas. Privalome jį vykdyti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Arunas

2015-06-04 16:44

Tai kas dabar bus? Didžiųjų žiniasklaidos autoritetų nebeliks?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media