2024 m. balandžio 30 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: LŽS: SEIMO PRIIMTOS CIVILINIO KODEKSO PATAISOS KELIĄ GRĖSMĘ SAVIRAIŠKOS LAISVEI IR TURI BŪTI ATŠAUKTOS

2016-12-13
 
  Lietuvos žurnalistų sąjungos pareiškimas 

 

Lietuvos žurnalistų sąjunga oficialiu raštu ir viešai kreipiasi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl Seimo gruodžio 8 dieną priimtų Civilinio kodekso pataisų vetavimo (Projektas Nr. XIIP-3606(3)).

Priėmus šias pataisas Seime teigta, neva buvo siekiama tikslinti atlyginimo už patirtą žalą dėl asmens garbės ir orumo pažeminimo teisinį reglamentavimą. Kodekse įtvirtinta, kad asmuo turi teisę teismo tvarka reikalauti atlyginti turtinę ir neturtinę žalą, jam padarytą dėl asmens garbės ir orumo pažeminimo bet kokia forma (raštu, žodžiu, veiksmu).

Šiuo metu vis dar galiojančiame Civiliniame kodekse yra įtvirtinta, kad paskleidęs tikrovės neatitinkančius duomenis asmuo atleidžiamas nuo civilinės atsakomybės, jeigu tie duomenys yra paskelbti apie viešą asmenį bei jo valstybinę ar visuomeninę veiklą, o juos paskelbęs asmuo įrodo, kad jis veikė sąžiningai siekdamas supažindinti visuomenę su tuo asmeniu ir jo veikla.

Tačiau po galutinio Seimo apsisprendimo šioje dalyje nurodyta išimtis dėl civilinės atsakomybės nebūtų taikoma, kai dėl  tikrovės neatitinkančių duomenų paskleidimo yra pažeminta asmens garbė ir orumas.

Tokia formuluotė iš esmės keičia demokratinės šalies saviraiškos ir žodžio laisvės principus, kurie labai aiškiai įtvirtina draudimą persekioti asmenis už valdžios kritiką. Akivaizdu, kad priėmus tokius Civilinio kodekso pakeitimus, Seimas ne tik blogina žodžio laisvės ir saviraiškos teisės padėtį Lietuvoje, bet ir blogina šalies tarptautinį įvaizdį kaip demokratinės šalies. Tokie pakeitimai nesprendžia ir nesuteikia papildomų teisių žmonėms, tačiau akivaizdžiai suteikia galimybes piktnaudžiauti teisine ir teismine sistema tiems asmenims, kurie dėl savo kritikuotinos veiklos imtų persekioti savo kritikus. Atkreiptinas dėmesys, kad padaręs pakeitimus Seimas nenumatė jokių papildomų atsakomybės formų piktnaudžiaujantiems savo teisėmis ir neteisėtai persekiojantiems savo kritikus viešiesiems asmenims.

 Atsižvelgdami į šias išdėstytas aplinkybes, taip pat į viešai pateiktą informaciją, kad dalis Seimo narių nebuvo tinkamai įsigilinę į pateiktas Civilinio kodekso pataisas, taip pat vertindami Prezidentės poziciją ginant saviraiškos ir žodžio laisvę, Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai prašo vetuoti priimtas pataisas ir padėti apginti žodžio laisvę.

Lietuvos žurnalistų sąjunga yra didžiausia profesionalius žurnalistus vienijanti organizacija, kuri ypač daug dėmesio skiria visuomenės etinių vertybių puoselėjimui, etiškos ir profesionalios žurnalistikos skatinimui ir masinės komunikacijos priemonių savireguliacijos stiprinimui. Šiuo metu mūsų organizacija vienija apie tūkstantį profesionalių žurnalistų.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-12-13 14:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media