2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Pirmieji M.Šalčiaus premijos laureatai - Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis

2014-06-17
 
Mato Šalčiaus premijos diplomas Gediminui Pilaičiui

Mato Šalčiaus premijos diplomas Gediminui Pilaičiui

 

Vytautas Žeimantas

 

Neseniai mūsų kolegai Arnoldui Čaikovskiui (po mirties) buvo įteikta Mato Šalčiaus premija. Įteikiant ją buvo teigiama, kad tai septintoji premija.  O kas buvo pirmieji šios premijos laureatai? Iki šiol buvo teigiama, kad pirmasis 2008 metais šia premija buvo apdovanotas kolega Ričardas Sartatavičius už dokumentinį filmą „Trispalvė Atlante". Tai buvo paskelbta ir per šiųmetinės premijos įteikimą. Taip teigė ir LŽS internetinė svetainė  http://www.lzs.lt/.

Bet kodėl kituose šaltiniuose teigiama, kad Ričardas Sartatavičius filmą "Trispalvė Atlante" sukūrė 1989 metais? Negi jam už šį filmą premija buvo paskirta praėjus net 18 metų?

Šis faktas privertė labiau pasidomėti šia istorija, juolab kalbinti mūsų LŽS veteranai vienu balsu sakė, kad Atgimimo metais įkurtą Mato Šalčiaus premiją pirmieji gavo du žinomi žurnalistai - Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis, 1989 metais dalyvavę Lietuvos jachtų žygyje, perplaukę Atlanto vandenyną maršrutu Klaipėda-Niujorkas.   

Ir tai tiesa. 1990 metais Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis buvo apdovanoti Mato Šalčiaus premija. Akivaizdus to įrodymas - Gedimino Pilaičio atsiustas Mato Šalčiaus premijos diplomas, kurį pirmą sykį skelbiame ir LŽS svetainėje.

Kodėl įvyko tokia apmaudi klaida, dabar jau neišsiaiškinsi. Interneto tuomet nebuvo, almanacho "Žurnalistika" leidyba nutruko, keitėsi žmonės ir kai reikėjo beveik po 20 metų atstatyti laureatų sąrašą, viena pavardė ir liko nepaminėta, buvo sumaišyti ir premijos įteiko metai.

Netikslumams atsirasti, be abejo, turėjo įtakos ir ilgi metai, kai ši premija nebuvo įteikinėjama. Pirmieji premijos steigėjai buvo Almis Šalčius, Raminta Šalčiūtė-Savickienė ir LŽS. Ji buvo įsteigta Mato Šalčiaus šimtųjų gimimo metinių proga, ir buvo įteikta per garsaus žurnalisto ir keliautojo šimtąjį gimtadienį.  Kitąmet mecenatų, deja, neatsirado. Ji buvo atgaivinta tik pastaraisiais metais, kai mecenatu sutiko būti LŽS narys, europarlamentaras Justas Vincas Paleckis.

Pasirodo, kad klaidų ratas čia nesibaigia. Internetinėje enciklopedijoje Vikipedija teigiama, kad Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis  Mato Šalčiaus premijos pirmaisiais laureatais tapo 1989 metais. Turėtų būti - 1990 metai.

Taigi žinokime ir propaguokime šią žinią -  pirmaisiais M.Šalčiaus premijos laureatais 1990 metais tapo žurnalistai, buriuotojų žygio per Atlantą  dalyviai Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-17 14:29
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

K.G.

2014-07-07 21:33

Geriau vėliau, negu niekad.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Buvęs tiesietis

2014-06-22 09:55

Sveikinu Gediminą, buvusį jaunąjį kolegą!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media