2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Apie žurnalistiką ir žurnalistus

*print*

Archyvas :: Kalba − kaip vanduo

2017-09-13
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Aurita Baranovaitė

 

Kalba tai būdas pasidalinti savo mintimis, išreikšti emocijas ir puiki priemonė bendrauti. Tačiau ne visi žmonės geba naudotis savąja kalba.

 

Vienų galvoje knibžda minčių sūkuriai, bet jie negali perduoti pagrindinės minties, o kiti sugeba natūraliai bendrauti, lyg būtų tam sutverti. Kiekvienas pažįstame nors vieną, kurio kalba kaip vanduo. Visi puikiai žinome laidų vedėją Justiną Jankevičių. Jį žodžiai susiranda patys, jis bendrauja ir kalba laisvai, natūraliai, kartais pajuokaudamas, tačiau visgi neieško žodžio kišenėje.

                     

Ar kada skaitėte tikrai įdomų interviu, kuris ilgam pasiliko jūsų galvoje? Andrius Mamontovas, muzikantas, kartą buvo paklaustas apię knygų skaitymo naudą ir jo atsakymai buvo išsamūs, įdomūs ir atskleidžiantys daug informacijos. Tačiau kad atsakymas būtų geras, klausimas taip pat privalo būti tinkamas, aiškus ir reikalaujantis išsamaus atsakymo.

                     

Štai čia ir pasirodo ta puikioji žurnalisto savybė kalbėti. Žurnalisto kalba tai upė, o jo žodžiai vanduo, tam, kad upė tekėtų pastovia srove. Žurnalistas turi mokėti perteikti mintis taip, kad jo pašnekovas suprastų, ko iš jo norima.

                     

Žmonės nekalti, kad jų kalba kliūva. Galbūt jiems užduodami klausimai dažnai yra netinkami?

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-09-20 13:10
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media