2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Pokalbių klubas kviečia į Nacionalinę dailės galeriją

2009-10-30
 

Kornelija Ežerskytė

 

 

Lapkričio 3 d. 16 val. vyks LŽS Vilniaus skyriaus Pokalbių klubo susitikimas su Nacionalinės paveikslų galerijos vadove dr. Jolita Jablonskiene ir naujos ekspozicijos apžiūrėjimas.

 

Architektų Gedimino Baravyko ir Vytauto Vieliaus suprojektuotas pastatas – įspūdingas vėlyvojo modernizmo Lietuvos architektūros pavyzdys. Akmeniniai stačiakampiai pastato tūriai grakščiai įkomponuoti ant skaidraus stiklo cokolio. Ansamblis gražiai įsilieja į landšaftinę dešiniojo Neries kranto aplinką. Architektų Audriaus Bučo, Dariaus Čaplinsko ir Gintaro Kuginio pastato rekonstrukcijos ir išplėtimo projektas išsaugo pirminę pastato struktūrą, jo įvaizdį bei papildo naujomis formomis ir medžiagomis.

 

Naujasis ansamblis – klasikinės modernios ir naujų technologijų amžiaus architektūros sintezė. Originalūs nauji struktūriniai ansamblio akcentai – keičiamų parodų salė ir du reklamos ekranus primenantys priestatai – integruoja pastatą į sparčiai besikeičiančią urbanistinę Konstitucijos prospekto aplinką, simbolizuoja šiuolaikišką, dinamišką kultūros ir žinių visuomenę.

 

Nacionalinės dailės galerijos sklypo plotas – 14 569 m2, pastato bendrasis plotas – per 10 000 m2, nuolatinės ekspozicijos salių plotas – apie 2200 m2, keičiamų parodų salės plotas – 1055 m2, saugyklų plotas – apie 1700 m2. Nacionalinės dailės galerijos pastato tūris – 57 800 m3.

 

Nacionalinės dailės galerijos (NDG) tikslas – kaupti, moksliškai tyrinėti ir Lietuvos bei užsienio lankytojams pristatyti XX ir XXI a. Lietuvos dailę, kaip pasaulio moderniosios meninės kultūros dalį. Siekiama surinkti ir pažinti šio laikotarpio Lietuvos dailės paveldą, plėsti žiūrovų akiratį – ryškinti Lietuvos dailės ryšius su kitų šalių daile, skatinti naujas Lietuvos dailės interpretacijas, ugdyti vizualiojo meno suvokimo kultūrą.

 

NDG – šiuolaikiškas daugiafunkcinis meno ir kultūros centras, siekiantis dialogo su visuomene. Tai aktyvios komunikacijos erdvė, kurioje žiūrovai susipažįsta su nuolatine ekspozicija, parodomis, dalyvauja kultūros renginiuose, paskaitose ir edukacinėse programose. NDG – Nacionalinio Lietuvos dailės muziejaus (LDM) padalinys.

 

NDG sudaro: 11 nuolatinės ekspozicijos salių, keičiamų parodų salė, lauko ekspozicija, 200 vietų konferencijų ir kultūros renginių salė, Šiuolaikinės dailės informacijos centras (ŠDIC), edukacijos centras, saugyklos, tarnybinės patalpos, knygynas ir kavinė.

 

LDM XX–XXI a. Lietuvos dailės rinkinyje yra per 46 000 eksponatų. NDG nuolatinėje ekspozicijoje pristatoma modernioji ir šiuolaikinė Lietuvos tapyba, skulptūra, grafika, fotografija, objektai, instaliacijos, videomenas:

 

• XX a. pradžios įvairiataučio Vilniaus dailė, lietuvių dailės sąjūdis;

• modernioji XX a. I pusės Lietuvos ir Vilniaus krašto dailė;

• karo ir sovietų okupacijos paveikta XX a. vidurio Lietuvos dailininkų kūryba, socialistinio realizmo apraiškos;

• modernizmo tradiciją tęsianti XX a. II pusės Lietuvos dailė bei fotografija ir lietuvių išeivijos dailė;

• šiuolaikinė XX a. pabaigos – XXI a. Lietuvos dailė.

 

Norintys dalyvauti prašome pranešti šio susitikimo iniciatorei Angelinai Liaudanskienei iki penktadienio 13 val. Tel.: 8-616 32 328.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-30 09:59
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media