2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Ekskursijoje – kitoks požiūris į Šalčininkų rajoną

2010-10-11
 
Šalčininkai (nuotr. autorius. Viktoras Denisenko)

Šalčininkai (nuotr. autorius. Viktoras Denisenko)

Praeitą savaitę Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Vilniaus skyriaus nariai važiavo į ekskursiją po Šalčininkų rajoną, kuris turi probleminės teritorijos statusą. Be to, šio netoli sostinės esančio rajono vardas neretai viešoje erdvėje linksniuojamas neigiamame kontekste dėl čia egzistuojančių socialinių problemų. Ekskursijos dalyviai nusprendė savo akimis pažiūrėti, kaip viskas yra iš tikrųjų.

 

Žurnalistams pavyko pamatyti Lietuvos „lenkų kraštą" (beveik 80 proc. rajono gyventojų yra lenkų tautybės) kitokį, negu jis dažnai yra vaizduojamas. Žinoma, Šalčininkų rajonas turi savų problemų, tačiau jis turi ir potencialą, kuris gali šias problemas atsverti.

 

Kol kas gana menkai išnaudojamos turistinės rajono galimybės. Žurnalistai apžiūrėjo kai kurias vietoves, kurios galėtų tapti turistų traukos centru. Buvo aplankytos Tabariškių ir Turgelių bažnyčios, sustota prie Jašiūnų Balinskių dvaro rūmų ir legendinės Pavlovo respublikos dvaro griuvėsių.

 

Ekskursijos dalyviai taip pat lankėsi rajono mokyklose, kur mokiniai mokosi lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis. Žurnalistai bendravo su šių mokyklų administracijos atstovais, mokytojais bei mokiniais.

 

Didelį įspūdį ekskursijos dalyviams paliko apsilankymas dailininkės-savamokslės Anos Krepštul muziejuje. Visą savo gyvenimą nuo pat mažens ji sirgo sunkia kaulų liga, daug laiko praleisdavo įvairiose ligoninėse, prikaustyta prie lovos, tačiau nepalūžo, sėmėsi jėgų iš savo kūrybos. A. Krepštul yra įvardijama kaip „viena įdomiausių ir gražiausių Šalčininkų rajono asmenybių".

 

Puikų įspūdį paliko ir apsilankymas Stanislavo Moniuškos vardo menų mokykloje, įsikūrusioje 1880 m. pastatytuose Karolio Vagnerio rūmuose. Mokyklos auklėtiniai surengė žurnalistams nedidelį koncertą (koncerto akimirkų vaizdo įrašą galima pamatyti LŽS pirmininko Dainiaus Radzevičiaus tinklaraštyje). Kalbėdamasis su žurnalistais mokyklos direktorius Vladyslav Bogdanovič pabrėžė, jog čia besimokantys jaunuoliai aktyviai dalyvauja respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o pati mokykla yra vienas ryškiausių kultūros židinių Šalčininkų mieste.

 

Ekskursijos pabaigoje įvyko susitikimas su rajono meru Zdzislavu Palevičiu, savivaldybės atstovais, mokyklų direktoriais. Buvo kalbama apie rajono problemas ir galimybes jas spręsti, plačiau aptarta nykstančių architektūrinių paveldo objektų problematika. Ekskursijoje dalyvavę žurnalistai sutarė, jog Šalčininkų rajoną galima įvardinti kaip vis dar plačiai nepažintą. Reikia tikėtis, jog po kiek laiko rajonas sugebės atsikratyti probleminės teritorijos statuso, išspręs savo problemas ir nesutarimus su centrine valdžia, bei taps maloniu atradimu turistams ne tik iš užsienio šalių, bet ir iš Lietuvos.

 

Viktoras Denisenko

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-10-11 09:39
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media