2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Komentarai

*print*

Archyvas :: A.Garnienė. Kodėl merui nepatinka kioskai?

2010-01-20
 

Aušra Garnienė

 

Statys ir griaus

 

Kauno politikams patvirtinus naujas kioskų įrengimo taisykles, mieste bus lengviau pastatyti atominę elektrinę, o ne kioską. Nuo šiol mieste kioskai galės būti statomi ne arčiau kaip 2 m iki medžio ir ne arčiau kaip 7 m nuo kito žemės sklypo ribos ar pastato sienos. Jeigu sklypo ribos nenustatytos, privalu gauti kaimyninio sklypo savininko sutikimą. Be to, kioską norintis statyti verslininkas turi nurodyti, kada statinys bus nugriautas arba iškeltas. Pasibaigus kiosko naudojimo terminui, jo savininko laukia tas pats kryžiaus kelias renkant dokumentus ir nešant juos valdininkams, kaip ir statant naują kioską.

 

"Daug domėjausi, gilinausi į įstatymus, bet niekur neradau nuostatos, kad statant kioską reikalinga statybų priežiūra", – išnagrinėjusi naująjį dokumentą stebėjosi didžiausią kioskų tinklą mieste turinčios "Kauno spaudos" direktorė Elena Bakanauskienė. Jos teigimu, kioskas pagal galiojančius standartus yra pagaminamas gamykloje, o gatvėje gali būti pastatytas per naktį. "Negi techninę statybos priežiūrą reikės vykdyti gamykloje?" – nuostabos neslėpė "Kauno spaudos" vadovė.

 

Tačiau ne tik ši nuostata kelia kioskų savininkų nerimą. Norintieji statyti kioską savivaldybei turės pateikti tam tikro mastelio sklypo planą ir ne senesnį negu vienų metų topografinį planą. Verslininkai nesuvokia, kam to reikia, nes kioskas statomas be inžinerinių įrengimų. Kita vertus, topografinis planas nemažai kainuoja.Naujos taisyklės, kurių privalu laikytis kioskų savininkams, varo smulkiuosius ir vidutinius verslininkus į neviltį, nes reikalavimai tampa nepakeliami. Patvirtindama tokias taisykles, Kauno valdžia eilinį kartą pademonstravo, kaip nemėgsta smulkiųjų ir vidutinių verslininkų.

 

Merui atrodo kitaip

 

"Nekyla abejonių, kad tokios taisyklės tik apsunkina verslo sąlygas. Tai liečia ne tik "Kauno spaudą", bet ir visų mieste esančių kioskų savininkus", – sakė E.Bakanauskienė. Ji pati dalyvavo miesto tarybos posėdyje, išsakė savo nuomonę ir siūlė kai kurias taisyklių nuostatas keisti, tačiau taryba argumentų neišgirdo. 14 tarybos narių nesutiko patvirtinti tokias kioskų verslą smaugiančias taisykles. Lygiai tiek pat miesto politikų pasisakė už naująją tvarką. Miesto meras Andrius Kupčinskas, tikinęs, kad remia smulkiuosius verslininkus, balsuodamas susilaikė. Būtent jo pozicija ir nulėmė, kad mieste įsigaliojo verslininkams apynasrį uždėsiančios taisyklės.

 

Tačiau A.Kupčinskas yra visai kitokios nuomonės. "Niekas nieko neapsunkins. Ši tvarka tik palengvins kioskų darbą, o taisyklės reikalingos tam, kad nustatytų tam tikrus techninius reikalavimus kioskams", – aiškino miesto vadovas.Paprašytas patikslinti, kur mato palengvinimą kioskus turintiems verslininkams, meras dėstė: "Tarybai pateiktame aiškinamajame rašte parašyta, kad dabar reikės daug mažiau leidimų, negu jų reikėjo iki šiol."

 

Modernių kioskų nebebus

 

Verslininkų priekaištus, kad taisyklės buvo svarstomos slapta ir priimtos nepasitarus su jais, A.Kupčinskas pavadino emocine nuotaika."Visi teisės aktai ir priimamų sprendimų projektai yra valstybinėje teisės aktų paieškoje internete ir visiems prieinama. Jeigu verslininkas tuo domisi, turi žinoti. Nesulaukiau jokių pasiūlymų", – pažėrė priekaištų verslininkams A.Kupčinskas. Jo manymu, Kaune kioskai yra viena didžiausių problemų, nes savo išvaizda nepuošia miesto.

 

"Kauno spauda" šiemet prie miesto savivaldybės pastatė pirmąjį modernų kioską, į kurį galima užeiti, įsigyti spaudos, viešojo transporto bilietų, įvairių smulkmenų, išgerti kavos. Kitąmet planuota mieste įrengti dar kelis tokius prekybos taškus, tačiau dėl valdžios priimto nepalankaus sprendimo tokiai idėjai greičiausiai nebus lemta išsipildyti.

 

"Paskaičiavau, kiek tai kainuos, ir nusprendžiau mieste nebestatyti nė vieno naujo kiosko. Bėda ta, kad pagal naująsias taisykles greitai turėsiu nukelti ir visus senesnius kioskus", – apgailestavo E.Bakanauskienė. Anot jos, tokiomis kioskams nepalankiomis taisyklėmis greičiausiai suinteresuoti stambieji verslininkai.

 

Komentaras

 

Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Mackevičius taip komentavo šią problemą: “Visame pasaulyje klesti mažos kavinukės, kioskai, kebabinės, kitokios smulkios prekybos vietos, o pas mus visa tai bandoma iššluoti. Šitos taisyklės buvo tyliai suplanuotos jau prieš kelerius metus. Sprendimas priimtas patyliukais. Mūsų niekas apie tai neinformavo. Jeigu norėtume peržiūrėti visus internete skelbiamus savivaldybių, ministerijų, Seimo dokumentus, liečiančius verslą, nesugebėtume net specialiai tam įdarbinę etatinį darbuotoją. Mes dirbame visuomeniniais pagrindais ir dar užsiimame verslu.

Tai fiziškai neįmanoma. Smulkieji ir vidutiniai verslininkai šiuo atveju buvo apeiti specialiai. Stambieji verslininkai, didžiųjų prekybos centrų vadovai kovoja dėl rinkos pasidalijimo ir 1–2 proc. verslo, kuris tenka kioskams. Jiems nustatyti nauji reikalavimai yra tokie, kad greitai Kaune bus lengviau pastatyti atominę elektrinę, o ne kioską. Kol verslininkas nežinos, kiek laiko galės tęsti savo veiklą, nėra prasmės investuoti, gerinti kiosko techninę būklę, nes tai – monkės biznis. Jeigu mieste būtų žemėlapis su aiškiai išdėstytų kioskų planu, baigtųsi laikinumas.”

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-01-20 13:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media