2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: „Lietuvos karžygiai“ kausis dėl KMKA premijos!

2009-12-02
 

Vidmantas Miškinis

 

Kasmet Kauno meno kūrėjų asociacija  įvertina bei Rotušėje gražiai pagerbia kūrybingiausius savo narius. Aštuonių miesto kūrybinių sąjungų veiklą vėl vertins KMA komisija. Tarp kitų 2009 metų Kauno meno kūrėjų asociacijos premijos kandidatų yra ir  žurnalistas Vilius Kavaliauskas. Jau visą dešimtmetį  LŽS Kauno apskrities skyriaus įskaitoje esantis narys pirmiausia  nudžiugino unikaliu dvitomiu “ Už nuopelnus Lietuvai” apie prieškario žmones, apdovanotus ordinais ir medaliais.. Lietuvos tūkstantmečio proga Kauno meno kūrėjų asociaciją pasiekė ir Viliaus Kavaliausko “Lietuvos karžygiai”.

 

„Lietuvos karžygiai“ – didžiausias leidybinis projektas, skirtas Lietuvos 1000-mečiui. Tai 6 tomai po 700-800 puslapių, kuriuose bus sutalpintos 1.788 Vyties Kryžiaus kavalierių biografijos, daugiau kaip tūkstančio šeimų pateikti duomenys, 12 tūkstančių istorinių nuotraukų ir 920 Vyties Kryžiaus kavalierių kapų nuotraukos.„Lietuvos karžygių“ pirmas tomas 2009 metų vasario 17-ąją buvo pristatytas Vilniaus Rotušėje,  jau įvertintas ir pažymėtas LNK televizijos prizu – „Gerumo sparnas“. Knygos antras tomas jau irgi baigtas spausdinti ir pasirodys gruodžio mėnesio pabaigoje. Viešas  leidinio pristatymas  planuojamas 2010 metų Vasario 16-ąją Šiauliuose, Frenkelio rūmuose.

 

Anot „Lietuvos karžygių“ autoriaus V. Kavaliausko, šią knygą rašė patys Lietuvos žmonės. Rašė savo krauju ir drąsa, rašė šautuvu ir darbais, rašė poeto plunksna ir beraščio valstiečio ranka. Nes jų 1918-1923 metais sukurta bei apginta Valstybė ir buvo tas neišdildomas savanorių įrašas į istorijos knygą. Mūsų valstybės tūkstantmečio proga žurnalistas Vilius Kavaliauskas pasiryžo įvardyti visus ikikarinėe Lietuvoje nusipelniusius karžygius, nes mūsų gimtinėje pernelyg daug bevardžių kapų . Garbinga praeitis nueina užmaršties, o jaunoji karta nedaug ką žino apie  senelių kovas už gimtinės laisvę ir nepriklausomybę.

 

„Lietuvoje nėra kitų karžygių kaip Vyties Kryžiaus kavalieriai. Lai neįsižeis šiandien tuo ženklu apdovanotieji – tada norint gauti „karinę dovaną“ reikėjo pademonstruoti asmeninį narsumą, atlikti konkretų žygdarbį,- rašo žurnalistas.- Ant šiandieninio ordino taip pat užrašyta „Už narsumą“, tačiau teikiamas jis dažniausia už gerai atliekamą tiesioginį darbą, ilgus tarnybos metus.“

 

Visi žmonės, kuriuos  šioje knygoje įamžino LŽS narys Vilius Kavaliauskas, yra nusipelnę, kad prie jų kapų būtų atnešamos gėlės. Jeigu nėra net didvyrio kapo, „Lietuvos karžygių“ autorius siekė, kad  ši knyga būtų paminklu jiems. Tiems, kurie buvo užkasti Sverdlovsko kalėjimo kieme ar NKVD egzekucijų vietoje Pamaskvėje, tiems, kurie atgulė amžino įšalo žemėje, bevardžiuose Dzūkijos ar Zarasų krašto miškų kapuose...

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-02 22:41
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media