2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kauniečiai pagerbė „Draugą“

2009-12-09
 
Jono Ivaškevičiaus nuotraukoje: istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune susirinkusiems buvo įdomūs Prezidento Valdo Adamkaus prisiminimai apie išeivijos spaudą

Jono Ivaškevičiaus nuotraukoje: istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune susirinkusiems buvo įdomūs Prezidento Valdo Adamkaus prisiminimai apie išeivijos spaudą

Jonas Ivaškevičius

 

Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune, kurios vadovė yra LŽS narė Birutė Garbaravičienė, atdaryta Čikagos lietuvių leidžiamo laikraščio „Draugas“ paroda. Seniausiam ne tik užsienyje, bet ir mūsų šalyje lietuvių kalba leidžiamam laikraščiui 2009-ųjų liepos viduryje sukako lygiai šimtas metų. Pirmosiomis gruodžio mėnesio dienos atidarytoje ekspozicijoje daug nuotraukų, faksimilių, originalių „Draugo“ puslapių. Įdomu sužinoti, kas leidinį redagavo, kokios temos įvairiais metais domino žurnalistus ir skaitytojus.

 

Šimtametis užsienio lietuvių laikraštis buvo pradėtas leisti Vilks Bane (Pensilvanijos valstija), o nuo 1912 metų - Čikagoje. Iš pradžių laikraštis buvo savaitinis, o nuo 1916-ųjų dienraštis. Iki tų metų laikraštį leido Kunigų sąjunga, o 1916-1918 metais – spaudos bendrovė „Draugas“. Paskui laikraščio leidėjais tapo vienuoliai marijonai, Lietuvių katalikų spaudos draugija.

 

„Draugas“ visuomenę informavo apie pasaulio ir Lietuvos politinio, ekonominio, kultūrinio gyvenimo įvykius, rašė apie JAV ir kitų šalių lietuvių rūpesčius, jų organizacijų veiklą, nagrinėjo nepriklausomos, laisvos ir demokratinės Lietuvos kūrimo problemas. Kai Lietuva atkūrė savo nepriklausomybę, pasikeitė ir dienraščio temos bei nagrinėjamos problemos. „Draugo“ pagerbime dalyvavęs LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis prisipažino, kad jis Prezidentūroje per dvi valandas sužinojo apie lietuvišką spaudą JAV kur kas daugiau, negu šešerius metus Vilniaus universitete studijuodamas žurnalistiką.

 

„Draugo“ šimtmečio ekspozicijos atidarymo proga Istorinėje prezidentūroje Kaune buvo surengtas pokalbis „Pasaulio lietuvių spaudos likimai“. Jį vedė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius. Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Egidijus Aleksandravičius. Savo asmeniniais įspūdžiais ne tik apie „Draugo“ dienraštį, bet ir apie kitus lietuviškus leidinius JAV , pasidalijo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir  žurnalistas Mykolas Draunga, kuris mokėsi Vokietijoje, gyveno ir dirbo JAV, buvo „Europos radijo“ bnendradarbis Miunchene ir Prahoje, o dabar Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas. Išeivijos spaudą apžvelgė ir VDU doktorantai A. Antanaitis ir E. Bielskus.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-09 15:29
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media