2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

KOMENTARAI

*print*

Dėl informacijos šaltinių patikimumo

2014-12-09
 

Galimybė vykdyti savo pagrindinę misiją - teisingai atspindėti įvykius ir reiškinius - prieinama tik tiems žurnalistams, kurie kritiškai vertina informacijos šaltinius. Informacijos šaltinių patikimumo įvertinimas - sudėtingiausia, o kalbant apie pagrindinę pareigą - ir esminė žurnalisto darbo dalis.

 

Kriminalistinių tyrimų centro išvados dėl dokumento autentiškumo, kuriomis remdamasi Žurnalistų etikos inspektorė atmetė buvusio finansų viceministro V. Galvono skundą dėl LRT žurnalisto E. Jakilaičio, parodo, kaip svarbu žurnalistui turėti ne vien drąsos ir ryžto, bet visų pirma būti pasirengusiam profesionaliai.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 6 str. imperatyviai nurodo žurnalistui kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis keliais šaltiniais.

 

Žurnalisto pareiga kelti į viešumą faktus, kurie susiję su viešaisiais asmenimis, nepaisant to, kad kritikuojamiems asmenims tai nepatinka. Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 7 str. numato, kad žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas gali skelbti informaciją ir nesant galimybės tinkamai patikrinti jos tikrumą. Tačiau šiai nuostatai taikoma būtina sąlyga - įrodyti, jog delsimas skelbti informaciją atneštų žalos visuomenei.

 

LRT žurnalisto atvejis rodo, su kokia rizika susiduria žurnalistas savo kasdieniame darbe, siekdamas laiku informuoti visuomenę ir užkirsti kelią galimai žalai, tačiau profesionaliai atliktas darbas pasitarnauja viešumo stiprinimui demokratinėje visuomenėje.

 

LŽS Etikos komisija atkreipia žurnalistų dėmesį į profesionalumo standartų paisymo svarbą kasdieniame darbe. Atsakomybė, kuri tenka žurnalistui profesionaliai atliekant savo pareigą, skatina sąžiningai atrinkti informacijos šaltinius ir kruopščiai juos tikrinti, kritiškai vertinti ir abejoti gautos informacijos patikimumu. Šis įpareigojimas turi būti suprantamas kaip rekomendacija būti atsargiam, budriam ir vengti išankstinio šaltinių skirstymo į patikimus ir nepatikimus. Ypač atidžiai ir rūpestingai patikimumo požiūriu turi būti tikrinama informacija tų šaltinių, kurie gali būti suinteresuoti informacijos paskleidimu, anoniminių šaltinių, o taip pat emociškai nuspalvinta informacija.

 

Naujosios technologijos, sudarydamos galimybę dauginti ir skleisti įvairaus pobūdžio ir formų informaciją, reikalauja iš žurnalistų dar didesnio budrumo ir kruopštumo. Ypač tai susiję su informacija socialiniuose tinkluose, kuria verta naudotis vien tik kaip pirminiu informacijos šaltiniu. Bet kuris dokumentas, kopija, turi būti pagrįstas papildomais įrodymais, skirtingais ir vienas nuo kito nepriklausomais šaltiniais, o kiekvienas įrodymas (tarp jų ir virtualių šaltinių informacija) - dokumentuotas bei saugomas.

 

Tik sąžiningi ir profesionaliai atliktas darbas atliepti visuomenės teisei gauti nešališką informaciją.

 

LŽS Etikos komisijos pirmininkas                Viktoras Trofimišinas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-10 09:11
 
Share |
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media