2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Senjorų klubas: Metai palydėti aukšta žurnalistikos gaida

2013-12-06
 
Senjorų  klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus ir jo pavaduotojas Jonas Vėlyvis. Sigito Povilo Krivicko nuotrauka

Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus ir jo pavaduotojas Jonas Vėlyvis. Sigito Povilo Krivicko nuotrauka

 

Jonas Vėlyvis

 

Paskutinįjį šiųmetinį susitikimą senjorai pradėjo gruodžio mėnesį gimusiųjų priminimu. Jų pavardes perskaitė Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus. Jų buvo aštuoni.

Toliau buvo sveikinami jubiliatai, kuriems buvo įteikti LŽS padėkos raštai su gražiais darbų priminimais ir mobilizuojančiais  linkėjimais ateičiai. Garbingaisiais ir darbingaisiais jubiliatais buvo: Geruta Paleckytė, Mečislavas Sadovskis ir Liongina Zaleckaitė.

Buvo užmegzti bendravimo saitai tarp mūsų senjorų ir Žemės ūkio ministerijos senjorų. Žemdirbių senjorų klubo vardu kalbėjo klubo pirmininkas profesorius Algirdas Banys.

Senjoras Virgilijus Juodakis pristatė rašytoją Rimvydą Racėną, kuris parašė knygą „Į mielą šalį Lietuvą" ir apie jos parašymo istoriją bei turinį papasakojusį susirinkusiems. Tai knyga apie tremtinių bėglių ir našlaičių pargabenimo istorijas. Joje yra žurnalistų garbingojo dėstytojo Jono Bulotos pasakojimas apie vaikų parvežimą iš Jakutijos. Jono Bulotos asmenybės paminėjimas buvo palydėtas pagyvėjimu - juk kiekvienas baigęs žurnalistiką prisimena visada gerai nusiteikusį ir studentui gero linkintį  dėstytoją. Čia, manau, jauniesiems šių eilučių skaitytojams verta daugiau pasakyti apie  Joną Bulotą.

Doc. dr. Jonas Bulota gimė 1923 06 04  Putriškiuose, Marijampolės raj., mirė 2004 06 08 Vilniuje. Jo visas gyvenimas susijęs su savęs pasišventimu žurnalistikai ir jos sklaidos ateities kartoms. Tai liudija jo kūrybinė ir pedagoginė veikla. Jis 1947 m. įstojo į Vilniaus valstybinį universitetą, mokslą tęsė į Maskvos universitete, kurį baigė 1952 m., įgydamas žurnalisto specialybę. Nuo 1952 m. dirbo Vilniaus universitete Žurnalistikos katedroje (vyr. dėstytoju) ir dirbo iki 1992 m. 1964 m. apgynė disertaciją „Aleksas Jasutis-Julmis: gyvenimas ir kūryba", už kurią buvo suteiktas filologijos mokslų kandidato laipsnis (dabar prilygintina humanitarinių mokslų daktarui). 1968 m. jam buvo suteiktas docento vardas.

Dėstė ž0urnalistikos istoriją ir teoriją, Lietuvos publicistikos ir periodikos ištakas, Mažosios Lietuvos lietuvių periodikos istoriją.

Nuo 1973 m. buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos narys.

Išspausdino feljetonų ir pamfletų rinkinius: „Paveldėta liga (1962)", „Katė maiše (1966)", „Smeigtuko galvutė (1973)". Jis, kaip dabar sakoma, buvo aktyvus žurnalistas tyrėjas, parašęs tokias tiriamasias apybraižų knygas: „Vilniaus požemiuose (1960, su Romu Šalūga)", „Reportažai iš požeminio Vilniaus (1965)", „Reportaže z Wilenskich podziemi (1966)".

1954-1996 m. įvairiuose rinkiniuose ir tęstiniuose leidiniuose paskelbė straipsnių ir studijų iš lietuvių periodinės spaudos, satyros ir humoro istorijos, Vilniaus istorijos. Bendradarbiavo 1991 m. atkurtame žurnale „Karys". J. Bulota yra tyrinėjęs Lietuvos publicistikos ir periodikos pradžią („Žurnalistikos" metraštyje), giliau domėjęsis Mažosios Lietuvos lietuvių žurnalistika - jos leidiniais ir veikėjais, tarp jų Johanu Ferdinandu Kelkiu, Ansu Bruožiu, Jurgiu Mikšu ir kt.

1946 vasarą kartu su mokytoju K.Gerulaičiu nuo Laptevų jūros pakrantės parvežė grupę vaikų - našlaičių, kurių tėvai, ištremti 1941 iš Lietuvos, nuo bado ir šalčio žuvo Lenos deltos salose. Apie tai parašė esė „Ledo vaikai" ( Gimtasis kraštas, 1988, Nr.34). 

Mums apie tai priminė rašytojas Rimvydas Racėnas pabrėždamas, kad Jonas Bulota labai rizikavo, nes buvo numatyta parvežti 12 vaikų, bet jis negalėjo palikti kitų - parvežė 42 vaikus našlaičius.

V. Barauskas senjorus nudžiugino menine dalimi - dainų valandėle. Koncertavo Pabradės kultūros centro vyrų senjorų ansamblis. Jo pasirodymas buvo palydėtas šiltomis katutėmis.

Susirinkimo pabaigoje buvo dalinamasi žurnalistiniais prisiminimais, kūrybine ir gyvenimiška patirtim ir kartu su pabrėdiškiais dainuojant praeinančiųjų metų dainas...

 

Rubrika "LŽS ir NŽKA renginiai" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-10 10:41
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

juozas

2013-12-17 15:59

Man atrodo, kad kolega Jonas nuoširdžiai nušvietė šventinį vakarėlį. Kitiems linkėčiau "neblusinėti", o žiūrėti į reikalą iš esmės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Tą kartą Nebuvęs

2013-12-08 09:49

Jonai, ar viską tiksliai surašei? Taip ir neaišku, ar ilgai dainavote, ar neilgai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

dainius

2013-12-07 22:57

nuosirdziai sveikinu kolegas sinjorus su jubiliejais.ypac geruta ir liongina. sveikatos ir visuomet geros nuotaikos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media