2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Meškeriotojų, žurnalistų ir pypkorių pleneras „Vajuonis 2013“

2013-08-14
 
Grupė plenero „Vajuonis 2013 dalyvių. Rasos Lukšienės nuotrauka

Grupė plenero „Vajuonis 2013 dalyvių. Rasos Lukšienės nuotrauka

 

Gerimantas Statinis

 

Kuomet vasara žengia paskutinį žingsnį, reikia skubėti džiaugtis jos privalumais. LŽS Kelionių ir pramogų klubas šią vasarą kaip niekad daug turėjo renginių po saugomas teritorijas, į kurias nuolat kvietė klubietė Diana Rakauskaitė - Lietuvos regioniniai parkai tapo artimesni ir labiau pažinti. Klubo narys Paulius Normantas parvežė klubo vėliavą, su kuria ilgus mėnesius kartu keliavo šių metų Himalajų ekspedicijoje. Prabėgusią savaitę klubo dvasia pleveno virš ekstremalios Siesarties upės, kuomet iš po medžių liūdnai žvelgiantis į saulę baidarės dugnas buvo įprastas reiškinys, tačiau adrenalino dozė buvo garantuota visas tris dienas.

Savaitgalį Švenčionių raj. Rėkučių kaime, „Pas Poškų" sodyboje įvyko įdomus renginys, pavadintas pleneru „Vajuonis 2013". Čia kūrybiniam susitikimui sugužėjo meškeriotojų klubo „Sėkmingas žvejys" (prezidentas Viktoras Armalis), Vilniaus pypkorių kolegijos (prezidentas Juozas Pocius) ir LŽS Kelionių ir pramogų klubų nariai. Plenerą visi suprantame kaip dailininkų stovyklą, tačiau tai gali būti ir platesne prasme kūrybinis virsmas „atvirame ore". Šio renginio metu buvo susipažinta su etnografinių detalių turinčiu gatviniu Rėkučių kaimu, net dviem Vytautui Didžiajam paminklais, o taip pat Mindaugo Lietuvos „reliktiniu" istorijos paminklu - Rėkučių gynybiniu pylimu. „Vajuonis 2013" renginio metu vyko ir meškeriojimo plūdinėmis meškerėmis bei spiningais, pypkiavimo, šaudymo varžybos, o taip pat buvo surengta Lietuvos Bajorų Karališkosios Sąjungos nario, Vilniaus vaivados Kazio Mackevičiaus kelionių albumų - ataskaitų paroda. Šis bajoras, pypkorius, žvejys ir patyręs keliautojas drauge keliavo su Gediminu Ilgūnu, o į vieną kelionę kartą juos palydėjęs pats Antanas Poška - garsus tarpukario lietuvių keliautojas. Buvo pristatytos šios kelionės:

1974 m. motociklais Baltoji - Juodoji - Baltijos jūros;

1977 m. ekspedicija motociklais po Vidurinę Aziją Konstantino Ario takais;

1976 m. laivais Krasnojarskas - Diksonas - Murmanskas;

1979 m. ekspedicija pėsčiomis „Kamčiatka‘79";

1980 m. motociklais po Armėniją;

1986 m. auto žygis „Po kalvotąją Žemaitiją";

2002 m. dviračių žygis „Lietuviškos pilys";

2009 m. dviračių žygis „Jotva - Prūsija‘ 09".

Plenero pabaigą vainikavo tikras kulinarinis šedevras - sodybos šeimininko Rimanto Poškaus garsioji žuvienė, pasirodo, jai tinkamai paruošti reikia net penkių valandų ir daug kantrybės. Paklaustas kuo skiriasi eilinė žuvies sriuba nuo tikros žuvienės atsakė labai paprastai - į pastarąją reikia laiku įpilti geros naminukės. Tai pirmas tokio pobūdžio susitikimas, kuomet susitinka trys klubai, vienijantys skirtingų pakraipų ir interesų žmones. Tačiau kaip parodė patirtis klubų bendradarbiavimas naudingas visapusiškai, jis plečia visų akiratį, intelektą ir galimybę pasidalinti kūrybinėmis idėjomis. Plenero metu plevėsavo vienintelė Kelionių ir pramogų klubo vėliava, tai buvo akstinas kitiems klubams susikurti taip pat savo simbolius.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-08-14 20:13
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Pypkė

2013-08-28 18:03

Atstokit, davatkos, nuo pypkorių.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

VV

2013-08-23 12:10

Nemėgstų rukančių. Geriau jau alus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nerūkanti

2013-08-16 08:46

O tiems pypkoriams ko čia girtis? Kad orą smardina?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media