2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Aplinkos ministerijoje apdovanoti konkurso „Žmogus ir aplinka“ laureatai

2013-12-27
 
Žurnalistai Adolfas Drungilas, Aurelija Arlauskienė, Audronė Šopagaitė, Selemonas Paltanavičius, Dainius Radzevičius, Inga Labutytė ir aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Aplinkos ministerijos (BFL) nuotrauka

Žurnalistai Adolfas Drungilas, Aurelija Arlauskienė, Audronė Šopagaitė, Selemonas Paltanavičius, Dainius Radzevičius, Inga Labutytė ir aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Aplinkos ministerijos (BFL) nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Aplinkos ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga šiemet vėl paskelbė jau tradiciniu tapusį kūrybinį konkursą žurnalistams „Žmogus ir aplinka". Šio konkurso tikslas - skatinti žurnalistų kūrybiškumą ir profesionalumą supažindinant visuomenę su aplinkos sektoriaus (aplinkos apsaugos, statybos ir būsto plėtros) aktualijomis, problemomis ir jų sprendimo būdais, ugdant sąmoningą šalies gyventojų požiūrį į aplinką. Prizinis fondas - penki tūkstančiai litų.

Konkurse galėjo dalyvauti žurnalistai, kurie per metus  aplinkos apsaugos ar statybos ir būsto plėtros temomis paskelbė publikacijų Lietuvos spaudoje, internetinėje žiniasklaidoje arba sukūrė laidų, transliuotų per radiją ar televiziją. Darbus, atitinkančius konkurso tematiką ir tikslą, galėjo teikti ne tik patys žurnalistai, bet ir redakcijos, Lietuvos žurnalistų sąjungos skyriai.

Anot konkurso vertinimo komisijos pirmininkės Aurelijos Arlauskienės, galima tik pasidžiaugti žurnalistų, panorusių dalyvauti šiame konkurse, aktyvumu. Konkurse dalyvavo 26 kolegos, kurie pateikė daugiau kaip 86 darbus. Iš jų 68 straipsnius ar jų ciklus ir 18 radijo laidų.

Pagrindiniai vertinimo kriterijai: aktualumas, visuomeninė reikšmė ir profesionalumas.

Kiekvienas žurnalistas konkursui galėjo pateikti ne daugiau kaip tris savo darbus. Deja, kai kurie šios konkurso nuostatos nevykdė, atsiuntė žymiai daugiau savo darbų. Kaip teigė konkurso vertinimo komisijos pirmininkė Aurelija Arlauskienė, tokių žurnalistų darbai iš viso nebuvo analizuojami ir vertinami. Taigi, gerbiami kolegos, ateityje neužverskite vertinimo komisijų papildomu darbu, patys atrinkite pačius vertingiausius kūrinius ir tik juos pateikite komisijai.

Prieš pat Kalėdų šventes Aplinkos ministerijoje buvo  įteikti apdovanojimai šio konkurso laimėtojams. Diplomus ir prizus jiems įteikė aplinkos viceministras Linas Jonauskas ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Geriausiai šių metu konkurse pasirodė ir daugiausia vertinimo komisijos balsų surinko Inga Labutytė. Konkurso laurus pelnė jos straipsniai apie lūšis ir Lietuvos ūkininkų galimai naudojamus padirbtus pesticidus (GRYNAS.lt publikacijos: „Kur bastosi Lietuvos lūšys? GPS siųstuvai atskleidė neįprastus Lietuvos miško kačių maršrutus" ir „Lietuvoje 40 proc. ūkininkų galimai naudoja padirbtus pesticidus").

Antroji vieta šiemet atiteko LRT laidos „Gamta - visų namai" kūrybinei grupei - Selemonui Paltanavičiui, Adolfui Drungilui ir Audronei Šopagaitei - už 2013-09-07 ir 2013-10-26 transliuotas laidas.

Konkurso vertinimo komisija šiemet skyrė du trečiosios vietos laimėtojus - Oksaną Laurutytę ir Kazį Gaigalą.

O. Laurutytė apdovanojimą pelnė už pilietines iniciatyvas, skatinančias tausoti gamtą, ir straipsnių ciklą apie taršą.

K. Gaigalui apdovanojimas skirtas už ilgametę veiklą ir indėlį į žuvų išteklių tyrimą, saugojimą bei tai atspindinčias publikacijas „Dirbtinė žuvivaisa ir akvakultūra Nemuno deltoje", „Atnaujintas ungurių įžuvinimas - tik gero darbo pradžia" ir „Pragaištingi ekologiniai ir socialiniai reiškiniai Pamaryje".

Šiemet konkursas „Žmogus ir aplinka" - jau dvyliktasis. Tai ilgokas laiko tarpas. Konkurso gyvybingumas rodo, kad jis yra reikalingas mūsų visuomenei. Jis sudaro palankias sąlygas skatinti žurnalistus, kad jie profesionaliai, kūrybiškai patys susipažintų ir visuomenę galėtų supažindinti su aktualiausiomis aplinkos apsaugos, statybos ir būsto plėtros realijomis, keltų svarbiausias šių sričių problemas ir skleistų pažangią patirtį. Labai svarbu yra žmonių ekologinio sąmoningumo ugdymas.

Reikia rikėtis, kas ir kitais metais Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga rengs panašius konkursus.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-02-02 11:05
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Aldona

2014-01-07 07:40

Sveikinu šauniuosius radijušnikus: Selemoną Paltanavičių, Adolfą Drungilą, Audronę Šopagaitę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media