2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: NŽKA ir LŽS nariui Alfonsui Čepauskui sukurtų ekslibrisų paroda

2024-03-02
 
Maloniai kviečiame parodos „Draugystės ženklai" atidarymą, kuris įvyks kovo 7 d. 15 val. Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g.7, Vilnius). Paroda Lietuvos medicinos bibliotekoje veiks iki kovo 29 d.
Parodoje eksponuojami NŽKA ir LŽS nariui Alfonsui Čepauskui sukurti užsienio šalių ir Lietuvos dailininkų ekslibrisai. Pristatoma 57 dailininkų iš Bulgarijos, Baltarusijos, Čekijos, Estijos, Italijos, Kazachstano, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Rusijos, Slovakijos, Slovėnijos, Ukrainos, Vokietijos, tolimos Argentinos ir artimos Lietuvos.
Dauguma ekslibrisų susieti su skelbtomis Lietuvoje tarptautinėmis konkursinėmis parodomis, įprasminusiomis Lietuvos istoriją, mokslą,kultūrą, žymias asmenybes („Gediminui-650", „Vydūnui-150",„Vilnius - metropolis Lituaniae", „Žalgiris-580" ir kt.).
Lietuvių ekslibrisuose įvairūs gyvenimo, veiklos motyvai: profesijos užuominos (Valentinas Ajauskas), gausi stilizuotų įvairiaprasmių oforto figūrų kolekcija (Vincas Kisarauskas), pomėgis keliauti (Jonas Klimanskas), jumoro elementai (Valerijonas V. Jucys). Portretiniuose ekslibrisuose (Zigmantas Plėštys, Povilas Šiaučiūnas, Albertas Vaidila) atsispindi įvairios nuotaikos.
Kitų šalių dailininkų ekslibrisai daugiausiai siejami su skelbtomis ekslibrisų konkursų temomis (George Sergeev, Ukraina), spalvingais gyvūnais (Claudio Lara, Argentina), Vilniaus architektūros fragmentais (Bogdan Gurman, Vasylij Kuravskij, Valery Leonenko, Ukraina). Puikuojasi įvairiaprasmiai dekoratyvūs keli lino ražiniai (Arpad Šalamon, Slovėnija) ir ekslibrisai su kaligrafišku šriftu bei erotikos užuomina (Helga Schroth, Oskar Roland Schroth (Vokietija).
„Sukurtų ir dovanotų ekslibrisų paroda pradeda gyvenimą, kuris gali tęstis daug metų ir byloti apie draugystę tarp savų bei kitų kraštų menininkų. Tai reikšmingas faktas įprasminantis ne tik asmens, bet ir ekslibrisus sukūrusių menininkų vardus," - sako ekslibrisų kūrėjas, grafikas Alfonsas Čepauskas.
Renginyje bus fotografuojama ar filmuojama, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose bei vaizdo įrašuose, ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar spaudoje.
Iki susitikimo renginyje,
Janina Valančiūtė
Lietuvos medicinos biblioteka
Kaštonų g. 7, 01107 Vilnius
El.paštas: Janina.Valanciute@lmb.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-03-17 13:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media