2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas

 

2019-12-03Aklumas būna visoks

Girmantė Zolubaitė/ Pasaulyje yra daugybė žmonių, turinčių regos negalią. Juos gatvėje galima atpažinti iš baltos lazdelės arba juodų akinių. Tokiems žmonėms yra sunku išgyventi. Tad į pagalbą atskuba artimieji. Mes žaidėme žaidimą, kurio metu turėjome užsirišę akis eiti palei virvę. Kad būtų lengviau, pagalbon atskubėjo draugai. Mes pasidalinome į dvi komandas ir rungtyniavome. Kas pasiekdavo nustatytą vietą neprilietęs virvės, laimėdavo savo komandai tašką. Aš per šį žaidimą jaučiausi nejaukiai. Nes nieko nemačiau. Laimei, draugai labai tiksliai viską nurodinėjo ir beveik pelniau tašką! Per šį žaidimą mes patyrėme, ką reiškia nematyti.

2019-12-03Būrelių neįgaliesiems – labai nedaug

Justina Molytė/ Akliems žmonėms gyventi tikrai sunku. Pasikliauti kitų nuomone nelengva, žmonės gali tau pasakyti netiesą ir tai gali baigtis net nelaime. Kai pabandžiau pati vaikščioti užrištomis akimis ir pasikliauti kitų žodžiais, supratau, kad tai tikrai sudėtinga. Ne kartą mačiau gatve praeinant žmogų, kuris turi regos sutrikimą, ir kaip jam niekas nepadeda. Bet gal jis to neparodo viešoje aplinkoje. Regos sutrikimus turintys žmonės dažniausiai vaikšto su balta lazdele ir juodais akiniais. Mano artimųjų rate nėra žmogaus, kuris turi regos sutrikimų. Aš pati nešioju akinukus ir klasėje esu ne vienintelė, kuriai jų reikia.

2019-11-12Nemandagūs vaikai gadina gyvenimą kitiems

Viktorija Kšanaitė/ Pasaulyje galite sutikti labai įvairių vaikų. Vieni gali būti gabūs ir entuziastingi, kiti sumanūs ir rimti, o treti tikri svajotojai, per matematikos pamokas pasirėmę ranka smakrą ir skrajojantys padebesiais. Tačiau vaikų būna ir piktų, irzlių ar įžūlių, nemandagių. Šiandien papasakosiu apie nemandagius vaikus. Ar manote, jog visada elgiatės su kitais maloniai ir nuolankiai? Apskritai, kaip reikia elgtis mandagiai? Iš pradžių žmogus sprendžia apie jūsų mandagumą iš pirmo pokalbio.

2019-10-29Apie savo nuotraukas, viešumą ir patyčias

Justina Molytė/ Telefonų pagrindinė paskirtis yra susisiekimas su kitais žmonėmis skambučiais ir žinutėmis. Bet jis turi ir daugiau paskirčių, viena iš jų – fotografavimas. Niekas turbūt nepagalvotų, kad tai gali būti nesaugu. Juk nuotraukų siuntimas nėra blogai, ypač jei siunti draugėms, giminėms, mamai ir t.t. Tiesiog prieš siųsdami nuotraukas pagalvojate, kam siunčiate, kokias nuotraukas siunčiate ir ar tai saugu. Prisiminkite, ką pasakojo kiti iš savo patirties, skaitytos internete ir girdėtos, o gal patys susidūrėte su problemine situacija.

2019-09-24Moksleiviai nesilaiko saugaus elgesio taisyklių ir dėl tingėjimo

Gratas Dermontas/ Saugus moksleivių elgesys kelyje rūpi ne visiems. Yra tokių žmonių, kurie dažnai vaikšto ne per perėją ir visiškai nesilaiko eismo taisyklių. Manau, kad ne tik aš, bet ir jūs esate matę moksleivius ne vietoje kertant gatvę. Nors juos mokykloje ir moko, kad tai nesaugu, bet bėgdami ar būdami su draugais vaikai tai pamiršta ir suaugusieji, kurie vairuoja, turi stabdyti ar atlikti kitus manevrus kritinėje situacijoje. Tiesą sakant aš ir pats esu keletą kartų nesaugiai kirtęs gatvę skubėdamas, bet stengiausi tai daryti kuo greičiau, atidžiau ir saugiau.

2019-09-17Iš kūrybos studijos – į kino dramaturgiją

Vakaris Vingilis/ Vilnietis Lukas Mackevičius būdamas moksleiviu ieškojo savęs daugybėje veiklų. Lankė įvairius sporto būrelius, Kūrybos studijoje mokėsi kūrybinio rašymo ir publikuodavo tekstus internete. Bet visai neseniai pradėjo save pažinti kitoje srityje – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pradėjo studijuoti kino dramaturgiją. Nuo pat vaikystės Luką traukė kūryba bei menas, taigi toks pasirinkimas nebuvo spontaniškas. Šis interviu su buvusiu Lietuvos vaikų ir jaunimo centro Kūrybos studijos nariu, o dabar jau studentu, galbūt būsimu dramaturgu Luku – apie kino dramaturgiją, pomėgius ir paauglystėje lankytus būrelius.

2019-07-2310-metis lenktynininkas Benas: „Galėjau būti pirmas‘‘

Girmantė Zolubaitė/ Lietuvos motokroso čempionato antrajame etape, vykusiame birželio 22-23 dieną Anykščių Mickūnų trasoje, dalyvavo tiek suaugę, tiek vaikai. Vienas iš jų – dešimtmetis Benas Blaževičius, bendroje įskaitoje užėmęs ketvirtą vietą. Benas gyvena Airijoje. Jam labai patinka šis sportas ir labai norėtų tapti čempionu. O kas to nenori? Berniukas jau turi daug laimėjimų. Airijoje, 50cc motociklų klasėje, Benas yra laimėjęs daug pirmų ir prizinių vietų. Beno negąsdina šis rizikingas sportas. Vienų varžybų metu įvyko nelaimė. Startuojant jį užkliudė varžovas, Benas nukrito nuo motociklo ir jį pervažiavo dar 3 ar 4 vaikai.

2019-03-05Televizorių vis dažniau pakeičia telefonas

Mėta Liepa Kvedaravičiūtė/ Aš nelabai mėgstu žiūrėti televizorių, todėl daugiau laiko praleidžiu naršydama telefone. Aš turiu daug socialinių tinklų: Snapchat'ą, Instagram'ą bei Twitter'į. Telefone mėgstu užeiti į šias socialines erdves, bet dažniau naudojuosi Youtube. Ten aš labai mėgstu žiūrėti savo mėgstamos grupės ''BTS" įrašus, dainas ir juokelius. Man labai patinka, kaip jie dainuoja ir šoka. Aš labai norėčiau, kad "BTS" su koncertiniu turu atvyktų ir į Baltijos šalis. Taip pat Messenger'yje aš labai mėgstu susirašinėti su draugėmis. Gerda su telefonu praleidžia daug laiko, bet stengiasi laiką riboti.

2019-03-05Naujakurių sutikimo tradicijos Lietuvoje ir už Atlanto

Vakaris Vingilis/ Naujo būsto paieška, kraustymasis, galiausiai įsikūrimas. Tai rūpesčiai, su kuriais susiduria didelė dalis suaugusiųjų žmonių. Paskui seka ir naujų pažinčių mezgimas. Bet kaip jas užmegzti? Ką reikia daryti norint turėti kaimynus, su kuriais gerai sutartumėte? Jungtinėse Amerikos Valstijose yra tradicija kiekvieną naujai atsikėlusį kaimyną sveikinti su didžiuliu krepšiu įvairiausių skanumynų bei simbolinių dovanėlių. O kokios naujų kaimynų sutiktuvių tradicijos vyrauja Lietuvoje?

2019-02-26Apie superherojus, komiksus ir Algimantą

Gerda Kasčiūnaitė/ Algimantas Žadeikis – jaunas, darbštus, potencialu ir pasitikėjimu savimi spinduliuojantis jaunuolis, neretai atkreipiantis į save dėmesį ne tik tatuiruotomis rankomis, bet ir didžiule aistra mokyti vaikus meno. Jis Lietuvos vaikų ir jaunimo centre įkūręs komiksų būrelį. Šis interviu – gera proga paklausinėti Algimantą daugiau apie jo potraukį menui./ Kuo užsiimate gyvenime?/ Gyvenime užsiimu tatuiruočių darymu, dirbu su vaikais ir paišau. Sutrumpintai, savo gyvenime labai daug paišau. Komiksų kūrimas yra mano hobis.

2019-02-26Moksleivio noras neprilygsta kainai

Rapolas Vanagas/ Vilniuje, prekybos centre "Ozas“, vasario mėnesį dešimt dienų vyko tarptautinė interaktyvi paroda „Robotų miestas“. Ten buvo atkeliavę 72 naujausi robotai iš JAV, Japonijos, Pietų Korėjos, Didžiosios Britanijos ir Rusijos. Taip pat veikė Tesla šou, 8 virtualios ir papildytos realybės zonos, robotų teatras bei daiktų mintimis valdymo prietaisas ir kitokios ateities technologijos. Apie parodą kalbėjausi su dviem moksleiviais – Mėta ir Vakariu. Mėta papasakojo, kad kiekvienais metais į jos mokyklą atvežama robotų iš Robotikos akademijos.

2019-02-19Būreliai – ir savo noru, ir tėvų paliepimu

Mėta Liepa Kvedaravičiūtė/ Būreliai gali būti labai įdomūs ir skirtingi. Moksleiviai gali juos pasirinkti atsitiktinai, o gal ir labai norėdami užsiimti kitokia veikla negu įprastai. Aš lankau įvairius būrelius: šiuolaikinį baletą, muzikos mokyklą ir žurnalistiką. Jie visi labai skirtingi. Taip gavosi visai atsitiktinai. Aš nuo pirmos klasės jau grojau fleita, lankiau muzikos mokyklą, pradėjau lankyti tautinius šokius. Paskui ėjau į gatvės šokius. Taip kiekvienais metais keitėsi mano būreliai. Dabar mano lankomi būreliai labai patinka. Kitaip nutiko mano kalbintam moksleiviui. Rapolui tuoj sueis aštuoniolika metų, jis domisi technologijomis.

2019-02-19Šių laikų siaubas – terorizmas

Vakaris Vingilis/ Terorizmas gana opi tema šiuolaikiniame pasaulyje. Dažnai per žinias girdime pranešimus, kad kažkur įvykdytas terorizmo aktas. Net nesusimąstome, kodėl užpuolikas taip pasielgė, ką patyrė nukentėjusieji, kaip mes elgtumėmės, jei susidurtume su terorizmu. Bet ką apie tai mano mokytojai? Juk būtent jie būtų atsakingi, kaip apsaugoti, evakuoti dešimtis mokinių. Neseniai išpuolis įvyko kaimyninės Baltarusijos mokykloje, kur penkiolikmetis vaikinas peiliu nudūrė mokytoją ir mokinį bei du mokytoją gynusius moksleivius. Tai nebuvo teroristinių paskatų turėjęs išpuolis. Nėra žinoma, dėl kokių aplinkybių vaikinas įvykdė šį kraupų nusikaltimą.

2019-02-12Septyniolikmečiai – visiškai apolitiški?..

Rapolas Vanagas/ Sulaukus aštuoniolikos, mums tenka daug naujų pasirinkimų. Vienas iš jų yra balsavimas. Kiekvienais metais vyksta rinkimai, kur žmonės kandidatuoja į merus ar prezidento postą, ir mes, piliečiai, turim pasirinkti, kas tuo bus. Aš pats esu septyniolikmetis, bet politika nesidomiu. Man tai nėra įdomu. Tu balsuoji už žmogų, kuris, patekęs į valdžią, turėtų daryti gerus darbus, bet pastaruoju metu matau vien tik prastą politikų darbą. Tenka rinktis geriausią pasirinkimą iš blogiausių. Gal sukakus aštuonolikai, pasidomėsiu, už ką balsuoti ir ar jų pasiūlymai sutampa su mano norais. Šiuo metu politikai labai mėgsta išpopuliarėti, tai matosi televizijos laidose, plakatuose, reklamose.

2019-01-29Monika ir anime – neatsiejami draugai

Vakaris Vingilis/ Animacija menininkės, anime būrelio įkūrėjos Monikos Šarlauskaitės gyvenime užima labai didelę vietą. Ji ja sužavėta nuo pat savo vaikystės. Tiesa, Monika domisi japoniška animacija – anime. Pasak pašnekovės, būdama mokyklinukė žiūrėdavo per televizorių animacinius serialus ir vieną dieną nusprendė kažką nupiešti. Ir užsikrėtė meile piešimui. Paskui atsirado draugė, kurią ji susirado internete ir kuri tobulino Monikos įgūdžius. Paklausta, kas ją skatino piešti, ji iškart prisiminė savo dailės mokytoją, kuri ją motyvavo kurti ir netgi surengė Monikos darbų parodą. Apie anime Monika žino labai daug, galėtų pasakoti apie jį valandų valandas.

2018-12-11Streikas

Rapolas Vanagas/ Mokykloje viskas žinoma ir pažįstama. Bet atsiranda tokios problemos, kurios kenkia moksleiviams ir mokytojams. Neseniai žinių laidoje buvo pokalbis apie mokinių atostogų mažinimą. Visi išsigando ir atsirado daug nesklandumų. Mokytojai suorganizavo „mitingą“, taip pat ir mokiniai pradėjo protestuoti. Ar tai priimtina? Šiandien mūsų mokytojų algos yra mažos ir tai kelia moksleiviams grėsmę. Tuoj jau ir nebebus mokytojų, kurie dirbtų šį darbą sąžiningai. Mokytojai organizuoja streikus, jog padidintų mokytojų atlyginimus, bet valdžia į tai žiūri nepalankiai. Šie veiksmai kartojasi ir kartojasi.

2018-11-27Bijo tiek tėvai, tiek vaikai

Liepa Rimkutė/ Šiais metais labai aktualus vaikų „atėmimo“ klausimas. Žinoma, nesirūpinančių savo vaikais ir smurtaujančių prieš juos tėvų būna, tačiau kaip atskirti, kada kaltas vaikas, o kada tėvai? Neseniai įvyko incidentas, jau tapęs skandalu, kai motina nestipriai pliaukštelėjo savo atžalai per užpakalį, o kažkoks netoliese buvęs pilietis paskambino vaiko teisių specialistams. Taigi istorijos pabaiga kurį laiką buvo tokia: vaikai gyvena su tėvu, šis lanko tėvystės kursus, o motina gyvena atskirai ir negali pasimatyti su savo vaikais. Ir viskas tik dėl vieno nemalonaus nutikimo. Ir tokių istorijų tikrai ne viena...
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media