2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kovo 11-ąją – pokalbiai apie istoriją Gedimino kalno papėdėje

2014-03-18
 
Susitikimo akimirka.

Susitikimo akimirka.

Auksė Skiparytė

 

LŽS Vilniaus skyriaus Pokalbių klubas kiek kitaip nei įprasta šiemet paminėjo Kovo 11-ąją - nuostabią popietę su pasakojimais apie Altanos, Bekešo, Trijų Kryžių, Stalo kalnus ir XIII-XIV a. dabartinio Kalnų parko teritorijoje gyvavusį Kreivąjį miestą dovanojo Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos darbuotojai.

 

Direkcijos direktorė Audronė Kasperavičienė pabrėžė, kad rezervato apylinkės yra istorikų, archeologų, geologų ir kitų sričių mokslininkų išskirtinio dėmesio objektas. O žemėlapyje, kuriame pavaizduotas visas Vilniaus pilių rezervatas (jo plotas virš 50 ha), pažymėtos ne tik Aukštutinė arba Gedimino pilis ir Žemutinė pilis - visa teritorija, apimanti Valdovų rūmus, Arsenalą, Katedrą, bet ir mažiausiai žinoma Kreivosios pilies vieta, kuri buvo kitoje Vilnios upės pusėje, kiek aukščiau Dainų slėnio. Pasak jos, dabartinio Kalnų parko teritorija - pats seniausias Vilniuje kultūrinis sluoksnis. Gali būti, kad kaip tik šioje vietoje miestas ir pradėjo kurtis.

 

Gedimino kalno papėdės statinį - Rotondą, kurioje vyresni kolegos linksmai leisdavo laiką ir kurioje dabar ūžauja vėjai, juosiantys informaciniai stendai informuoja, kad gynybinis Žemutinės pilies kompleksas, apimantis ir Katedros aikštę, susiformavo XIV-XVI a. Jis visas buvo apjuostas Vilnios upės ir kanalų. Kaip tais laikais galėjo atrodyti pilies vartai, Katedra, kiti statiniai, galima pamatyti senose graviūrose.

 

Ekspozicijoje taip pat galima pamatyti, kaip skirtingais laikotarpiais atrodė Vilniaus Katedra, Bekešo kalno bokštą, kurį Vilnios upė pasiglemžė XIX a. Viduryje, Kirdiejų rūmai.

 

Tai - tik menka dalis istorijos, su kuria susipažinti ir prie kurios prisiliesti galima klaidžiojant Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato takais. Jais keliavome pernai, manome, kad tą žygį pakartosime ir šiemet.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-18 19:19
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media