2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Lietuvos sporto klubas “Makabi”: nuo įkūrimo iki dabarties. 2 dalis

2019-04-23
 
Jaunieji Vilniaus „Makabi“ gimnastai jau paskelbus Lietuvos nepriklausomybę. 1918 metų spalis

Jaunieji Vilniaus „Makabi“ gimnastai jau paskelbus Lietuvos nepriklausomybę. 1918 metų spalis

Tęsinys. Pradžia 2019 04 13. 

Vytautas Žeimantas 

 

Kaune "Makabi" - nuo 1919 metų

 

"Lietuvos sporto enciklopedijoje" teigiama, kad Lietuvos žydų sporto klubas "Makabi" buvo įkurtas Kaune 1920 metais. Tai rašoma ir neseniai išleistoje "Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje". Šis faktas yra teisingas, tačiau tik dalinai. Jis neatskleidžia tikrųjų "Makabi" atsiradimo šaknų.
Taip, Kaune 1920 metais buvo įkurta Lietuvos žydų sporto klubų sąjunga "Makabi". Bet tai jau buvo klubų sąjunga. O kada atsirado atskiri žydų sporto klubai? Jie turėjo atsirasti anksčiau, nes tik klubams susikūrus galima steigti jų sąjungą.
Kad Kaune jau 1919 metais pradėjo veikti "Makabi" klubas užsimena ir žinomas sporto istorikas Jonas Narbutas, Čikagoje 1978 metais išleidęs solidų dvitomį "Sportas nepriklausomoje Lietuvoje". Tačiau jis tai rašo ir su abejone: ar galėjo Kauno žydai sportuoti, kai dar vyko karas? Taip, 1919 metais dar vyko Nepriklausomybės kovos, tačiau ar jos trukdė kauniečiams sportuoti? Perverčiau 1919 metų Kaune ėjusią periodinę spaudą. Ir dažnuose laikraščių numeriuose rasdavau skelbimus apie rengiamas futbolo, lengvosios atletikos ir kitokių sporto šakų varžybas, vykstančias Vytauto kalne. Be to, buvo skelbiama, kad po varžybų gros orkestrai, vyks šokiai. Taigi, vykstantis karas visiškai nesustabdė Kauno sportinio ir kultūrinio gyvenimo.
Kad Kaune "Makabi" klubas pradėjo veikti 1919 metais, rašė ir tuometinė spauda. Kaune ėjęs žurnalas "Sportas" (1926 m. Nr. 36) paskelbė platų apžvalginį straipsnį "Lietuvos Žydų Sporto ir Gimnastikos Sąjunga "Makabi". Jame rašoma: "Atsižvelgiant į kitų šalių žydų gimnastikos bei sporto sąjungų veikimą, 1919 metais Kaune įsikūrė "Makabi" klubas. Jo veikimas pradžioje pasireiškė tik futbolo srity. Po to pradėjo plačiau plėstis visose sporto srityse. Po įkūrimo "Makabi" Kaune, tokias pačias sąjungas pradėjo steigti ir provincijos žydų jaunimas. „Makabi" kjlubai atsirado Šiauliuose, Panevėžyje, Ukmergėje, Marijampolėje, Kupiškyje, Rokiškyje, Vilkaviškyje, kituose Lietuvos miestuose. Pirmasis Lietuvos "Makabi" sąjungos suvažiavimas įvyko Kaune 1920 metais. Jame dalyvavo 7 skyrių atstovai. Po šio suvažiavimo, žydų visuomenei susipažinus su "Makabi" idėja ir tikslais, sparčiai pradėjo augti skyriai provincijoje. "Lietuvos "Makabi" II-asis suvažiavimas įvyko 1921 metais Panevėžyje 35 skyrių atstovams dalyvaujant".
Pirmuoju „Makabi" sąjungos pirmininku buvo išrinktas daktaras Aleksandras Rozenfeldas. Jis Lietuvos „Makabi" sąjungai vadovavo iki 1926 metų. Vėliau jis išvažiavo į Erec Izraelį ir ten toliau rūpinosi makabiečių judėjimo plėtra.
1926 m. liepos mėnesį žurnalas „Sportas" paskelbė straipsnį „Makabi švenčia 7 metų sukaktuves". Jame rašoma: „Liepos 25 d. žydų gimnastikos ir sporto sąjunga „Makabi" savo didžiajame stadione švenčia septynerių metų gyvenimo sukaktuves. Galime palinkėti šiai seniausiai mūsų sporto sąjungai, turinčiai tūkstančius tampriais ryšiais surištų sportininkų kuo geriausios kloties jos naudingoje darbuotėje".
Iš šios informacijos (beje, vėliau niekieno nepaneigtos) irgi nesunkiai galime sužinoti, kada Kaune įsikūrė "Makabi". Tereikia iš 1926 atimti 7 ir gausime - 1919. Todėl nėra abejonių, kad Kaune "Makabi" judėjimas prasidėjo 1919 metais. Jis greitai plito ir stiprėjo. 1926 metais žurnalas "Sportas" rašė: "Dabar Lietuvos "Makabi" turi 83 skyrius, kurie jungia daugiau kaip 4 000 narių".
 

 

 

"Makabi" lenkų okupuotame Vilniuje
Deja, 1920 metų pabaigoje Lenkijos kariuomenė okupavo Vilnių. Vilniaus „Makabi" klubas patenka į Lenkijos jurisdikciją. 1920 m. birželio 4 d. draugija buvo užregistruota Lenkijos Respublikos Rytų žemių civilinės valdybos Vilniaus apygardos viršininko biure, o 1920 m. lapkričio 8 d. - Vidurio Lietuvos laikinosios valdymo komisijos vidaus reikalų departamente. 1934 m. vasario 14 d. - pakeisti draugijos įstatai. Draugija pavadinta „Žydų gimnastikos ir sporto draugija „Makabi" Vilniuje". Jos įstatai buvo užregistruoti Lenkijos Respublikos Vilniaus vaivadijos valdyboje 1934 m. vasario 14 dieną.
Draugija veikė Vilniaus krašte, nuo 1925 m. - Vilniaus vaivadijos teritorijoje. Jos būstinė buvo Vilniuje. 1922 m. draugija turėjo 350 narių, 1926 m. - 700, 1935 m. - 421, 1939 m. - 700 narių. Daugumą jų sudarė besimokantis jaunimas. Visuotiniai narių susirinkimai vyko kasmet. Juose buvo renkama draugijos Valdyba, Revizijos komisija ir Draugiškasis teismas. 1922- 1937 metais draugijos valdybos pirmininkas buvo Eliašas Globus, 1938 -1939 metais - Davidas Kaplanas-Kaplanovskis.
Draugijos lėšas sudarė nario mokesčiai nuo 30 grašių iki 2 zlotų per mėnesį. Turėdavo lėšų iš pelno, gautų per sporto šventes, už paskaitas, koncertus, šokių vakarus, iš gatvėse surinktų aukų. Nei Lenkijos valstybė, nei Vilniaus savivaldybė draugijai lėšų neskyrė.
Draugijos tikslas buvo rūpintis žydų fiziniu lavinimu. Draugija turėjo gimnastikos, futbolo, bokso, lengvosios atletikos, dviračių sporto, plaukimo, irklavimo, slydinėjimo, ledo ritulio, judrių sporto žaidimų ir turizmo sekcijas.
Vilniaus „Makabi" turėjo savo stadioną, kur vyko sporto sekcijų komandų bei narių treniruotės ir varžybos, gimnastų pasirodymai, žydų orkestro koncertai. Sumokėje draugijai nedidelį mokestį, stadionu naudojosi ir neturtingi Vilniaus miesto sporto klubai. Žydų mokyklas lankantys vaikai ir Vilniaus miesto policininkai sportavo jame nemokamai.
Draugija turėjo savo vandens stotį ir baseiną, kur rengė irkluotojų ir plaukikų varžybas. Draugija turėjo ir savo sporto salę. Joje kasdien vykdavo gimnastikos grupių treniruotės. Jas lankė vaikai nuo 10 metų amžiaus ir jaunimas. Jaunus gimnastus treniravo kvalifikuoti gimnastikos instruktoriai. Draugija juos ruošė specialiuose gimnastikos ir sporto instruktorių kursuose.
Propaguodama sveiką gyvenimo būdą, draugija rengė higienos ir fiziologijos paskaitas, leido vienkartinius leidinius, kuriose informuodavo apie „Makabi" veiklą, kvietė vaikus ir jaunimą sportuoti.
Vilniaus „Makabi" buvo Lenkų žydų gimnastikos ir sporto draugijų sąjungos"Makabi" narė. Per ją dalyvaudavo tarptautinėse varžybose, siuntė savo sportininkus į makabiadas.
Bus daugiau 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-04-23 10:52
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Feliksas

2019-05-18 20:23

Įdomus, mažai žinomi faktai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Makabiada

2019-05-04 17:22

žydų gimnastikos ir sporto draugijų sąjungos"Makabi" narė

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media