2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Kurtieji vaikai vis dar negauna laukiamos valstybės pagalbos

2014-12-18
 
 

Š. m. gruodžio 19 d., penktadienį, 13.00 val., naujienų agentūros BNS spaudos konferencijų salėje (Jogailos/Vilniaus g. 9, 4 aukštas) apžvelgti pagalbos kurčiam vaikui ir jo šeimai situaciją kviečia Lietuvos šeimų, auginančių kurčius ir neprigirdinčius vaikus, bendrijos PAGAVA pirmininkė Rima Sitavičienė, jos pavaduotoja Joana Vanagienė bei mamos, auginančios vaikus, turinčius klausos sutrikimų.

Nuo 2014 m. sausio 1 d. įvedus visuotinę naujagimių klausos patikrą, akivaizdžiai matome, kad šeimoms, kuriose gimsta kurčias vaikas, nesuteikiama reikalinga informacija ir neužtikrinama pirminė pagalba. Tėvai, sužinoję naujagimio diagnozę, visų pirma patiria šoką, emocinį sukrėtimą. Jie jaučiasi pasimetę, nes po diagnozės apie vaiko kurtumą seka žinia, kad informacijos, kaip padėti vaikui, reikia ieškoti patiems. Norėdami suteikti savo vaikui geriausią pagalbą, tėvai yra priversti savarankiškai tapti ekspertais, viską išmanančiais apie kurtumą, kompensacinę techniką ir klausos reabilitaciją. Tėvams tenka didžiulė atsakomybė užpildyti valstybės spragą, nes šalyje vis dar nėra sukurta vieninga, efektyvi koordinuota sistema, kuri padėtų kuo skubiau specialistams ir šeimoms, kuriose gimsta kurčias vaikas, surasti vieniems kitus.

Tėvų, auginančių kurčius vaikus iniciatyva, buvo parengtas kreipimasis, su prašymu užtikrinti pirminę pagalbą šeimoms, kurios sužino apie vaiko klausos sutrikimą. Kreipimąsi pasirašė 1430 asmenų, jis buvo išsiųstas LR Seimui, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijoms, tačiau laukiamo rezultato nedavė.

Spaudos konferencijoje dalyvaus mamos, auginančios kurčius vaikus, kurios pasidalins savo gyvenimo istorijomis ir atskleis, kokios pagalbos joms pristigo sužinojus kūdikio diagnozę. Taip pat pasidalins samprotavimais, kaip būtų susiklostę jų vaikų gyvenimai, jeigu pagalba būtų suteikta laiku. Pristatysime tėvų organizacijos parengtą pagalbos šeimai, kurioje gimsta kurčias vaikas, modelį. Modelis parengtas remiantis Norvegijos patirtimi ir siūlomas taikyti Lietuvoje. Jame numatyta, kokie specialistai turi dalyvauti pagalbos procese ir jų atsakomybių pasiskirstymas

Bendrija PAGAVA - nacionalinė tėvų asociacija, atstovaujanti kurtiems ir neprigirdintiems vaikams visoje Lietuvoje. PAGAVA teikia tėvams paramą ir informaciją, siekia kokybiško sutrikusios klausos vaikų ugdymo ir platesnės integracijos, bendradarbiauja su valstybės įstaigomis sprendžiant šių vaikų ir jaunimo problemas.

Maloniai kviečiame dalyvauti !

 

Kontaktinis asmuo

Viešųjų ryšių specialistė

Marija Markina

Bendrija PAGAVA

Tel. 8 672 01520

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-18 12:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media