2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Metas stoti į visuotinę kovą su maisto švaistymu!

2015-05-12
 
Šarūnas Gustainis

Šarūnas Gustainis

 

Gegužės 13 d. LR Seime rengiamas Nacionalinis kovos su maisto švaistymu kongresas. Ta proga 9.30 val. rengiama spaudos konferencija, kurioje dalyvaus Seimo nariai Šarūnas Gustainis ir Viktorija Čmilytė-Nielsen, kulinaras, VMG įkūrėjas Alfas Ivanauskas, labdaros fondo „Maisto bankas" vadovai Vaidotas Ilgius ir Kristina Tylaitė.

Vaidotas Ilgius kalbės apie poreikį intensyvinti maisto tiekimo grandinės dalyvių ir reguliuojančių institucijų pastangas mažinti maisto švaistymą mūsų šalyje. Naujausi duomenys rodo, kad maisto praradimai Europoje didėja, todėl delsti nebegalima.

Kristina Tylaitė pristatys keletą teigiamų poslinkių Lietuvoje, nuo sunaikinimo gelbstint žmonėms tinkamą vartoti maistą. Vien prekybos tinklas „Iki" nuo 2009 m. nepasiturinčių maitinimui atidavė virš 5000 tonų besibaigiančio galiojimo produktų už 13,5 mln. eurų. Pernai panašią praktiką taikyti ėmė iki kiti didieji prekybos tinklai - „Maxima" ir „Rimi".

Šarūnas Gustainis atkreips dėmesį į dar vieną aktualiją - dėl Rusijos ekonominio embargo atliekamų daržovių tiekimą labdaringam maitinimui. Nors nuo pernai rudens "Maisto bankas" iš ūkininkų gavo ir išdalino virš 1500 tonų morkų ir kopūstų, dideli kiekiai daržovių links nepasiekę valgytojų. Tam reikia lėšų, kad būtų galima daržoves perdirbti ir dalinti ilgesnį laiką.

Garsus kulinaras Alfas Ivanauskas pristatys dvejas salotas:  vienas pagamintas iš standartinių, kitas - iš agurkų, neatitinkančių išvaizdos reikalavimų. „Geras kulinaras privalo mokėti atskleisti kreivų, nelygių ar kitų mūsų įsivaizduojamų standartų neatitinkančių daržovių ypatybes" - savo požiūriu dalinsis VMG įkūrėjas. 

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Viktorija Čmilytė-Nielsen primins neigiamą maisto švaistymo poveikį aplinkai ir paragins Vyriausybę sudaryti darbo grupę, į ją įtraukiant Aplinkos, Sveikatos apsaugos, Žemės ūkio ministerijų ir kitų tarnybų atstovus. Specialistai turėtų sukurti nacionalinį maisto praradimų mažinimo veiksmų planą ir pradėti taikyti konkrečias priemones, leidžiančias efektyviau naudoti maisto išteklius. Viena tokių priemonių - leidimas labdarai dalinti maisto produktus su pasibaigusia „geriausias iki" data.

Kontaktinis asmuo

Vaidotas Ilgius, vadovas

LPF „Maisto bankas"

8 699 85259

vaidotas@maistobankas.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-05-13 14:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media