2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Aukštadvaryje: Tarptautinė žurnalistų kalba

2016-05-27
 
 

Vytautas Šilas

 

 

            Š. m. gegužės 21-22 d. Aukštadvaris. Čia  įvyko jau devintoji Lietuvos esperantininkų žurnalistų seminaras - stovykla. Susitiko beveik penkiasdešimt žurnalistų, ne vien prefesionalių, bet parašančių esperanto tema. Tai buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Esperantininkų žurnalistų skyriaus ir Lietuvos esperantininkų žurnalistų asociacijos bendras renginys.

Esperantininkai neatsilieka nuo gyvenimo kaitos. Apie tai byloja esperantiška Vikipedija (ten straipsnių daugiau negu lietuviškoje). Daug jaunimo mokosi esperanto kalbos internetu. Kokius iššūkius žurnalistikai kelia informacinių technologijų plėtra? Apie tai pranešimą skaitė Lietuvos interneto asociacijos prezidentė Aistė Žilinskienė. Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė kalbėjo apie išaugusius reikalavimus XXI amžiaus Lietuvos žurnalistinei etikai.

            Malonumai ir pragmatizmas viens kitą papildė: tradicinė pirtelė ir esperantiškų dainų vakaronė. Tinklinis ir esperantiška viktorina (ar žinojote, kad esperantininkų emblema žalia vilties žvaigždė atsirado gerokai anksčiau negu žalia žvaigždė islamo valstybių vėliavose?). Susirinko tikrai įdomių žmonių. Tie, kas buvo pradedantys žurnalistikoje ar esperanto kalbos vartojime turėjo gerą progą pasitobulinti. Kai kurie žurnalistinio seminaro dalyviai vasarą vyks į Birštone vyksiančias 52-ąsias Baltijos esperantininkų dienas (ten atvyks vienas iš Ganos ir du iš Alžyro ir) ar į 101-jį Pasaulio esperantininkų kongresą Nitros mieste (Slovakija).

            Seminaro dalyvis interneto portalo alkas.lt vyr. redaktorius Jonas Vaiškūnas pastebėjo, kad esperanto kalbą tikrai verta išmokti - jau vien tam, kad suvoktume, kokia didelė vertybė yra mūsų gimtoji lietuvių kalba. Internetinis dienraštis savo skaitytojams pateikė seminaro nuotraukų albumą:

http://alkas.lt/2016/05/23/zurnalistai-bendravo-esperantiskai-nuotraukos-video/

   Seminarą moderavo LŽS ir Pasaulio esperantininkų žurnalistų sąjungų viceprezidentas Audrys Antanaitis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-05-28 10:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media