2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Šiaulių žurnalistai sukalė dešimtąsias „Vinis“

2012-05-08
 
Žydrūno Budzinausko nuotr.

Žydrūno Budzinausko nuotr.

Asta Šiukšterienė
 
Profesinės dienos išvakarėse Šiaulių regiono žurnalistai susirinko į tradicinį renginį „Metų vinys", kuriame besijuokdami iš savęs išdalijo nominacijas už įvairiausias juokingas situacijas.
 

Juoktis buvo iš ko - „Vinių" sumanytojas Šiaulių žurnalistų sąjungos narys Rolandas Parafinavičius - nenuilsdamas ant scenos kone dvi valandas skaitė atsiųstus kolegų pasakojimus, kol buvo paskelbti aštuoni nominantai.

 

Bene daugiausiai pretendentų buvo į „Metų provokatoriaus" titulą, kurį pelnė žurnalistas už netyčinę įžvalgą, pribloškiančią pašnekovą. Šiemet ši vinis įteikta „Šiaulių krašto" žurnalistei Ritai Žadeikytei, per interviu su vienu Radviliškio valdininku netekusiai kantrybės, kai šis pareiškė nenorintis už kalbas į kalėjimą sėsti, ir paklaususiai „Tai ko į tą kalėjimą nenorite?"

 

„Metų gudručiu" pripažinta Šiaulių televizijos žurnalistė Silva Šimkevičienė. Kuri prieš Velykas pristigusi temų skambino pašnekovui ir teiravosi, gal kas nutiko, gal kokios bėdos kamuoja, tačiau pašnekovas tikino, kad nieko pasiūlyti neturi. Supratusi, kad situacija beviltiška S. Šimkevičienė pasiteiravo: „Tai gal bent kokį dieduką turite, kuris per Velykas bus be kiaušinių?"

 

„Metų įvaizdžio" nominacija teikiama ne kasmet, tik tada, kai atsiranda to vertas pretendentas. Šiemet ji paskirta „Respublikos" žurnalistui Sidui Aksomaičiui (beje jau antrą kartą) - už kolegų fotomontažą, kurio metų Sidui buvo „priklijuoti" lenkų kario ūsai ir tai plunksnos brolių neliko neįvertinta įvairiausiomis asociacijos ir istorijomis.

 

„Metų klausimą" pateikė ir už tai vinį gavo Šiaulių televizijos žurnalistas Tomas Mizgirdas, itin susirūpinęs, kad nepažeistų Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo bei Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso, montuodamas vaizdo siužetą pasitikslinęs redaktoriaus „Ar karvių tešmenis pridengti ar galima rodyti?"

 

„Metų dainius" - nominacija teikiama už nereikšmingas, bet tekstą itin pagražinančias klaidas. Šiemet ši nominacija įteikta Monikai Skistenytei, kuri vietoj žodžio „pastebi" parašė „pasteni" - „Vis labiau tenisu ima domėtis ir moterys. R.Grušas pasteni, kad moterims taigana patogi sporto šaka."

 

Įžūloka nominacija „Kamasutra" paskirta dienraščio „Šiaulių kraštas" žurnalistei Reginai Musneckienei, už pasakojimą apie veislininkyste užsiimantį ūkininką, kuris baigęs sėklinimo kursus, pats ėmė sėklinti gyvūnus ir taip sutaupė, nes sėklintojų reikėjo mažiau. Ištrauka apie triušių augintoją iš straipsnio „Triušiams - muzika, augintojui - nauda": „Iš pradžių pateles kergdavo su patinais. Veislei laikė 25 patinus. Paskui pats fermos šeimininkas baigė sėklinimo kursus. Pradėjo pateles sėklinti. Dabar turimoms patelėms užtenka trijų patinų. Taigi, daug ekonomiškiau".

 

„Čiulbingala" už kūrybiškai neatsargų žodžių žaismą pripažinta dienraščio „Šiaulių naujienos" žurnalistė Asta Volkovaitė, parašiusi, kad „vakar Šiaulių apygardos prokuratūroje teisėsaugos ir kitų įstaigų atstovai narpliojo šias bei kitas seksualinio pobūdžio aktualijas."

 

Kadangi „Vinis" žurnalistai kalė jau dešimtąjį, jubiliejinį kartą, šiemet pirmą kartą buvo įsteigta nominacija „Klasika", kurios nugalėtoju publika pripažino anksčiau žurnalistu dirbusį, dabar teismo atstovą, Vytautą Jončą, kurio tekstų citatas tokias kaip „karvė Volungė, įkritusi į šulinį, baubė nežmonišku balsu" arba „skęstantį vaiką pamatęs pilietis nusimovė kelnes ir ėmėsi darbo" mintinai žino daugelis kolegų.

 

Gauti vinį visuomet smagu, o šiemet ypač, nes jos išskirtinės - kalvio Alberto Martinaičio nukaltos su žurnalistams nenusileidžiančia gyvenimo stebėjimo įžvalga: tai ir vinis- mantija, vinis - politikas atsisukusiu varžteliu, vinis - „žaliaakė" ir kitos.

 

„Metų vinys" - tai vienintelis Lietuvoje laikraščių, televizijų ir radijo žurnalistų renginys, kuriame apdovanojama ne už žurnalistinį profesionalumą, bet įvertinimo sulaukia įvairiausių komiškų ar paradoksalių situacijų, kurių žurnalistinėje kasdienybėje netrūksta, autoriai. Renginio, kai galima pasijuokti iš žurnalistų paprastai nepraleidžia valdžios atstovai, bet šių metų jubiliejinėse „Vinyse" neapsilankė nė vienas Šiaulių miesto ar rajono vadovas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-05-08 12:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media