2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Punske atidaryta ekslibrisų paroda “1863 SUKILIMAS”

2013-10-14
 
Ekslibrisų parodos “1863 SUKILIMAS” atidarymas. Priekiniame plane LŽS ir LDS narys Alfonsas Čepauskas ir Punsko lietuvių kultūros namų direktorė Asta Pečiulienė

Ekslibrisų parodos “1863 SUKILIMAS” atidarymas. Priekiniame plane LŽS ir LDS narys Alfonsas Čepauskas ir Punsko lietuvių kultūros namų direktorė Asta Pečiulienė

 

Alfonsas Čepauskas

 

Tarptautinė konkursinė ekslibrisų paroda 1863 SUKILIMAS pabuvojusi Vilniuje spalio 13 dieną buvo atidaryta Lietuvių kultūros namuose Punske. Į parodos atidarymą susirinko nemažas būrys Lenkijos lietuvių - meno, istorijos, kultūros  gerbėjų, kurių tarpe spaudos, mokyklų atstovai, muzikuojančių šeimų dalyviai. Atvykusieji gyvai domėjosi šiuo menu ir jame meniniais vaizdai interpretuojamu istoriniu įvykiu.

Atidarydama parodą Lietuvių kultūros namų direktorė Asta Pečiulienė pažymėjo estetinę ir dedukcinę tokių parodų reikšmę, priminė ir prieš porą metų atvežtą iš Lietuvos „Žalgiriui-600" reikšmingą parodą.. Jos manymų tokios parodos ne tik skatina giliau susipažindinti su tėvynės istorija, asmenybėmis, bet ir aktyvina patriotinius jausmus.

Pristatant parodą susirinkusieji buvo glaustai supažindinti su šio žanro ištakomis ir  istoriniu ginkluotu sukilimu prieš Rusijos imperijos valdžią, kuris vyko prieš 150 metų Lenkijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje ir net Ukrainoje. Ir nors sukilimas buvo žiauriai numalšintas jis nužymėjo naują tautinio atgimimo etapą.

Šios parodos rengėjai yra Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos dailininkų sąjunga ir Gariūnų verslo parkas. Joje eksponuojama per 160 ekslibrisų, kuriuos sukūrė 78 dailininkai iš 28 šalių - Čekijos, Italijos, Ispanijos, Ukrainos, Slovėnijos, Serbijos, Rumunijos net tolimų Argentinos, JAV, Japonijos, Meksikos ir kitų šalių. Ekslibrisuose įprasminti žymūs šalies istorikai, meno kultūros atstovai, mokslo, kūrybinės ir kitokios institucijos. Penkiolika dailininkų apdovanoti premijomis, diplomais, prizais, padėkomis. Paroda Punske veiks iki lapkričio 8 dienos. Iš ten ji iškeliaus į Olštyno vaivadijos viešąją biblioteką.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-16 08:22
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Stanislovas

2013-10-17 09:30

Linkiu sėkmės nenuilstančiam Alfonsui Čepauskui.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media