2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Juozo Tumo-Vaižganto premiją laimėjo poetas ir žurnalistas Gediminas Kajėnas

2013-09-18
 
Naująjį Vaižganto premijos laureatą Gediminą Kajėną (dešinėje) sveikina Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius ( centre). Šalia - Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdybos narys Stanislovas Pleskus.  Vytauto Bagdono nuotrauka

Naująjį Vaižganto premijos laureatą Gediminą Kajėną (dešinėje) sveikina Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius ( centre). Šalia - Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdybos narys Stanislovas Pleskus. Vytauto Bagdono nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Šių metų Juozo Tumo-Vaižganto vardo literatūrinę premiją, įsteigtą Lietuvos rašytojų sąjungos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos, laimėjo poetas ir žurnalistas, interneto dienraščio Bernardinai.lt kultūros naujienų redaktorius Gediminas Kajėnas. Ši garbinga premija jam buvo įteikta už per pastaruosius dvejus metus parengtas ir sudarytas knygas „Pasaulis yra gražus" ir „Pasaulis pagal Barą".

Knygoje „Pasaulis yra gražus: pokalbiai apie kūrybą" publikuojami 2006-2013 m. rengti interviu su 40 Lietuvos kultūros bei meno asmenybių. Leidinį sudaro penkios dalys, kurių kiekviena skirta atskirai kūrybos sričiai: literatūrai, muzikai, vaizduojamiesiems bei scenos menams, kinui ir fotografijai.

Knyga „Pasaulis pagal Barą" - apie legenda tapusį avangardinio kino kūrėją, aktorių, režisierių, melomaną, antikvarą-bibliofilą, grupės „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu" vokalistą A. Barysą-Barą (1954-2005).

Tai išsamus žmogaus-kūrėjo portretas, kuris atsiskleidžia per Barą pažinojusių, su juo kūrusių, dirbusių, gėrusių žmonių atsiminimus ir pasakojimus, kino kritikų straipsnius apie jo kūrybą, paties Baro įvairių metų interviu, gausią archyvinę vaizdo medžiagą, iškarpas iš ano meto Kino mėgėjų leidinių bei spaudos, o taip pat iki šiol visuomenei taip beveik ir neprieinamus Baro filmus.

Pagal jau nusistovėjusią tradiciją Juozo Tumo-Vaižganto vardo literatūrinę premija ir šiemet buvo įteikta Malaišių kaime, lietuvių literatūros klasiko, visuomenės veikėjo, tautos šviesulio kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtinėje.

Tą gražią rudeninę dieną čia vyko Svėdasų seniūnijos, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys" ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriaus organizuotas jau penktasis tradicinis respublikinis renginys - „Vaižgantinės". Į ją šiemet iš Vilniaus atvažiavo ir nemažas būrys žurnalistų, vadovaujamų Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdybos nario Stanislovo Pleskaus.

Iš pradžių gausiai susirinkę svečiai apžiūrėjo ant etnografinio kaimo pastatų sienų eksponuojamas dvi parodas. Žinomas muziejininkas, anykštėnas žurnalistas Vytautas Bagdonas parengė tęstinę, kiekvienais metais papildomą fotografijų parodą „Vaižganto premijų teikimo Svėdasų krašte akimirkos", taip pat buvo eksponuojama Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos ir Radviliškio Vaižganto gimnazijos moksleivių piešinių paroda „Savo piešiniais prisiminkime ir pagerbkime Vaižgantą", skirta šio iškilaus žmogaus mirties 80-mečiui. Buvo galima apžiūrėti ir talentingo svėdasiškio menininko Aleksandro Tarabildos specialiai penktosioms „Vaižgantinėms" sukurtus medžio drožinius, kuriais buvo papuošta renginiui paruošta vieta.

Renginį pradėjo jo vedančioji svėdasiškė Ramunė Lapienytė. Jai gražia daina „Vaižgantines" pritarė Duokiškio kultūros namų ansamblis, vadovaujamas Giedrės Dagienės,.

To to nuaidėjo trys patrankos salvės. Tradiciškai buvo saliutuojama už Tėvynę Lietuvą, Vaižganto šviesų atminimą, o taip pat už Vaižganto premijos laureatus bei šio rašytojo kūrybos gerbėjus. Kaip ir ankstesniais metais, salves „Vaižgantinių" dalyviams dovanojo patrankos kūrėjas, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, Anykščių technologijos mokyklos dėstytojas  Bronius Budreika ir veiklus visuomenininkas kunigiškietis Pranas Maišelis.

Tylos minute buvo pagerbtas Anapilin išėjusių Vaižganto premijos laureatų  poeto Justino Marcinkevičiaus ir žurnalistės Filomenos Taunytės - Paškonienės šviesus atminimas.

Atėjo metas ir Vaižganto premijos įteikimui. Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos narys poetas Donatas Petrošius ir Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos narys Stanislovas Pleskus paskelbė dvyliktosios respublikinės literatūrinės Vaižganto premijos laureato pavardę. Garbė priimti naujojo laureato regalijas ir atsisėsti į svėdasiškio menininko Aleksandro Tarabildos specialiai  sukurtą dailų „Vaižgantinių" krėslą atiteko poetui ir žurnalistui Gediminui Kajėnui.

Kaip teigė poetas D. Petrošius, Gediminą Kajėną anykštėnai gali laikyti savo kraštiečiu, nes jis rajone turi įsigijęs sodybą.  Svėdasiškiai, prisilaikydami kasmetinių tradicijų, naująjį laureatą papuošė ąžuolo lapų vainikų, įteikė gėlių, prisiminimo dovaną.

Laureatą sveikino kolegos rašytojai ir žurnalistai,  Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

 Nuoširdžiai padėkojęs už jo kūrybos įvertinimą prestižine Vaižganto premija, poetas Gediminas Kajėnas apie savo gyvenimo ir kūrybos kelią kalbėjo labai trumpai. O kadangi jisai dar yra ir bardas, kuria ir atlieka dainas, tai, pritardamas gitara, Malaišiuose atliko pora savo kūrinių.

Atsisveikindamas dvyliktosios Vaižganto premijos laureatas  Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejui ir Svėdasų bibliotekai padovanojo savo knygų bei leidyklos "Bernasrdinai.lt" leidinių.

Iškilmingai Malaišiuose buvo įteikta ir penktoji Vaižganto mažoji premija „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui", įsteigta Svėdasų seniūnijos. Seniūnas Valentinas Neniškis įteikė premiją, diplomą ir vainikavo Būtėnų kaimo šviesuolę, buvusią mokytoją, veiklią visuomenininkę Aldoną Murmienę.

Prisilaikant tradicijų, per „Vaižgantines" buvo sutikta ir nauja knyga, skirta Vaižganto atminimui. Šį kartą renginyje buvo pristatytas  vasarą išleistas Vytauto Bagdono fotografijų ir miniatiūrų albumas „Vaižgantinių šviesa virš Malaišių". Naująjį leidinį pristatė ir labai gerai įvertino kraštietis mokslininkas ir literatas biomedicinos mokslų daktaras  doc. Juozas Lapienis, taip pat albumą išleidusios leidyklos „Utenos Indra" savininkai verslininkai Žaneta ir Antanas Kibickai.

Beje, kasmetinė J. Tumo-Vaižganto vardo premija skiriama lietuvių rašytojui arba žurnalistui už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos (dokumentinės prozos arba literatūrinės publicistikos) dermę, vertinant praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą.

Šiemet premija teikiama vienuoliktąjį kartą. Pirmuoju šio garbingo apdovanojimo laureatu 2002 m. tapo poetas Gintautas Iešmantas. Vaižganto premija taip pat apdovanoti Rimantas Vanagas (2003), Gintarė Adomaitytė (2004), Laimonas Tapinas (2005), Viktorija Daujotytė (2006), Jonas Mikelinskas (2007), Filomena Taunytė (2008), Justinas Marcinkevičius (2009), Juozas Kundrotas (2010), Liudvikas Jakimavičius (2011) ir Perpetua Dumšienė (2012).

 

Rubrika "LŽS ir NŽKA renginiai" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-18 13:11
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

Svėdasiškiai

2013-10-08 13:36

Ta, mieli žurnalistai, imkitės iniciatyvos patvarkyti etnografinį Malaišių kaimą. Atvažiuojate tik pasilinksminti per Vaižgantines kartą metuose ir daugiau akių nerodote. Net spaudoje nesugebate aprašyti šio puikaus renginio, niekuo neprisidedate prie Vaižgantinių organizavimo. Jei senukai išmirė, o jauni iš kaimo išsikėlė, tai kas kaltas? Gal reikės svėdasiškiams prigimdyti vaikų ir tame kaime apgyvendinti?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jonas

2013-10-07 19:43

Malaišiuose nėra nei vieno tikro gyventojo. Trobos stovi tuščios. Todėl ir liūdna žiūrėti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Audronė

2013-10-07 10:36

Ne prošalį būtų Malaišius patvarkyti. Kaimas labai liūdnai atrodo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

L.J.

2013-10-06 10:50

Malaišiuose buna gera, ypač šiemet

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima

2013-09-25 17:09

Kajėnas tikrai vertas premijos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ada

2013-09-22 16:06

Kajėnas, tai Kajėnas. Sveikinu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media