2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Jungtinės ekspedicijos "Indija'13 Antano Poškos keliais" pristatymas – spaudos konferencija

2013-10-26
 
Antanas Poška

Antanas Poška

 

Spalio 29 d. antradienį 13.30 val. Vilniaus savivaldybės reprezentacinėje Kolegijų salėje 20 aukšte, įvyks "Indija'13 Antano Poškos keliais" jungtinės ekspedicijos pristatymas - spaudos konferencija. Dalyvaus: ekspedicijos vadovas Keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius, Lietuvos - Indijos forumo prezidentas Vytis Vidūnas, renginį moderuos Gerimantas Statinis.

 

***

 

Lietuvos - Indijos forumas, Lietuvos keliautojų sąjunga, Lietuvos ambasada Indijoje, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubas organizuoja „Indija'13 A.Poškos keliais" ekspediciją.

Antanas Poška - žymiausias lietuvių keliautojas, garsinęs Lietuvos vardą visame pasaulyje ir ypač Indijoje. Į įspūdingiausią kelionę motociklu jis išvyko 1929 metais kartu su žurnalistu Matu Šalčiumi. Dėl techninių kliūčių kelionė motociklu baigėsi Irane, čia abiejų keliautojų keliai išsiskyrė. Antanas Poška kitomis pakeleivingomis transporto priemonėmis pasiekė Indiją. Tolimesnės jo kelionės šioje šalyje, dalyvavimas ekspedicijose, studijos ir moksliniai darbai Bombėjaus ir Kalkutos universitetuose ir sugrįžimas į Lietuvą užtruko beveik aštuonerius metus.

Š.m. lapkričio 12-13 dienomis, Delyje vyksiančioje tarptautinėje prekybos mugėje bus pristatomas Lietuvos stendas. Ta proga Lietuvos ambasadoje rengiama konferencija, skirta A.Poškos 110  - sioms gimimo metinėms paminėti, kurioje dalyvaus Lietuvos respublikos Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Čia  A.Poška bus minimas kaip pirmasis europietis, XX a. pristatęs Lietuvą Indijai, bendravęs su šios šalies šviesuoliais Gandi, Tagore ir kt.. Kalkutos universitete lapkričio 19 d. įvyks dar viena, šį kartą mokslinė  konferencija. Vilniaus universiteto Orientalistikos centro mokslininkai pristatys Antano Poškos atliktus tyrinėjimus Indijoje, bei Lietuvos ir Indijos mokslines sąsajas XX a.

Lietuvoje jau vyko eilė renginių, kurių metu buvo pagerbtas Antano Poškos atminimas: Pasvalio rajone, keliautojo gimtinėje Gripkeliuose, vyko susitikimas su Saločių A.Poškos vidurinės mokyklos mokiniais, Vilniaus Edukologiniame universitete, A.Poškos vardu pavadintoje auditorijoje vyko konferencija, skirta keliautojo ir mokslininko 110 m. sukakčiai paminėti. Pasitinkant jubiliejų Lietuvos keliautojų sąjunga baigė leisti A.Poškos aštuonių knygų „Nuo Baltijos iki Bengalijos" seriją.

2013 m. lapkričio 10 - 28 dienomis organizuojama „Indija'13 A.Poškos keliais" ekspedicija į Indiją žymaus keliautojo Antano Poškos atminimui bei jo vardo Lietuvoje ir Indijoje garsinimui.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubas turi ekspedicijų patirties, keliaujant ir tyrinėjant garsaus tarpukario keliautojo ir žurnalisto Mato Šalčiaus keliais (G.Statinis buvo ekspedicijos „Bolivija - Peru`05 M. Šalčiui atminti" idėjos bei knygos „Pasiklydęs Amazonijoje. Mato Šalčiaus klajonių pėdsakais" autorius. Taip pat „Filipinai `11 M.Šalčiui atminti" ekspedicijos vadovas , bei „Filipinai... Didysis Tolimųjų Rytų pasaulis" dokumentinio filmo scenarijaus autorius), todėl buvo nutarta prisidėti garsinant kitą tarpukario keliautoją ir rašytoją, Mato Šalčiaus bendrakeleivį -  Antaną Pošką. Kadangi A.Poška kelionės metu ne tik skaitė paskaitas esperanto kalba, bet dirbo ir žurnalistinį darbą - rašė reportažus į Lietuvos laikraščius. Lietuvos žurnalistų sąjungos keliautojų klubas dalyvaudamas ekspedicijoje Antano Poškos keliais Indijoje, ne tik pagerbs savo plunksnos brolijos riterį, tačiau šitaip įrašys jo vardą į Lietuvos garbės žurnalistų narių sąrašą. Gal būt ateityje atsiras, ne tik M.Šalčiaus, tačiau ir Antano Poškos vardo premija, o Literatų gatvėje, Vilniuje - A.Poškos, kaip rašytojo ir žurnalisto, bareljefinė lenta.  

"Indija‘13 Antano Poškos keliais" ekspedicijos metu LŽS Kelionių ir pramogų klubo nariai įsipareigoja jos eigą pateikti  www.lrytas.lt, www.15min.lt, www.visikeliai.com, www.lzs.lt  internetinėse svetainėse, „Kelionės ir pramogos" žurnale, bei sukurti dokumentinį filmą ir atsako už jo transliaciją per LRT televiziją. Ekspedicijos metu numatomi tiesioginiai interviu LRT „Ryto garsiai" radijo laidoje, o grįžus LRT „Labas rytas, Lietuva" tiesioginėje laidoje.

 

 Algimantas Jucevičius

„Indija'13 A.Poškos keliais" ekspedicijos vadovas Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas

 

 Kontaktinis asmuo: Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, mob. 86 83 69724.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-26 11:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media