2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistų nuotykiai ir godos Batumyje...

2023-07-22
 
Lietuvos žurnalistai Batumyje

Lietuvos žurnalistai Batumyje

Gerimantas Statinis

 

2023 metų birželio pabaigoje 25 - 29 dienomis, Adžarijos turizmo departamento kvietimu grupė Lietuvos žurnalistų sąjungos narių lankėsi Sakartvele Batumio mieste. Tai po tarptautinės turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio parodos „Adventur 2023" Vilniuje užmegzti draugiški ryšiai, kurie plėtojami davė konkrečių rezultatų ir septynių žurnalistų grupė vyko susipažinti su šios Užkaukazės šalies gamta, istorija ir aišku, jos tradicijomis.
Kelionėje dalyvavo LŽS Klaipėdos skyriaus pirmininkė Jolanta Beniušytė - jai įdomu buvo palyginti mūsų pajūrio ir Juodosios jūros uosto Batumio privalumus ir skirtumus. Vilniaus skyriaus nariui Arūnui Sartanavičiui, kaip aviacijos fanui, magėjo atrasti pirmosios gruzinų pilotės moters Fadiko Gogitidze, gimusios Kobuleti mieste Adžarijoje, pėdsakus. Kelionių žurnalistų klubo narės Danutė Kurmilavičiūtė ir Virginija Barštytė domėjosi kulinariniu kartvelų paveldu ir vietiniais papročiais. To paties klubo narį Gerimantą Statinį, kaip muzikantą, sužavėjo vietinis folkloras ir polifoninis dainavimas. Ivona Jaroslavcevienė - „Savaitė" žurnalo redaktorė ieškojo lietuvių ir kartvelų sąsajų, kodėl šios tautos taip myli viena kitą. Operatorius Ugnius Martinkėnas viską matė per kameros objektyvą ir fiksavo įdomiausius kadrus.
Ši komandą turėjo konkrečią užduotį - sužinoti kas Batumyje skatina turizmo paslaugų populiarinimą ir aktyvų gyvenimo būdą. Susipažinti su vis augančiu Adžarijos kurorto fenomenu, pritraukiant užsienio kapitalą, plėtojant modernias statybas, puoselėjant šiuolaikinį meną ir kultūrą. Stebuklų parke miesto simboliu tapo metalinė gruzinų menininkės Tamaros Kvesitadzės judanti skulptūra, pasakojanti meilės istoriją, užgimusią po pirmojo Pasaulinio karo tarp gruzinės Nino ir azerbaidžaniečio Ali. Figūros kas 10 minučių keičia savo poziciją, kol galų gale kelioms sekundėms susilieja į vieną, ir vėl atitolsta. Batumyje net visą parą viekia metrikacijos skyrius, kur galima įregistruoti santuoką bet kuriuo paros metu, todėl jis dar vadinamas meilės miestu. Čia klesti kazino turizmas, pritraukiantis nemažas pajamas miestui.
Batumyje pastatytas modernus šiuoliakinis stadionas vadinamas „Adjarabet arena", kur mums teko stebėti Europos jaunimo futbolo čempionatą tarp Anglijos ir Vokietijos komandų. Virš 20 tūks. talpinantis stadionas, ošiantis nuo aistringų sirgalių balsų, atrodė išties įspūdingai. Batumis sutemus dar spalvingesnis, ypač pajūrio promenda. Naujoji architektūra įvairiomis neoninėmis šviesomis ir spindi prašmatniais viešbučiais, tokiais kaip „Sheraton" ir „Hilton". Įvairiomis spalvomis žiba apžvalgos ratas, o dainuojantys fontanai - šoka.
Svetingumas Sakartvele ypatingas, ne veltui jie sako, kad svečias, tai Dievo dovana, todėl jam skiriamas ne tik dėmesys, bet ir visą kas pas juos skaniausia, gražiausia ir brangiausia. Lankome muziejus, kavines, parkus, plaukiame laivu į jūrą, kylame su lyno keltuvu „Argo" į aukščiausią miesto Anurijos kalvą, nuo kurios atsiveria plati miesto ir uosto panorama. Gamtos ir žmogaus kūrybos šedevras, tai Batumio botanikos sodas, dėmesio vertas brolių Nobelių Technologijos muziejus, įrengtas name kur gyveno garsieji švedų mokslininkai ir verslininkai. Petros ir Gonio - Apsarus tvirtovės istorijas mums pasakojo geriausi miesto gidai, žurnalistai ir netgi mokslo daktarai.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-07-22 14:29
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Janekas

2023-08-18 13:07

Ar gruzinai žino, kad jie Lietuvoje kartvelai?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

www.gargzdapilis.lt

2023-07-24 16:36

https://www.gargzdapilis.lt/straipsnis/sakartvelo-smaragdas-prie-juodosios-juros

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Neradau

2023-07-24 11:56

nuotykių. Ir godų neradau.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Neradau

2023-07-24 09:59

nei nuotylių, nei godų neradau...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media