2024 m. gegužes 1 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Galerija „Kunstkamera“ kviečia į šiuolaikinės ikonų tapybos parodą „Contemplatio divina“

2013-12-16
 
Arkangelas Mykolas

Arkangelas Mykolas

 

2013 m. gruodžio 17 d., antradienį, 17 val. galerijoje "Kunstkamera" (Ligoninės g. 4, Vilnius) atidaroma šiuolaikinės ikonų tapybos paroda „Contemplatio divina".

Šiuolaikinė ikonų tapyba - tai XXI a. sukurtos ikonos, griežtai laikantis tradicinės ikonų tapybos principų tiek technologijos, tiek ikonografinio kanono prasme.

Ikonai natūralesnė vieta nei muziejų ar galerijų salės, be abejo, yra bažnyčia arba susikaupimo vieta namuose. Pasak ikonografijos specialistų, ikona, kaip objektas, yra pilna paradoksų. Savo pirmaprade prasme, ji nėra meno kūrinys, tačiau ji, be kita ko, teikia ir estetinį pasitenkinimą. Būdama figūrine, dažnai - netgi portretine, ji yra abstrakčios meninės raiškos pavyzdys, kadangi yra kanoninė, o kanonas yra tam tikra abstrahavimo forma.

Ikonografas Borisas Jokubauskis „rašo" ikonas pats paruošdamas lentą ikonos tapymui (dedama iki 10 grunto sluoksnių), pats maišydamas kiaušininę temperą, pats auksuodamas. Ikonografiniai siužetai taip pat nėra išgalvojami, tačiau parenkami iš plataus krikščioniškos ikonografijos arsenalo. Šioje parodoje pristatomi pagrindiniai tiek Dievo Motinos (Hodigitrija, Eleusa, Oranta), tiek Kristaus (Pantokratorius, Didysis Kunigas, Išganytojas šlovėje, Ecce Homo) ikonografiniai tipai.

Yra nuostabu žinoti, kad beveik du tūkstantmečius skaičiuojanti ikonų tapymo tradicija yra gyva ir aktuali iki šių dienų, ir kad netgi šiame išprotėjusiame XXI amžiuje yra žmonių, kurie kantriai ir ištikimai gyvajai tradicijai kuria ikonas dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių jas kūrė, tarkim, Bizantijos vienuoliai prieš tūkstantį metų.

Šiuolaikines ikonas nesunkiai galima atskirti nuo senųjų: jos dar neturi laiko patinos, jos neaprūkusios nuo bažnytinių žvakučių, nenubučiuotos žmonių ir nekvepiančios smilkalais, o tik specialiais lakais, kuriais dengiamos ikonos. Jos atrodo perdėm ryškios, bet tik dėlto, kad laiko tėkmė dar netapo jų bendrakūrėju. Jos dar netapo ikonomis-stebukladarėmis, nes dar mažai prie jų buvo melstasi, teigia parodos rengėjai.

Paroda veiks  iki 2014 m. sausio 17 d. (galerijos darbo laikas: II-V 10-18 val., VI 10-16 val.).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-16 10:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media