2024 m. gegužes 1 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Dainų šventė – unikalus kultūros įvykis ir mūsų tapatybės išraiška

2013-11-21
 
 

Prieš dešimt metų, 2003-ųjų lapkritį, UNESCO paskelbė Estijos, Latvijos ir Lietuvos Dainų švenčių tradiciją žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru. Šis pripažinimas reiškia, kad mes esame unikalūs, kad pasaulyje nieko panašaus nėra, tačiau nors ši tradicija yra sėkmingai puoselėjama, mes vis dar neišnaudojame ekonominio šio renginio potencialo, teigia kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Taikomosios dailės muziejuje surengtame šios sukakties minėjime ir 2014 m. Dainų šventės pristatyme žiniasklaidai ir užsienio ambasadoriams Lietuvoje kultūros Š. Birutis pasidžiaugė, kad beveik šimtmetį gyvuojanti Dainų šventė atliepia ir jo darbo prioritetus - edukaciją ir kultūrinės veiklos stiprinimą regionuose.

„Džiaugiuosi, kad Dainų šventėse dalyvauja daug jaunų žmonių - daugiau negu pusė 2014 metų Dainų šventės dalyvių yra vaikai, kurie jau dabar repetuoja šventės repertuarą tiek mokyklose, tiek kultūros centruose. Jau dabar į šventę yra užsiregistravusių 37 tūkstančiai dalyvių, dar kelios dešimtys yra ne Lietuvoje gyvenantys lietuviai.  Mes pasistengsime, kad pasaulis išgirstų apie šią unikalią šventės tradiciją", - teigė Š. Birutis.

Dainų šventė, pasak ją rengiančio Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus Sauliaus Liausos, yra mūsų tapatybės simbolis ir išraiška, svarbiausias Lietuvos kultūros įvykis, įspūdingas reginys ir viena gražiausių lietuvių kultūros tradicijų, kuri kaip nė viena kita yra skirtas visai Lietuvai ir už Lietuvos ribų gyvenantiems lietuviams.  Dainų šventė ne tik suburia dešimtis tūkstančių dalyvių, stiprina šalies tapatybę, pritraukia svečius iš užsienio šalių, bet ir atskleidžia visuomenės kūrybiškumą bei garsina Lietuvos vardą pasaulio mastu.

Taikomosios dailės muziejuje Dainų šventės tradicijos pripažinimo pasaulio nematerialaus kultūros vertybe 10-mečiui skirtame renginyje užsienio šalių diplomatiniam korpusui bus pristatyta 2014 m. Dainų šventės programa, koncertuos Lietuvos Edukologijos universiteto studentų choras „Ave Vita", folkloro atlikėjai. Renginyje dalyvaus Lietuvos Respublikos kultūros ministras, Užsienio reikalų ministerijos ir Užsienio šalių diplomatinio korpuso atstovai, Vilniaus ir Kauno miestų vadovai bei pagrindiniai Dainų šventės organizatoriai.

Dainų šventės tradicija Lietuvoje gyvuoja jau devyniasdešimt metų. Pirmoji Dainų diena buvo surengta 1924 m. Kaune ir nuo tol kas kelerius metus į didžiulius nuotaikingus reginius suburia įvairių sričių mėgėjų meno kolektyvus ir profesionalaus meno atstovus iš Lietuvos ir įvairių pasaulio šalių.  Šventė gyventojus įtraukia į tautinės dainos, šokio, ansamblių, pučiamųjų orkestrų, kanklių muzikos ir teatro programas, amatų pristatymus. Kaskart jose dalyvauja keliasdešimt tūkstančių dalyvių, o kitąmet jų tikimasi sulaukti rekordinis skaičius - 40 tūkstančių.

2014 m. Dainų šventė „Čia - mano namai" pakvies iš naujo atsigręžti į savo namus - šeimą, gimtinę, tėvynę ir dainą. Ji prasidės birželio 28 d. Dainų šventės 90-mečio minėjimu Kauno Dainų slėnyje, liepos 2 d. pasitiks svečius iškilmingu atidarymo koncertu Katedros aikštėje, liepos 3-iąją kvies į didingus Lietuvos valdovų rūmus, kur vyks baltų genčių kostiumų kolekcijos pristatymas, ir į Kanklių popietę vienoje sakrališkiausių senojo Vilniaus erdvių - Šv. Jonų bažnyčioje, o vakare kops į Ansamblių vakaro švytėjimo nutviekstą Kalnų parką, liepos 4-ąją keliaus Bernardinu sodo takeliais - ten vyks Folkloro diena „Laimužės lemta", liepos 5-ąją - Kristijono Donelaičio kūrybai skirta Teatro diena, vakare šventė tęsis vario dūdų garsais aidinčiame Kalnų parke bei „Žalgirio" stadione, kur gražiausius šokių raštus pins tūkstančiai šokėjų. Šventė baigsis ryškiausiu, didingiausiu renginiu - Vingio parke skambėsiančia Dainų diena, kviesiančia kartu dainuoti, pajusti vienybę, darną ir suprasti: čia - mūsų namai.

Kultūros ministerijos inf.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-21 11:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media