2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Trakų salos pilyje - paroda ,,Viduramžių Lietuvos valdovai"

2014-03-07
 
Herkus Mantas. Dailininkas Artūras Slapšys

Herkus Mantas. Dailininkas Artūras Slapšys

 

Kovo 11 d., antradienį, 13 val., minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, Trakų salos pilyje vyks  parodos ,,Viduramžių Lietuvos valdovai" atidarymas ir knygos ,,Viduramžių Lietuvos Viešpačiai'' pristatymas. Trakų pilyje eksponuojamą paveikslų kolekciją sudaro 45 dailininko Artūro Slapšio nutapyti Lietuvos kunigaikščių, kunigaikštienių ir karo vadų portretai.

Renginyje dalyvaus paveikslų autorius, dailininkas Artūras Slapšys, istorikai Inga ir Tomas Baranauskai,  Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro mokslinių leidinių redakcijos vedėja Irena Stankevičienė, sutartinių giedotojų grupė ,,Trys keturiose", folkloro  ansamblis ,,Visi''. Renginį organizuoja Antanas Gedvilas, kolekcijos iniciatorius ir mecenatas, ir Trakų istorijos muziejus.

,,Viduramžių Lietuvos valdovus mes pažįstame tik iš imaginacinių portretų, - pasakoja istorikas Tomas Baranauskas. - Tačiau dar niekas nebuvo nutapęs visų XIII-XV a. Lietuvos valdovų, įskaitant tokius mažai žinomus, kaip Butigeidis ar Daumantas. Artūras Slapšys tai padarė pirmasis, ir dar daugiau - jis nutapė ne tik didžiuosius, bet ir svarbesnius jiems pavaldžius kunigaikščius, kai kuriuos taip pat - pirmą kartą. Dabar jau galime turėti Daugiručio, Tautvilo, Vykinto ir daugelio kitų antraplanių, bet visgi labai reikšmingų Lietuvos istorijos veikėjų vizualinį įvaizdį. Ši portretų kolekcija - didžiausia Lietuvos kunigaikščių ir kunigaikštienių portretų serija, nutapyta vieno dailininko ranka ir vienu stiliumi. Ją galima palyginti nebent su žymaus XIX a. lenkų dailininko Jano Mateikos 44 Lenkijos valdovų portretų galerija, kurioje, beje, 3 portretai skirti tiems patiems asmenims, kaip ir A. Slapšio serijoje (tai - Jogaila, Jadvyga ir Kazimieras Jogailaitis). Artūro Slapšio serijoje svarbius savo istorijos veikėjus ras ne tik lietuviai, bet ir latviai, baltarusiai, ukrainiečiai, lenkai, rusai, karelai".

Pasak kolekcijos iniciatoriaus ir mecenato Antano Gedvilo, idėja surasti tinkamą dailininką nutapyti ne mažiau svarbų nei Žalgiris, Durbės mūšį jam gimė 2011 metais. Tais metais Artūras Slapšys pristatė savo darbų parodą. Antaną Gedvilą sužavėjo šio menininko tapyti portretai ir jis kreipėsi su prašymu nutapyti keletą Žemaitijos ir Karšuvos vadų portretus - Almino, Vykinto, Gerdvilo.

"Neapsirikau, -  sako mecenatas. - Valdovai buvo nutapyti taip, kaip tikėjausi. Kiek vėliau, dailininkas nutapė, mums jau žinomus, valdovų portretus: Vytautą, Gediminą, Mindaugą, Kęstutį, Algirdą. Su darbais supažindinome istorikus Tomą ir Ingą Baranauskus, kūriniai juos taip pat sužavėjo. Netrukus istorikai paruošė Lietuvai labiausiai nusipelniusių kunigaikščių sąrašą. Neprieštaravau pasiūlymams ir sutikau, kad dailininkas nutapytų daugiau paveikslų pagal pateiktą medžiagą. Visa kolekcija buvo nutapyta per 2012-2013 metus. Paveikslams  aprašymus,   medžiagą knygos išleidimui paruošė dailininkas Artūras Slapšys ir istorikai Tomas ir Inga Baranauskai".

Artūras Slapšys gimė 1962 m. birželio 17 dieną Kaune. 1996 metais išvyko gyventi į JAV, kur pradėjo savo  profesionalią kūrybinę veiklą ir pragyveno iki 2011 metų pabaigos. Parodose dalyvauja nuo 2006 metų. Jo paveikslų yra įsigiję privatūs kolekcionieriai iš JAV, Ukrainos, Anglijos, Lietuvos, Islandijos. Nuo 2008 metų Artūras Slapšys aktyviai ir sėkmingai dalyvauja Lietuvos pašto ženklų kūrimo konkursuose.

Renginio programą ir informaciją apie Trakų istorijos muziejaus ekspozicijas galima rasti adresu: www.trakaimuziejus.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-07 07:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media