2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Šv. Jono gatvės galerijoje - Juozo Adomonio paroda ,,DARINIAI/DERINIAI“

2014-03-08
 
Juozas Adomonis

Juozas Adomonis

 

Šv. Jono gatvės galerijoje 2014 m. kovo 13 d., 17 val. atidaroma garsaus keramiko Juozo Adomonio keramikos darbų paroda ,,DARINIAI/DERINIAI". Visada atviras naujovėms Juozas Adomonis kviečia į savo keturioliktąją personalinę parodą. Ši paroda kaip ir visos šio autoriaus parodos iki šiol vis kitokia. Garbaus amžiaus dailininkas yra nenuilstantis eksperimentatorius. Galerijos erdvėse pamatysite pastarųjų metų sukurtus darbus; tai lydyti, klijuoti keramikos - stiklo darbai, prieš dešimtmetį visus nustebinę vamzdelinės keramikos darbai,  moliotipijos, taip pat fotografijų ciklas „Žiemos piešiniai". Autorius ketina paskaityti paskaitą apie medžiagos suvaldymą, darbų kūrimo technologijas jaunimui.

 „Ši edukacinė paroda ,,DARINIAI/DERINIAI" skiriama visiems besidomintiems ,,ugnies menų" kūryba ir gamtos motyvų fotografavimu"   - sako Juozas Adomonis.

Menotyrininkė Aleksandra Aleksandravičiūtė Lietuvos dailininkų sąjungos leidyklos ARTSERIJA išleistame meno albume  „Juozas Adomonis‘ taip pristato menininką.

Juozas Adomonis - žymus keramikas, kritikas, teoretikas ir pedagogas, pagerbtas Nusipelniusio meno veikėjo vardu, apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, Vyriausybės meno premija. Kalbant apie dailininko veiklą, dažnam vertintojui neišvengiamai išsprūsta apibūdinimas „klasikas". Tačiau išties reikšminga, jog tarp kolegų ir studentų jis yra pelnęs tikrą, neformalų profesinį autoritetą.

Nuo 1957 metų Juozo Adomonio kūrybinių sumanymų atspirties taškas yra pati medžiaga (Egipto pasta) su savo plastinėmis, spalvinėmis, tekstūrinėmis galimybėmis. Jo kūriniuose visuomet lieka atvirų gamtinės medžiagos virsmo pėdsakų. Tai žiedimo, molio plokštės lenkimo, pjovimo ar gniuždymo ir būtinai - degimo procesų paliktos žymės. Valingai, itin apgalvotai formuodamas kiekvieno keraminio objekto kompoziciją, Juozas Adomonis pasinaudoja ir savaiminiais netikėtumais, ištinkančiais darbo eigoje. Taip jo kūriniai tampa tarsi savo pačių biografijomis su užfiksuotais permainų istorijos įrašais. Darbuose - nuo ankstyvųjų iki pastarųjų metų bandymų - atsiskleidžia darni abiejų lygiaverčių keramikos kūrinius generuojančių pradų - gamtinio ir autorinio - jungtis. Todėl Juozo Adomonio keramika išsiskiria subalansuota racionalumo ir jausmo, intelektualumo ir intuityvumo pusiausvyra, saiku ir harmonija. „Jo kūriniuose rytietiškai subtiliai surasti proporcijų, glazūrų atspalvių, reljefinio dekoro niuansai, bet jie sukelia stabilaus, patvaraus rankų ir ugnies prisilietimu sukurto daikto įspūdį. Šių kontrastingų savybių lydinys ir sudaro Juozo Adomonio braižo patrauklumą."

Paroda veiks: nuo 2014 m. kovo 13 d. iki 2014 m. balandžio 5 d.                                        

Galerijos darbo laikas: II - V nuo 12 iki 19 val.; VI nuo 12 iki 16 val.                       

 

Parodos organizatoriai

 

 

Kontaktams:

Šv.Jono gatvės galerija

Šv.Jono g. 11, Vilnius,

Tel/faks. 85 212 41 54

El. p. jonogalerija@yahoo.com

www.svjonogatvesgalerija.com

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-08 07:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media