2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Mažosios Lietuvos periodinės spaudos pristatymas I. Simonaitytės bibliotekoje

2014-04-29
 
Šarūnas Tolušis

Šarūnas Tolušis

 

Gegužės 5 d. (pirmadienį) 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos III aukšto hole vyks dr. Šarūno Toliušio asmeninės kolekcijos-Mažosios Lietuvos periodinė spauda-parodos pristatymas.

Parodoje eksponuojama 182 metus įvairiuose Mažosios Lietuvos miestuose ir miesteliuose ėjusi periodika: laikraščiai, žurnalai ir kalendoriai. Paroda surengta kolekcionierių Juozo Toliušio (1922 - 1987) ir Šarūno Toliušio rinkinių pagrindu.

J. Toliušis periodinius leidinius pradėjo rinkti dar besimokydamas Eržvilko gimnazijoje 1936 m. ir aistringu kolekcionieriumi buvo iki  gyvenimo pabaigos. Kolekcionavimo  aistrą ir įgudžius perdavė sūnui.       Š. Toliušis  atvykęs gyventi į Klaipėdą (1972 m.) pradėjo rinkti viską kas susiję su savita  Klaipėdos krašto istorija, kultūra (knygas, periodinę spaudą, pašto ženklus, atvirutes ir t.t).

Įvairių šaltinių teigimu iki 1941 m. Mažojoje Lietuvoje įvairiais laikotarpiais lietuvių kalba buvo išleista 133 pavadinimų laikraščių ir žurnalų. Pirmasis laikraštis lietuvių kalba pradėjo eiti 1832 m. sausio mėn. Tilžėje. Tai buvo mėnesinis laikraštis pavadinimu "Nusidawimai apie Ewangelijos prasiplatinimą tarp Žydų ir Pagonų". Antras laikraštis ir pirmas Klaipėdoje pradėjo eiti 1849 m. Tai buvo savaitinis (ėjo ketvirtadieniais) laikraštis pavadinimu "Lietuwininku prietelis" arba "Klaipėdos Ceitungos". Tais pačiais metais liepos mėn. Karaliaučiuje buvo pradėtas leisti savaitinis laikraštis "Keleiwis isz Karaliaucziaus broliams Lietuwninkams zines pernesząs".

Parodoje pateikiama lietuvių ir vokiečių kalbomis leistų 99 pavadinimų laikraščių ir žurnalų bei 17 pavadinimų kalendorių. Atkreiptinas dėmesys į labai ilgai Klaipėdoje lietuvių ir vokiečių kalbomis leistą (1881-1939)  laikraštį "Pakajaus paslas", Martyno Jankaus Bitėnuose 1891 - 1893 m. leistą jumoro laikraštį "Tetutė" bei  Adomo Brako redaguotą ir apipavidalintą Klaipėdoje 1932 m. išleistą pirmąjį žurnalo "Mažoji Lietuva" numerį (ko gero tai gražiausias Mažosios Lietuvos periodinis leidinys). 

Bibliotekoje paroda eksponuojama iki gegužės 15 d.

 

Kontaktinis asmuo

Kornelija Jankauskienė

Kultūrinės veiklos vadybininkė

Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka

8 46 412529

kornelija@klavb.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-29 11:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media