2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kviečiame į Sigitos Dackevičiūtės parodą “Anatomija”

2014-06-09
 
Vidinė ir išorinė forma. Sigita Dackevičiūtė

Vidinė ir išorinė forma. Sigita Dackevičiūtė

 

Šv. Jono gatvės galerijoje 2014 m. birželio 16 d., pirmadienį 17 val. atidaroma personalinė skulptorės Sigitos Dackevičiūtės skulptūros darbų paroda „Anatomija".

Sigita Dackevičiūtė dirba ir gyvena Kaune. 1983 baigė Valstybinį Dailės institutą, vaizduojamosios dailės f-tą, skulptūros katedrą. 2008-2013 VDU įgijo, filosofijos bakalauro diplomą su pagyrimu.

Ši menininkė yra gerai žinoma, kaip grafikė, dalyvavusi parodose Japonijoje, Rumunijoje, Kinijoje, Vokietijoje, Taivanyje, Serbijoje, Ispanijoje, Egipte, Kanadoje, Lenkijoje, Škotijoje, Urugvajuje, Suomijoje, Makedonijoje, Japonijoje, Bulgarijoje.

Skulptūros srityje su Sigita Dackevičiūte susipažinome 2010 metais, kai skulptorė dalyvavo projekte „Metų skulptūra 2010",  kuruojamame skulptoriaus Mariaus Zavadskio.  Projektas „Metų skulptūra 10" buvo skirtas apžvelgti ryškiausius 2010 metais Lietuvoje sukurtus trijų matavimų kūrinius. Ryškiausiu  metų mažosios plastikos autoriumi komisija išrinko Sigitą Dackevičiūtę. 2013 m. skulptorė surengia pirmąją personalinę mažosios plastikos parodą. Nuo 2011 metų autorė aktyviai dalyvavo bronzos liedinimo simpoziumų konkursuose "Skulptoriai skaito Donelaitį", kur autorės darbai keturis metus iš eilės buvo išrinkti liedinimui.

Ši - birželio 16 d. atidaroma trečioji personalinė paroda „Anatomija" leis plačiau pažinti autorės kūrybą skulptūros srityje. Visi eksponuojami darbai sukurti per pastaruosius metus ir daugelis jų rodomi pirmą kartą.

Autorė taip pristato rodomą kolekciją.

Šioje parodoje, kaip ir ankstesnėje, analitinis skaidymas ir konstravimas, jungimas į naujus formų derinius išlieka pagrindine mano raiškos priemone. Formos ar struktūros pačios turėtų tapti skulptūros „reikšme". Dominuoja „galvos" įvaizdžiai, juos papildo abstrakčios formos.

„Galvos" atspindi vidaus-išorės bei „sluoksnių" idėją. Pagrindiniu skulptūros vaizdiniu gali tapti įvairūs motyvai. Pvz., iki rašto atsiradimo gyvavo tik garsu besiremianti kultūra, įsiklausymas buvo pirminis santykis su pasauliu, jis ir tampa svarbiausiu vienos iš skulptūrų akcentu. Pažvelgus kitu aspektu, įdomus gali pasirodyti pats interaktyvumas, aktyvus santykis su aplinka, kabinimasis į ją kaip kabliukais. Aplinka persmelkia galvą, ji virsta ažūrine struktūra. „Natūralių produktų" ilgesio laikais  norisi dar sykį permąstyti natūros-kultūros perskyrą. Žmogus yra kultūros produktas, kuriantis kultūrą ir pats jos formuojamas, taigi kone viskas jame yra jau „negamtiška". Tačiau „gamtos forma", „natūra" yra būtinas pamatas skleistis kitiems sluoksniams. Tekstai (raštas, sąvokų sistema) skulptūrose atsiranda kaip tvirta nuoroda į kultūros lygmenį. Tačiau skulptūros neiliustruoja tekstų turinio. Formos ir tekstai egzistuoja šalia vieni kitų kaip atskiri, tačiau turintys sąsajų dariniai.

Ažūrinė grotelių figūra šioje parodoje išreiškia tankias vidines labirintiškas struktūras ir ryšius su viskuo, kas ją supa. Uždara ir tuo pat metu atvira, permatoma figūra yra neatskiriama nuo aplinkos ir nuolat su ja sąveikauja. Grotelių struktūros apskritai gali reikšti negamtiškus, „antrinės prigimties" sukurtus darinius, „tinklus" (virtualius, socialinius, kultūrinius ir pan.) bei visa, kas siejasi tarpusavio ryšiais.

Kartais norisi atsitraukti nuo mūsų socialinei aplinkai būdingo „vaizdų antplūdžio" ar „vaizdų triukšmo". Skulptūra gali pateikti ir abstrakčią idėją per išgrynintą, minimalistinę formą. Šios parodos abstraktybių tema - judėjimas.                                                           

                                                 Sigita Dackevičiūtė

 

Parodos organizatoriai 

 Paroda veiks: nuo 2014 m. birželio 16 d. iki 2014 m. liepos 5 d.                                         

Galerijos darbo laikas: II - V nuo 12 iki 19 val.; VI nuo 12 iki 16 val.  

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-09 10:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media