2024 m. gegužes 4 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Lietuvos teatro sąjungoje svečiuosis žymus aktorius, teatro pedagogas Vytautas Anužis

2014-04-04
 
Vytautas Anužis

Vytautas Anužis

 

Lietuvos teatro sąjungoje (Teatro g. 8, Vilnius) balandžio 7 d., 18 val., svečiuosis aktorius Vytautas Anužis. Teatre arti šimto vaidmenų sukūręs menininkas, jau kelis metus gyvena ir dirba Vilniuje. Prieš tai, net trys dešimtmečiai buvo praleisti Klaipėdos dramos teatre, kuriuos lydėjo ir nuolatinė pedagoginė veikla. Anksčiau Klaipėdos universitete, o dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, aktorius  kartu su žmona, aktore Velta Anužiene rengia jau devintąjį aktorių kursą.

Vytautas Anužis mokėsi Panevėžyje, Juozo Miltinio studijoje prie Dramos teatro, ir buvo antrasis lietuvis po Andriaus Olekos-Žilinsko, baigęs  B. Ščiukino aukštąją teatrinę mokyklą prie J. Vachtangovo valstybinio akademinio teatro (1978 m.). Tuo metu konkursai buvo milžiniški: į vieną vietą pretenduodavo apie šimtas žmonių. J. Miltinio studijoje ypatingai vertintas V. Anužis sėkmingai įstojo ir baigęs įsidarbino Povilo Gaidžio vadovaujamame Klaipėdos dramos teatre. Aktorius neslepia, kad jaunam aktoriui pradžia nebuvo lengva ir „teatre teko septynerius metus stovėti scenos kampe su alebarda". Nepaisant to, pirmosios nesėkmės tik užgrūdino aktoriaus charakterį, o atkaklaus ir disciplinuoto darbo dėka, V. Anužis tapo vienu iš pagrindinių Klaipėdos dramos teatro veidų.

Šiuo metu V. Anužį galima išvysti net keliuose sostinės teatruose: Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Rusų dramos teatre, OKT/Vilniaus miesto teatre. Naujausi jo vaidmenys buvo sukurti spektakliuose ,,Katedra" (rež. O. Koršunovas, LNDT), „Atžalynas" (rež. J. Vaitkus, LNDT)  ir „Žuvėdra" (rež. O. Koršunovas, OKT). Dabar Lietuvos rusų dramos teatre V. Anužis kuria pagrindinį vaidmenį W. Shakespeare‘o tragedijoje „Karalius Lyras" (rež. J. Vaitkus).

V. Anužio aktorinę meistrystę formavo ir tobulino ne tik sceninė karjera, bet ir ilgus metus trunkantis pedagogo darbas. Pastarasis, anot aktoriaus, yra nepalyginamais sunkesnis ir reikalaujantis žymiai didesnės atsakomybės. Viename paskutiniųjų interviu jis teigia: „Norint pažinti, suprasti ir paruošti kitą žmogų aktoriaus profesijai tenka pačiam labai atsiverti ir prisileisti. Dvasiškai apsinuoginti. Tas profesinis atsivėrimas yra jautrus kokiems neigiamiems dalykams. Vaidmens sukūrimą aš pavadinčiau kitaip atsakingu procesu: jis gali nepavykti, nepasisekti, bet ir atsakai tik pats už save. O čia tampi atsakingas už visą gaują".

Jau parengtos ir išleistos aštuonios aktorių laidos, o netrukus teatrinei visuomenei prisistatys ir devintoji. Vieną paskutiniųjų jo kursų sudarė latvių studentai. Iš karto po studijų jaunieji aktoriai buvo priimti į  Liepojos teatrą.  Dar 2000 m. Vytautas ir Velta Anužiai įkūrė KU teatrą „Dramos klasė", kuris gyvavo aštuonerius metus. Per tą laiką buvo aplankytas ne vienas tarptautinis studentų festivalis, gastroliuota įvairiose pasaulio šalyse.

Aktorius pelnė ne vieną prestižinį Lietuvos teatro apdovanojimą.  2006 m. 50-mečio proga už nuopelnus teatro menui buvo apdovanotas Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos Padėkos raštu ir Klaipėdos miesto mero Padėkos raštu. 2011 m.  V. Anužis Klaipėdoje buvo išrinktas Metų aktoriumi, jam įteikta „Padėkos kaukė". Tais pačiais metais aktorius buvo apdovanotojas „Auksiniu scenos kryžiumi" už tris vaidmenis, sukurtus spektaklyje „Mergaitė, kurios bijojo Dievas" (rež. J. Vaitkus, Klaipėdos dramos teatras).

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-04 08:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media