2024 m. gegužes 4 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Pašto kelias Latvija – Lietuva – Lenkija 2014

2014-05-25
 
LŽS Kelionių ir pramogų klubo narė Kristina Stalnionytė

LŽS Kelionių ir pramogų klubo narė Kristina Stalnionytė

 

Gerimantas Statinis     

        Projekte „Pašto kelias Latvija - Lietuva - Lenkija 2014" dalyvauja ir LŽS Kelionių ir pramogų klubo narė Kristina Stalnionytė, ji atlieka metraštininko funkcijas ir džiaugiasi reta galimybe pakeliauti unikalia transporto priemone - keturkinke pašto karieta senuoja Sankt Peterburgas - Kaunas - Varšuva pašto traktu. Tai toks jau trečiasis ilgo nuotolio kultūrinis - edukacinis žygis su žemaitukų žirgais. Gegužės 12 - birželio 1 dienomis 10 žemaitukų, 2 karietos ir 16 žmonių nukeliaus per 800 km. Žygyje dalyvauja visas logistikos kompleksas, pradedant žirgų pašaru, kalve, veterinarijos laboratorija ir komunikacijos  centru.

        Dar 1836 m. nutiestas kelias su puikiai veikusia pašto ir žirgų poilsio infrastruktūra tuo metu buvo moderniausias Europoje, kadaise juo keliavo A.Baranauskas, O.Balzakas. Rusai po Napoleono karų suvokė kelių reikšmę ir pradėjo investuoti į infrastruktūrą. XIX a. pašto ekspresas iš Sankt Peterburgo pasiekdavo Varšuvą per dvi savaites. Tai trumpiausias kelias iš Vakarų Europos į Šiaurę. Palei jį veikė ilgiausias optinis telegrafas - semaforų sistema, laikomas savotišku senųjų laikų „SMS" atitikmeniu. Signalas keliaudavo nuo Žiemos rūmų (Sankt Peterburge) stogo. Ši semaforų sistema dar išlikusi Žiemos rūmuose (Sankt Peterburge) ir Utenoje. Daugybė miestelių suklestėjo tik dėl pašto kelio, tam tikrais atstumais kelyje kūrėsi stotys. Viso trakto Sankt Peterburgas -Varšuva ilgis - 1200 km, tačiau ekspedicija, startavusi nuo  Rusijos ir Latvijos pasienio, keliaus 800 km.      

       Žygio dalyvių skaičius kinta - vieniems trumpam išvykus, vietoje jų prisijungia kiti, grįžta, prasilenkia. Žygio iniciatoriaus Giedriaus Klimkevičiaus ir projekto vadovo Gintauto Babravičiaus teigimu, ši ekspedicija skirta atgaivinti žemaitukų veislės žirgų svarbą, išpopuliarinti senovinį pašto kelią „Sankt Peterburgas - Varšuva" ir šalia jo esančius turistinius objektus bei skatinti regioninį ir tarpvalstybinį bendradarbiavimą. „Sunku nuspręsti, kuris iš šių trijų prioritetų svarbiausias", - sako G.Babravičius.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-05-25 10:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media