2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: LŽS Senjorų klubo susirinkimas su Vėlinių nuotaika ir naujomis knygomis

2016-11-10
 
Juozas Vercinkevičius

Juozas Vercinkevičius

 

Vytautas Žeimantas

Tradicinis, kasmėnesinis LŽS Senjorų klubo susirinkimas lapkrityje įvyko Vėlinių nuotaikoje. Klubo pirmininkas Ipolitas Skridla pastatė Teatrų sąjungos salės scenoje didelę žvakę ir pakvietė kolegas Gerdą Gudjurgienę ir Kazį Kilčauską ją uždegti.  Po to tylos minute buvo pagerbti visi Anapilin išėję kolegos žurnalistai.

Ta proga kolegė Jadvyga Godunavičienė padeklamavo savo kūrybos eilėraščių, dedikuotų jau  mirusiems kolegoms Bronei Marcinkevičienei, Arnoldui Čaikovskiui, Juzapui Lauciui ir Daivai Vaupšienei.

Klubo pirmininkas Ipolitas Skridla pasidžiaugė naujai į klubą įstojusiais žurnalistais:  žurnalo „Olimpinė panorama" redaktoriumi Broniu Čekanausku ir  laikraščio „Lietuvos aidas" korespondente Loreta Nikolenkiene.

Beje, kolegė Loreta Nikolenkiene ne tik paneigė gandus, kad mirus „Lietuvos aido" savininkui ir redaktoriui Algirdui Pilveliui, šis laikraštis nustojo ėjęs, bet ir pakvietė visus bedradarbiauti, rašyti į šį laikraštį. Dabar jį redaguoja A. Pilvelio dukra Rasa Čemeškienė.

Kita susirinkimo dalis buvo skirta leidybinei veiklai, naujoms knygos. Buvo pažymėta, kad senjorams kaip niekad buvo derlingi metai naujomis knygomis. Jas išleido Vytautas Česnulis, Alfonsas Kairys, Ipolitas Skridla, Jeronimas Laucius, Algimantas Valentinas Indriūnas, Algis Kusta, Povilas Masilionis, Povilas Lapeikis, Adolfas Strakšys, Stasys Lipskis, Jonas Laurinavičius, Kazys Račkauskas, Vytautas Žeimantas.

Iš šio gausaus autorių rato šį kartą buvo pasirinktas Vytautas Česnulis, pastaraisias metais išleidęs keletą knygų apie savo gimtąją Dzukiją: "Poringė apie Mergežerio sodžių" (2011), "Varėnai 150 metų" (2012), "Kalesninkų parapijos atgimimas" (2013), "Senoji Varėna 600" (su bendraautoriais, 2014), "Nutylę varpai" (2015), „Kanauninkas Klemensas Maliukevičius" (2016).

Kolega Vytautas Česnulis papasakojo apie tai, kaip buvo renkami faktai šioms knygos, kalbėjo apie tvirtą dzūkų charakterį ir jų atžvilgiu vykdytą genocidą, kai šį kraštą buvo okupavusi Lenkija. Kalbėjo apie lietuvių kunigų indėlį, laikraščio „Voruta" redakciją, skaitinusią jį šiems tyrimams.

Apie tai, kad dabar mažai kas tyria lietuvių padėtį iki karo Lenkijos okupuose žemėse kalbėjo ir klubo svečias, „Vorutos" ir „Trakų žemės" laikraščių redaktorius, leidėjas Juozas Vercinkevičius.

„Deja, Lietuvos mokslininkai šių temų neplanuoja, neanalizuoja. Todėl yra ypač vertinga Vytauto Česnulio kūrybinė ir tyriamoji veikla, kurios dėka atsiskleidžia tikroji situacija, tuo metu buvusi okupuose žemėse, - sakė J. Vercinkevičius.

J. Vercinkevičius kalbėjo ir apie negatyvią padėtį, susidariusią Trakų rajone po to, kai nuo rajono buvo atskirta Elektrėnų savivaldybė.  Trakų rajonas neteko pramonės įmonių, didelio ekonominio potencialo. Dabar Trakų rajonas merdi. O pame pačiame plote atsirado dvi savivaldybės, valdininkų padidėjo dvigubai.

Susirinkime dalyvavo LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Susirinkimas baigėsi gražia vakarone.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-10 12:30
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media