2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: LŽS Senjorų klube - A. Strakšys ir V. V. Česnulis apdovanoti medaliais "Už nuopelnus žurnalistikai"

2017-04-10
 
  Po apdovanojimų. (iš kairės) Ipolitas Skridla, Vytautas Valentinas Česnulis, Adolfas Strakšys ir Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Po apdovanojimų. (iš kairės) Ipolitas Skridla, Vytautas Valentinas Česnulis, Adolfas Strakšys ir Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Vilniuje, jaukioje Teatrų sąjungos salėje įvyko Lietuvos žurnalistų sąjungos Senjorų klubo sueiga. Jos metu du žinomi Lietuvos žurnalistai - Adolfas Strakšys ir Vytautas Valentinas Česnulis buvo apdovanoti medaliais "Už nuopelnus žurnalistikai". Juos pristatė klubo pirmininkas Ipolitas Skridla.

Adolfas Strakšys, kurio 80-mečio sukaktį greitai minėsime, visą gyvenimą yra paskyręs žurnalistikai. Nuo 1957 m. dirbo Skuodo rajono laikraščiuose „Pergalė", „Mūsų žodis". Nuo 1969 m. redagavo Akmenės ir Šiaulių rajonų  laikraščius. 1985-1990 m. buvo  žurnalo „Šluota" vyriausiasis redaktorius. 1990-1992 m. leidyklos „Spauda" redaktorius, 1992-1993 m. savaitraščio „Pozicija" literatūrinis darbuotojas, 1995 m. dienraščio „Lietuva" korespondentas, 1996-2003 m. Šiaulių apskrities laikraščio „Šiaulių kraštas" reporteris ir apžvalgininkas, 2005-2006 m. - laikraščio „Karštas komantaras" redaktoriaus pavaduotojas. Parašė ir išleido per 20 publicistikos ir grožinės literatūros knygų. Yra daugelio knygų sudarytojas. Jis yra Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų asociacijos narys, valstybės pripažintas meno kūrėjas.

Vytautas Valentinas Česnulis irgi praktiškai visą gyvenimą yra paskyręs žurnalistikai. 1959 m. Vilniaus universitete baigė žurnalistiką. 1959-1968 m. buvo žurnalo "Mokslas ir gyvenimas"  skyriaus vedėjas, 1968 -1970 m.  laikraščio "Gyvenimas - mokykla" redaktorius. 1972-2001 m. ėjo įvairias pareigas LRT, buvo įvairių televizijos ir radijo redakcijų redaktorius. 1972-1974 m. vedė dvimetę ekonominės televizijos mokyklos žemdirbiams laidą. Nuo 2008 m. iki šiol  yra laikraščio "Voruta" bendradarbis. Pagrindinės jo rašinių temos - kultūra, mokslo ir bažnyčios istorija, kraštotyra. Daug dėmesio skyria savo gimtajai Dzūkijai. Jis yra aktyvus Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Parašė ir išleido per dešimt kraštotyros, publicistikos knygų.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, įteikdamas medalius, pabrėžė, kad šie apdovanojimai skiriami už žurnalisto profesinio vardo stiprinimą ir garsinimą asmeniniu pavyzdžiu. Medalių abu žurnalistai tikrai nusipelnė.

Po apdovanojimų ceremonijos žodis buvo suteiktas "Žuvėdros" leidyklos atstovams - jos savininkui, rašytojui ir žurnalistui Stasiui Lipskiui ir vienam iš aktyviausių leidyklos autorių - rašytojui ir žurnalistui Romui Sadauskui.

"Ateinančių metų birželio mėnesį sukaks dvidešimt metų, kai buvo įkurta leidykla „Žuvėdra". Per šį laikotarpį išleista daugiau kaip pusantro šimto knygų, kurių bendras tiražas jau pasiekė milijoną egzempliorių. Šių šimto penkiasdešimties knygų bendras puslapių skaičius artėja prie penkiasdešimt tūkstančių, - sakė Stasys Lipskis. - Per dvidešimties metų gyvavimą išryškėjo keturios pagrindinės tematinės kryptys - tai proza, poezija, vaikų literatūra ir pramoginė laisvalaikio lektūra".

Populiariausia poezijos serija - patrauklaus formato knygos „Šimtas gražiausių eilėraščių", iliustruotos nuotraukomis iš poetų gyvenimo. Šioje serijoje jau išėjo Jono Strielkūno „Tik vienąsyk", Salomėjos Nėries „Kaip žydėjimas vyšnios", Pauliaus Širvio „O parodyt širdies negaliu...", Eduardo Mieželaičio „Mano jaunystės dainos", R. Graibaus „Švelnumas", Juditos Vaičiūnaitės „Skersgatvių šešėliais aš ateisiu", Juozo Macevičiaus „Iš tos nakties" ir Stasio Anglickio „Baltų žuvėdrų puokštėmis". Leidykla yra taip pat išleidusi Sergejaus Jesenino, Jono Mačiukevičiaus, Danutės Žilaitytės, Gintauto Iešmanto poezijos knygas.

„Žuvėdros" leidykloje leistoms prozos knygoms atstovauja Vladas Dautartas, Raimundas Kašauskas, Jonas Marcinkevičius, Jonas Mikelinskas, Algirdas Pocius, Jonas Sadaunykas Sadūnas, Vytautas Sirijos Gira. Naujausia prozos knyga - rašytojo Antano Drilingos romanas „Nuogas dykumoje". Vaikų literatūros žanrui atstovauja Alma Karosaitė, Romas Sadauskas, Ramutė Skučaitė ir kiti.

Ženklią vietą „Žuvėdros" knygų produkcijoje užima laisvalaikio tematiniai rinkiniai. Ne vieno tiražo pakartojimo sulaukė dainų, tostų, žaidimų ir pramogų scenarijų rinkiniai „Užstalės knyga" - pirma ir antra dalis. Skaitytojai noriai perka „Žuvėdros" išleistą knygą „Užstalės dainos". Itin populiarios Rasos Praninskienės knygos „Laisvalaikio skrynelė" ir „Gimtadienis? Gimtadienis!". Tiek jaunimo, tiek ir suaugusiųjų laisvalaikiui skirtos knygos „Mįslių skrynelė"(per 3000 mįslių) ir lietuviškų patarlių (per 5000 šio žanro kūrinių) rinkinys „Po savo stogu visaip patogu".

„Žuvėdra" pastaraisiais metais išleido beveik visą žinomos farmacininkės, žiniuonės Eugenijos Šimkūnaitės palikimą - knygas „Gyvenimo receptai", „Gyvenimo paslaptys ir lemtys", „Gyvenimas be tablečių" „Sveiko gyvenimo receptai", atsiminimų apie Eugeniją Šimkūnaitę knyga „Amžinai žydėk, Atminimo vyšnia". Šiuo metu spaudai rengiama atsiminimų apie Eugeniją Šimkūnaitę knyga.

Minėtinos dvi pastarojo meto knygos - „Kuršėnų enciklopedija" (joje pristatoma per penkis šimtus šiame mieste gyvenusių bei dirbusių žmonių) ir žinomos estrados dainininkės Nijolės Tallat-Kelpšaitės knyga „Jį pripažino laikas" - apie lietuvių estrados legendą Antaną Šabaniauską bei visą Lietuvos estrados istoriją nuo D. Dolskio laikų iki mūsų dienų.

Vakaro pabaigoje savo prisiminimais iš aktorinio gyvenimo pasidalino garsus aktorius Rimgaudas Karvelis, suvaidinęs dešimtis įvairių rolių teatruose, kine ir televizijoje. Jo papasakotos įdomios, kartais net kurioziškos istorijos susilaukė garsių ir nuoširdžių katučių.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-08 10:56
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media