2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistai aplankė Bernardinų kapines

2009-10-09
 
Viktoro Denisenko nuotraukoje: žvilgsnis į Bernardinų kapines rudenį

Viktoro Denisenko nuotraukoje: žvilgsnis į Bernardinų kapines rudenį

Viktoras Denisenko

 

Spalio 7 dieną LŽS Vilniaus skyriaus „Pokalbių klubas“ pakvietė žurnalistus į ekskursiją, kurios metu buvo aplankytos Bernardinų kapinės – viena seniausių ir įdomiausių amžino poilsio vietų, išlikusių Vilniuje. Organizuoti ekskursiją padėjo Vilniaus skyriaus valdybos narys Rimantas Šalna, o pravedė ją sostinės istorijos žinovas, žurnalistas ir poetas Voicechas Piotrovičius.

 

Ekskursijos dalyviai galėjo sužinoti, jog savo laiku Bernardinų kapinės dėl prestižiškumo varžėsi su Rasų kapinėmis. V. Piotrovičius papasakojo ir apie praeities „kapinių madas“ – būdingus Vilniaus kapiniams lūžusio medžio ar atverčiamo pergamento formos antkapius. Žurnalistai sužinojo, jog, pagal pasakojimus, sovietmečiu šias kapines nuo sunaikinimo išsaugojo tai, jog čia yra palaidota Felikso Dzeržinskio motina.

 

Šiandien Bernardinų kapinės yra ryški Lietuvos istorinio paveldo dalis. Čia palaidota daug žinomu, palikusių Vilniaus istorijoje savo pėdsaką žmonių. Bernardinų kapinėse amžinojo poilsio atgulė ir  Vilniaus universiteto profesoriai, ir Napoleono armijos generolai, ir savo laiku žinomi aktoriai bei visuomenės veikėjai. Pasak R. Šalnos, jo paskaičiavimais, šiose kapinėse palaidoti net 22 tautybių žmonės, kas atspindi margą ir daugiakultūrinę Vilniaus istoriją.  

 

pokalbių klubas, bernardinai 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-09 16:43
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media