2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namai: žurnalistai moko senjorus informacinio raštingumo

2017-11-21
 
Senjorai Žurnalistų namuose

Senjorai Žurnalistų namuose

Nuo spalio 2 dienos Žurnalistų namuose (Jogailos g. 11, Vilnius) kasdien renkasi Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto (MČTAU) klausytojai. Kiekvieną pirmadienį - vis nauja grupė. Čia vyksta LŽS ir MČTAU bendro projekto „Medijų ir informacinio raštingumo programa" praktiniai seminarai. Šio unikalaus, didelės apimties projekto, kuriuo siekiama apmokyti apie 500 senjorų, tikslas - didinti vyresnio amžiaus žmonių gebėjimą naudotis skirtingomis žiniasklaidos priemonėmis, geriau suprasti ir kritiškai vertinti žiniasklaidos turinį, ugdyti gebėjimus užmegzti ryšius įvairių medijų kontekste.
Įvadiniai šio projekto renginiai vyko rugsėjo mėnesį. Juose paskaitas skaitė VDU profesorė, LŽS pirmininko pavaduotoja Audronė Nugaraitė ir LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Įvadines paskaitas išklausę senjorai susiskirstė grupėmis, ir nuo spalio 2 d. dalyvauja praktiniuose seminaruose Žurnalistų namuose. Kiekvienai senjorų grupei kas savaitę pagal A. Nugaraitės parengtą metodiką perskaitomas penkių paskaitų ciklas, pravedami praktiniai užsiėmimai. 
Pirmadieniais doc. dr. Mantas Martišius savo praktiniame seminare „Informaciniai karai, propaganda ir žurnalistika" pasakoja apie informacinių karų sąlygas ir veiksnius, paįvairindamas pavyzdžiais iš pasaulio ir Lietuvos realijų, apie informacinę aplinką ir informacines atakas, jų poveikį žmonėms, apie informacinių technologijų bei žurnalistikos iššūkius ir perspektyvas. 
Antradieniais lektorė Aistė Žilinskienė seminare „Socialinės medijos - teoriniai ir praktiniai aspektai" išsamiai, paįvairindama įdomiais, ne visiems žinomais pavyzdžiais pristato senjorams populiariausius socialinius tinklus - Facebook, Instagram, Twitter, taip pat kitus vyresnio amžiaus žmonėms mažiau girdėtus tinklus - Linkedin, Sermo, Pinterest. Lektorė aiškina apie informacijos suvokimą per vaizdą, komunikaciją socialiniuose tinkluose, primena, ką reikia žinoti komentuojant ar pateikiant informaciją, kokia atsakomybė gresia už įžeidinėjimus ar šmeižtą viešojoje erdvėje. 
Trečiadieniai - susitikimų su „Alko" redaktoriumi Audriu Antanaičiu diena. Seminare „Efektyvi asmeninė komunikacija ir piliečių žiniasklaida" lektorius pateikia asmeninės patirties pavyzdžius, išvardydamas skirtumus tarp profesionaliosios ir piliečių žurnalistikos. 
Ketvirtadieniais senjorai dalyvauja lektoriaus Gino Dabašinsko praktiniame seminare „Tiesos ir melo samprata šiuolaikiniame žiniasklaidos turinyje". G. Dabašinskas paaiškino, kad tiesa ir melas, priklausomai nuo situacijos, gali keistis vietomis. Tiesos samprata - teiginių atitikimas tikrovei, pasikeitė: dabar tikros tiesos niekam nereikia, reikia kažko kito, kas svarbiau. Tiesa žiniasklaidoje yra ne tai, ką valstybė nori pasakyti savo žmonėms, o tai, ką žmonės nori sužinoti. Nereikia painioti žurnalistikos su žiniasklaida, nes jų tiesos yra skirtingos. Žiniasklaida, anot lektoriaus - verslas, naujienų, žinių gamyba, kuri žurnalistų naudojama kaip priemonė skleisti žinias.
Penktadieniais seminarų ciklą užbaigia visų laukiamas, populiarus lektorius - žurnalistas, publicistas, signataras Rimvydas Valatka. Savo seminare „Reklama, viešieji ryšiai ir propaganda - kaip tai veikia?" lektorius išsamiai ir aiškiai, pasitelkdamas mūsų šalies politikų gyvenimo pavyzdžius, atsako į daugelį senjorus dominančių klausimų: kokie viešieji ryšiai geri, ar užtenka kalbėti tiesą, kur, ką ir kaip reikia kalbėti, kaip pateikti teigiamą informaciją, kad ji būtų įdomesnė, kas yra paslėpta reklama, turinio rinkodara, kaip netapti reklamos vergais, kas yra propaganda, kas ja naudojasi ir kokie čia slypi pavojai. 
Senjorai susitikimuose su žurnalistais išgirdo daug, atrodytų, paprastų tiesų, apie kurias anksčiau kaip informacijos vartotojai tiesiog nesusimąstydavo. Svarbiausias šios žiniasklaidos raštingumo programos uždavinys ir buvo - mokant žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo padėti senjorams suvokti žiniasklaidos ir informacijos reikšmę bei svarbą ir, atsižvelgiant į šias žinias, veiksmingiau naudotis paieškos priemonėmis, gebėti kritiškai įvertinti žiniasklaidos turinį, kas labai lemia vartotojų pasitikėjimą skaitmeninėmis technologijomis ir žiniasklaida, valstybe ir jos institucijomis. Tikėkimės, kad šiame projekte dalyvavę senjorai tapo raštingesni, ir tikrai gebės atskirti pelus nuo grūdų, t. y. „atkoduoti" tikrąją žiniasklaidos pranešimų esmę.
MČTAU inf.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-11-21 11:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media