2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Žurnalisto Alfonso Kairio knyga „Saulė visiems viena“ pristatyta Visagine

2022-02-09
 
Romas Adomas Vorevičius

 

Visagine, „Atgimimo" gimnazijoje vykusiame renginyje buvo gražiai pristatyta ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Tarybos nario Alfonso Kairio, knygos „Saulė visiems viena".
Naujoji Alfonso Kairio knyga „Saulė visiems viena" vertinga žiniomis apie tautines mažumas, aišku, ne visas (Lietuvoje jų net 154), čia, Lietuvoje, ir lietuvius, kaip tautinę mažumą, užsienyje.
Azerbaidžaniečiai, romai (čigonai), gruzinai, rusai - po Lietuvos saule ir lietuviai Azerbaidžane (ugnies žemėje), Gruzijoje, Rusijos RF (Jakutske, Karaliaučiuje, Krasnojarske), Ukrainoje (Kryme ) ir kt.
Įdomių detalių pareikta apie Vinicą ir joje norėtą įamžinti Lietuvos didįjį kunigaikštį Algirdą bei jo palikuonis, dabartinį Vinicos lietuvių kultūros ir istorijos centro „Sakalas" pirmininką Vasilijų Sugak, gimusį Šiauliuose ir likimo nublokštą į Vinicą; Krymo autonominės respublikos M.K.Čiurlionio lietuvių kultūros draugijos pirmininkę Mariją Valentiną Raulusevičiūtę-Loginovą, išleidusią net 11 laikraščio „Tiltas" numerių lietuvių ir rusų kalbomis, pastarąja vien dėl to, kad ir vietiniai nelietuviai susipažintų su skambia Gintaro krašto kalba, jo istorija, papročiais, kultūra.
Nuoširdžia šiluma pažvelgta į Krasnojarsko lietuvius, tremtinius, jų ainius, dabartino lietuvių kultūros bendrijos „Lituanica" pirmininko Antano Rasiulio veiklą, visą Krasnojarsko sritį išbraidžiusį buvusį tremtinį geologą prof. Saulių Sidarą.
Knygoje galima rasti šiltų žodžių Karaliaučiaus krašto lietuviams: jų poetei vertėjai Rūtai Daujotaitei-Leonovai, išvertusiai į rusų kalbą filosofo Arvydo Juozaičio „Karalių miestas be karalių", Napalio Kitkausko ir Laimutės Kitkauskienės „Kristijono Donelaičio memorialas Tolminkiemyje", plušančiai prie K. Donelaičio „Metų" vertimo į rusų kalbą...
To nerasite jokiame vadovėlyje, o tai ir papildo skaitytojo proto arsenalą. Kiekvienas knygos puslapis žinių kupinas. Antai, Gruzijos lietuviams skirtame interviu su Gruzijos lietuvių draugijos „Rūta" pirmininke Zina Karukhnishvili, sužinai, kad Antanas Vilkutaitis-Keturakis, pirmosios lietuviškos komedijos „Amerika pirtyje" autorius, vadovavo tiesiant geležinkelį į Boržomį (2012 m. jam greta Boržomio senosios geležinkelio stoties atidengtas paminklas).
Apie Azerbaidžane besilankiusius ar gyvenusius iškilius lietuvius (Vincą Krėvę -Mickevičių, Haliną Kobeckaitę) pasakojama straipsnyje „Tolimas ir artimas". Čia pat rašoma ir apie „Visuomeninės organizacijios „Azeri" pirmininką Kamalą Zulfijevą, įkūrusį internetinę svetainę azeri.lt bei kviečiama ją aplankyti. Ten: Azerbaidžano istorija, kultūra, papročiai, nacionalinė virtuvė...
Trečias knygos skyrius pavadintas „Valstybinės kalbos pakylėti".
Kas puoselėja lietuvių kalbą? Be abejo, pirmiausiai, mokykla.
Taigi, užsukę į pušų pasakų mieste Visagine esančią rusų mokymo kalba „Atgimimo" gimnaziją, pasidžiaugiame gimnazistais, taisyklingai kalbančiais valstybine kalba ir, aišku, neužmirštančiaias savo gimtosios rusų kalbos, pasienio su Baltarusija Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijoje džiugina žvilgsniu palydintys Lietuvos didžiųjų kunigaikščių portretai. Lentvario pradinėje mokykloje - stendai lietuvių kalbai ir vaikų mintys apie ją...
Knygoje nemažai straipsnių skiriama Lietuvos romams. Autorius į juos pažvelgia iš įvairių, jiems skirtų, konferencijų salių, renginių, noro mokytis lietuvių kalbos, noro integruotis į mūsų visuomeninį, kultūrinį gyvenimą.
Verta knygą „Saulė visiems viena" įsigyti, deja, knygynuose jos jau nėra.

 

 

**
IŠ SPAUDAI RENGIAMOS „LIETUVOS ŽINIASKLAIDOS ENCIKLOPEDIJOS"
Kairys Alfonsas *1945 01 03 Svylionys (Švenčionių rj.), 1973 baigė VU lietuvių k. ir lit-rą. 1982-91 Švietimo ministerijos Mokyklų valdybos inspektorius, 1992-94 Valstybinės komisijos Rytų Lietuvos problemoms išnagrinėti referentas švietimui ir kultūrai. 1994-2005 Regioninių problemų ir tautinių mažumų departamento, vėliau Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Užsienio lietuvių skyriaus vyriausiasis specialistas, 2005 -09 - šio departamento Rytų Lietuvos programų poskyrio vedėjas. Rūpinosi Karaliaučiaus krašto lietuviais: jų draugijų, lietuvių kalbos ir etnokultūros fakultatyvų, lietuviškųjų klasių steigimu. LŽS narys nuo 2014. LŽS Tarybos narys (nuo 2015), LŽS Senjorų klubo pirmininko pavaduotojas (nuo 2015). Yra išspausdinęs per 150 straipsnių Lietuvos ir užsienio lietuviškoje spaudoje lituanistikos, užsienio lietuvių švietimo klausimais Išleidęs knygas Laiko išsklaidyti (1997), Penkeri metai su Rytų Lietuva" (2010), Saulė visiems viena (2021). Kartu su kt. parengė lit-nį almanachą Balsai iš toli (2000), kurio autoriai yra užsienio lietuviai. Su poetu R. Vorevičiumi parengė almanachus Tie rugsėjo taku (1996), Ties spalio taku (2006), skirtus Rytų Lietuvos mokytojų kūrybai. Parengė ir išleido kn. Vilniaus senjorų žurnalistų klubas (2018). Medalis Už nuopelnus žurnalistikai (2019). Pav.

 

Rubrika Žurnalistų kūryba yra SRTRF projekto dalis. 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-30 11:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media