2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Žurnalistas, gyvenęs ir kūręs audringos epochos verpetuose

2017-10-15
 
 

Dainius Ručinskas,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Vilniuje veikianti leidykla "Žuvėdra" išleido praeityje žinomo žurnalisto, politiko ir visuomenės veikėjo Justo Paleckio (1899 - 1980) knygą "Žurnalisto kelio atšvaitai". Šis žmogus nestokoja dėmesio ir ypač kritikos kaip politikas. Kaip teigia  įžangos žodyje Domas Šniukas, tai natūralu, nes jis visų pirma asocijuojasi  su "Stalino saulės parvežimu į Lietuvą 1940 metais, 1940 - 1966 metais buvo LTSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo pirmininkas, 1966 - 1970 metais TSRS Aukščiausiosios Tarybos Tautybių Trybos pirmininkas. Priklausomai nuo asmenų politinių įsitikinimų radikalumo  ir istorinės realybės suvokimo ši kritikos amplitudė yra plati. Yra net manančių, kad ir ginklu nesipriešinant, ir Prezidentui pasitraukus į užsienį, TSRS okupacijos buvo galima išvengti, jeigu ne J. Paleckis. Kiti, atsižvelgdami į tai, kad Baltijos šalių aneksijos neišvengiamumą nulėmė dviejų diktatorių  - Stalino ir Hitlerio - sandoris, žinomas Molotovo-Ribentropo pakto vardu, linkę J. Paleckio vaidmenyje įžvelgti ir lengvinančių aplinkybių: geriau jau J. Paleckis , negu kas kitas".

Šį kartą J. Paleckio knygoje dominuoja publicistikos žanras. Jis pristatomas skaitytojui ne kaip tarybinis politikas, o kaip pirmosios Respublikos žurnalistas, redaktorius ir leidėjas.

Pasak D. Šniuko, ši trejybinė profesija buvo jo pašaukimas, pilietinių idealų ir kūrybinių ambicijų realizavimo priemonė ir kuklus pragyvenimo šaltinis.

Į žurnalistikos barus jis įžengė kartu su Lietuvos valstybė atkūrimu, o su profesionalia žurnalistika atsisveikino tapęs tos valstybės lemtingo laidojimo dalyviu.

Žurnalisto kelio atšvaistuose ryškėja J. Paleckio ieškojimai, atradimai ir nusivylimai, bendravimo su iškiliais kultūros  žmonėmis epizodai.

Mirguliuoja ir jo tuometinės demokratinės nuostatos, patriotiškumo proveržiai, teisingumo visiems luomams siekiai. Knygoje spausdinama memuarinė publicistika, kelionių įspūdžiai, 1923 - 1939 metų žurnalistikos  margumynai, taip pat mintys ir pastebėjimai, užfiksuoti jo užrašų knygelėse bei eilėraščiai ir vertimai.

Paskutinį skyrių sudaro amžininkų prisiminimai apie Justą Paleckį. Nemaža tekstų dalis publikuojama pirmą kartą. Knyga storoka - 495 puslapių.

 

 

Rubrika Žurnalistų kūryba yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-01 10:47
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media