2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Virgilijus Juodakis: P A G A L B A

2021-07-10
 
Virgilijus Juodakis

Virgilijus Juodakis

PAGALBA


Virgilijus Juodakis


Mano jaunystės užrašuose yra štai toks linksmų plaučių žurnalisto Vytauto Misevičiaus pasakojimas.
Kai jis dirbo Kretingos rajono laikraštyje, kartais į redakciją atvykdavo vieno kolūkio pirmininkas. Ne dažnai, bet ir neretai. Visada su lauknešėliu ar netgi dviem. O čia ir rūkytos dešros rinkė, ir traškus raugintas agurkėlis, ir rūkytų lašinukų gabalas ir..., žinoma, žemaitiškai . Iš rugių ant garo išvarytas šarpyliu vadinamas pavilgas. Tas svečias be ceremonijų iš vidaus užrakindavo visas redakcijos duris, sustumdavo krūvon stalus ir...
Ir pradėdavo, kaip dabar sakytume, spaudos konferenciją. Skaičius ir situacijas bėrė ir iš užrašų, ir iš galvos be jokio popieriuko. Klausytojų prašė viską tiksliai užsirašyti, mielai pakartodavo, jeigu kas ko paklausdavo. Tik nieko doro jis nepasakojo: vien apie blogybes. Ten stogas prakiuro, ten išvis daržinės kraigas išvirto, abu ūkio turimi traktoriai sustojo, pusė veršelių krito, vasarojaus laukai užmirko, vargu ar sėklą besurinks. Vaikų darželis be langų, mokyklėlė be suolų, mokytoja be pastogės... Žodžiu, kur bepažvelgsi - vien bėdos, skylės ir nedateklius. Laikas nuo laiko padalindavo visiems po gurkšnelį šarpyliaus, lašinuko ir agurkėlio pasiūlydavo: „Na, jamam, vyručiai, kad dangus praskaidrėtų, kad jūsų plunksna kuo gailiau mano ūkio nelaimes aprašytų. Kuo aštriau mane kritikuosite, tuo geriau. Ir ne po vieną kartą. Apie tas blogybes, kurios trukdo mums žengti į laimingą rytojų".
Vėliau jis visus tuos rašinius išsikirpdavęs ir važiuodavęs tiesiai pas patį A. Sniečkų. „Va, - sakydavo šeimininkui - žiūrėkite, kaip man blogai. Ir kolūkiečiams blogai. Mirtinai reikia to ir ano. Būtina padaryti taip ir anaip, pridurti tiek ir tam...".
Vytautas sakė, kad iškarpos gražiai suveikdavo, prašytojas gaudavęs, ko reikėjo. Lauknešėlio kaštai sugrįždavo dešimteriopai ir dagiau kartų.
O redakcija kelis kartus sulaukė pagiriamųjų žodžių iš aukštybių už rūpestį šviesios ateities perspektyvomis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-07-10 12:40
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Antanui

2021-07-15 14:40

Jei šarpylis kokybiškas, tada gerai. Bet dabar į samagoną kai kas prideda ir techninio spirito ir dar balažin ko. Geriau iš viso negerti arba valstybinės kokybiškos po truputėlį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2021-07-10 13:21

Šarpilio ir aš norėčiau.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media