2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Nauja Juozo Elekšio knygą ,,Istorijos vingiai ir klystkeliai, žvelgiant pro metraščių brūzgynus“

2020-12-01
 
Juozas Elekšis

Juozas Elekšis

Jonas Laurinavičius 
Tėvynės pažinimo draugijos pirmininkas, knygos redaktorius. LŽS narys 
 
89-erių metų Juozas Elekšis, LŽS Senjorų klubo ir NŽKA narys, vis dar džiugina mus ne vien publikacijomis spaudoje, bet ir leidžia autorinius leidinius. Štai dabar turime dar vieną jo knygą ,,Istorijos vingiai ir klystkeliai, žvelgiant pro metraščių brūzgynus" (Akademiko prof. Alfonso Žilėno knygos „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės finansų pagrindai" pėdsakais).
Nuo tada, kada susikūrė valstybės, atsirado ir mokesčiai, nes reikėjo išlaikyti valdžios institucijas, kariuomenes ir t.t. Visa tai gulė daugiausia ant paprastų gyventojų pečių. Duoklės natūra, sidabrinė (pinigais), pagalvės mokestis, daugybė kitų. Buvo apmokestinami žemė, verslas, turtas, pelnas, netgi buvo mokestis už medaus kopinėjimą. Tai buvo sunki našta mokesčių mokėtojams, niekuo nelengvesnė nei šių dienų žmonėms. 
Vis dėlto mokesčių sistema Lietuvoje buvo neblogai sutvarkyta - teigiama knygoje. Kai bajorai, didikai ėmė visaip išsisukinėti nuo mokesčių, valstybės iždas ėmė tuštėti, valstybė nusilpo ir ilgainiui ją pasidalijo gobšūs kaimynai. 
Juozas Elekšis iš akademiko A. Žilėno atrinko svarbiausius, reikšmingiausius faktus, teiginius, apibendrinančias išvadas, išsakė juos publicisto žodžiais, pritaikydamas eiliniams skaitytojams, neturintiems finansinio išsilavinimo, ekonominių žinių iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. O juk mokesčiai, valstybės biudžetas visada buvo, yra ir bus visų gyventojų aktualija. 
Juozas Elekšis gimė 1931 m. liepos 29 dieną, Lėlaičiuose, Mažeikių rajone. 1961 m. baigė Vilniaus pedagoginį institutą, studijavo istoriją. Iš pradžių dirbo mokytoju, administracinį darbą, vėliau daug metų atidavė žurnalistikai. Dirbo laikraščiuose „Mokslo Lietuva", „Gydytojų žinios". Į LŽS įstojo nuo 1997 m, į NŽKA - 2005 m. Yra valstybės pripažintas meno kūrįjas. 2007 m. įstojo į Nepriklausomųjų rašytojų sąjungą. 
Noriu pasidžiaugti, kad Juozas Elekšis dabar - vienas kūrybingiausių Tėvynės pažinimo draugijos, LŽS ir NŽKA narių. Jo straipsniai, atsiminimai spausdinami „Mokslo Lietuvoje", „Gimtinėje", ,,Karštame komentare", „Lietuvos aide", ,,Gydytojų žodyje", „Gintaro gimtinėje", ,,Tautotyros metraštyje", dar keliuose leidiniuose. 
Juozas Elekšis sukūręs daugiau kaip 400 dainų tekstus, išleidęs 26 knygas (dainos, eseistika, apsakymai, aforizmai, anekdotai, humoras, eilėraščiai). Išskirčiau jo dainų knygas „Takeliai tėvų čia susipynę" (1998), „Kur vedi, pagunda" (2001), „Kas, mergaite, tau dainuos?" (2009 ), eilėraščių knygas „Kur vaikystės upė teka" ( 2011), „Čia mūsų žemė" (2013).
Įdomu tai, kad Juozas Elekšis išleido knygą ir žemaičių kalba - „ Rokundā" (2011).
2014 metais kartu su V. Malinausku sukūrė operetę „Laumės pirtyje".
Juozas Elekšis yra Jungtinių tautų, Pasaulio sveikatos organizacijos, LŽS ir AIDS centro konkursų laureatas (2005, 2007, 2008), Tėvynės pažinimo draugijos premijos laureatas (2008), 2011 m. jam buvo įteikta Edvardo Šulaičio premija (Čikaga).
Dabar gražus amžius neleidžia Juozui Elekšiui dalyvauti kūrybiniuose sambūriuose - dainuoti ansambliuose, tautotyrininkų, literatų renginiuose, tačiau namuose jis vis su knyga, su rašikliu rankose... Rengia naujas publikacijas. 
Neseniai tapo ir antruoju (po kolegos Juozo Karsoko) spaudai rengiamos žurnalistų dainų klygos, „Ačiū tau, žeme" mecenatu. 
Belieka palinkėti kolegai Juozui tvirtos sveikatos, ištvermės ir kūrybinės sėkmės..

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-01 11:26
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

L.N.

2020-12-03 13:33

Taip, Senjorai šaunuoliai. Juozas parašė knygą, Jonas ją recenzavo, Vytautas paskelbė svetainėje... Gaila tik, kad dabar negalime visi, kaip ir anksčiau, susiburti, pamiršus Verygos ir Karbauskio draudimus (ačiūdie, juos jau nupūtė) pakelti ir taurelę...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ipolitas Skridla

2020-12-03 12:50

Juozai, džiaugiuosi tavo kūrybingumu. Sveikinu su nauja knyga viso mūsų Senjorų klubo vardu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2020-12-03 11:53

89 metai ir nauja knyga... Nuostabu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2020-12-03 11:51

Juozai, sveikinu su nauja knyga.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media