2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Kolegos Jeronimo Lauciaus paskaita Palangoje

2019-08-21
 
Po paskaitos visi susėdo nuotraukai atminimui

Po paskaitos visi susėdo nuotraukai atminimui

Mūsų kolega Jeronimas Laucius yra pakviestas į Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai" Viilniaus miesto bendrijos Vilkpėdės skyriaus stovyklą Palangoje, kurioje dalyvauja per 100 senjorų. Kolega Jeronimas stovyklos dalyviams skaitė paskaitą apie pozityvumo reikšmę žmogaus gyvensenos kokybei ir susilaikė karštų susirinkusiųjų katučių. 
- Mūsų Vilkpėdės skyrius, kaip ir visa "Bočių" sąjunga, aktyviai rūpinasi savo narių sveikatingumu. Šiemet daugiau kaip šimtas mūsų skyriaus narių atvyko į poilsio ir sveikatingumo stovyklą Palangoje. Mus svetingai priėmė reabilitacijos centras "Vyturys". Kiekvieną dieną pradedame rytine mankšta. Rengiame pažintines ekskursijas po Palangą. Vakarais vyksta paskaitos, kurias skaito žinomi Lietuvos medikai, kūrėjai. Visiems patiko ir rašytojo pozityvisto Jeronimo Lauciaus paskaita, - sako stovyklos vadovė Stanislava Ligeikienė.
 
Trumpai apie rašytoją, NŽKA ir LŽS Senjorų klubo narį Jeronimą Laucių
Gimė 1946 m. sausio 1 d. Glebauskuose, Ramygalos valsčiuje. 1963 m. baigė Ramygalos vidurinę mokyklą, 1968 m. Kauno politechnikos institutą, įgijo energetiko inžinieriaus specialybę. Nuo 1988 m. žurnalo „Žvaigždutė" vyr. redaktorius. Nuo 1994 m. leidyklos „Trys žvaigždutės" direktorius. Nuo 1994 m. Pasaulinės lietuvių vaikų literatūros asociacijos „Lietuviška vaikų knyga" prezidentas. Nuo 2008 m. Lietuvos meno kūrėjų asociacijos narys. 2009 m. priimtas į Baltarusijos rašytojų sąjungą. 
Iš pradžių rašė pažintines knygas vaikams („Kas pastatė namą", „Aš elektra", „Milžino gimimas"), vėliau išleido smulkiųjų literatūros žanrų - aforizmų, miniatiūrų, novelių rinkinių. Aforizmų rinkiniams būdinga netikėta mintis, šmaikšti lakoniška leksika, parodomi ne tik buities, bet ir tuometinės politinės situacijos kuriozai. Miniatiūrų, novelių rinkiniuose atskleidžiamas žmonių santykių trapumas, aukštinama sąžiningumas, meilė. Daugiausia sukūrė pasakų, jose ryški gėrio ir blogio priešprieša. Yra išleidęs vaikams pjesių, eilėraščių, su kompozitoriumi Rymantu Mikelsku - dainų ir lopšinių rinkinių. Pastaraisiais metais išleido knygų apie pozityvumo reikšmę, kaip nepasiduoti depresijai, apie vaistažodžius. Jo kūrinių išversta į anglų, baltarusių, esperanto, lenkų, prancūzų, rusų, vokiečių kalbas. 
Apie jį kolega Vytautas Žeimantas išleido knygą „Rašytojas Jeronimas Laucius: bibliografinė rodyklė, 1977-2003" (Vilnius, Trys žvaigždutės, 2003 m).
Apie kolegą Jeronimą galima paskaityti „ Žurnalistikos enciklopedijoje" (Vilnius: Pradai, 1997 m.), Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, T. XI (Vilnius, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007 m.) eciklopedijoje „Lietuva", T.III (Vilnius, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2012 m.).
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-08-22 16:53
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Alvydas

2019-08-27 12:35

Tegyvuoja "Bočiai"!!!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media