2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Ipolitas Skridla: gyvenimo sentimentai naujoje poezijos knygoje

2019-02-15
 
Ipolitas Skridla su savo nauja knyga. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Ipolitas Skridla su savo nauja knyga. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Vytautas Žeimantas


...Bet pėdos ne visos išnyksta,/ Jų būna giliai įspaustų. /Ant tako to gėlės pražysta,/ Nors žemė vis sukas ratu... - šiuo ketureiliu prasideda knyga. Atrodo dar visai neseniai laikraštyje „Lietuvos Aidas" paskelbiau straipsnį „Poetui ir žurnalistui Ipolitui Skridlai - 80! (2016.12.06.), o štai prabėgus kuriam laikui ir vėl tenka rašyti apie šį neramios sielos ir labai kūrybingą žmogų, nes vėl skaitau jo eilėraščius, sudėtus į naują knygą „Gyvenimo sentimentai". Ją ką tik išleido rašytojas Jeronimas Laucius ir jo vadovaujama „Trijų žvaigždučių" leidykla.
„Dėkingas likimui, kad galėjau ir teko daug kur pabūti, pamatyti įdomaus, gero ir gražaus, bendrauti su įdomiais žmonėmis. Jaudina giminių, artimųjų ir draugų likimai. Svarbus istorinis Lietuvos palikimas. Šiame leidinyje spausdinu tik mažą dalelę to, ką esu matęs, išjautęs, apmąstęs ir išgyvenęs. Deja, gyvenime ne vien tik rožės..." - rašo autorius knygos įžangoje. Tai jau šeštoji Ipolito Skridlos autorinė knyga. Pirmosios penkios buvo „Dovana" (1993) ir „Širdies virpesiai" (2000), „Gyvenimo tarpsniai" (2010) ir „O metai bėga" (2011 ) ir „Pamąstymai" (2016). Jo eilėraščiai spausdinti Lietuvių poetų meilės lyrikos antologijoje „Mudviejų vakaras", žurnalistų poetų poezijos rinkiniuose „Šitas aidas toli girdis..." (2012), „Sušvieski, saule" (2014). Ipolito Skridlos eilėraščiai buvo publikuoti „Lietuvos aide", „Vakarinėse naujienose", „Gairėse", „Klaipėdoje", „Druskonyje", kitur. Jo kūryba buvo verčiama ir į rusų kalbą.
Įsiminė man anksčiau skaitytas jo ketureilis: „O metai bėga lyg pakvaišę./ Nebepakeisi jų tėkmės./Dejonės galvą susiėmus,/Brolau, čia nieko nepadės" . Taip, poetas teisus, nors metai bėgą nesustabdomai, nereikia dejuoti, būtina veikti, kurti. Tai autorius įrodo ne vien žodžiais. Jau penktą dešimtį bendrauju su Ipolitu Skridla ir visada jį matau kupiną naujų idėjų, sumanymų. Todėl, norint įvertinti jo asmenį, vienu žodžiu neišsiversi, nes jis ir žurnalistas, poetas, visuomenininkas ir ekonomistas, verslininkas, bankininkas ir sodininkas, gamtosaugininkas. Todėl ir nūnai, jau sulaukęs garbaus amžiaus, jis aktyvus Lietuvos žurnalistų sąjungoje, yra LŽS valdybos ir tarybos narys, LŽS Senjorų klubo pirmininkas. Už svarų indėlį stiprinant ir puoselėjant žurnalistų bendruomenę bei žurnalistų solidarumą ir už pastangas stiprinant LŽS veiklą buvo apdovanotas medaliu "Už nuopelnus žurnalistikai".
Aktyvus jis ir Lietuvos sodininkų bendrijoje, daug metų vadovavo „Antavilių" sodininkų bendrijai. 2014 metais jam suteiktas Lietuvos gamtos apsaugos žymūno garbės vardas. Todėl nenuostabu, kad ir jo kūryboje gausu įdomių gamtos pastebėjimų: „Baltu nuometu puošiasi sodai, / Nuostabu kada obelys žydį", arba vėl: „Jaukūs sodai - paguoda ir darbas,/ Meilė gamtai - jausmų atgaiva".
"Gimiau valstiečių šeimoje. Žavėjausi Nemunu, braidžiau po Dubysą. Turiu nuostabią žmoną, brolį, dvi puikias seseris, sūnų, marčią, anūkę ir anūką. Matote, esu labai turtingas," - sako Ipolitas Skridla, kurį gyvenime ir kūryboje labai palaiko jo žmona, žinoma Lietuvos dailės restauratorė Nijolė Murelė. Mylimai žmonai poetas skiria jautriai parašytą eilėraštį "Mielai Nijolei"
Be abejo, jo kūryboje turėjo įtakos ir tai, kad jis gimė valstiečių šeimoje, šalia Nemuno, gražiame Vilkijos krašte. 1956 metais baigė Čakiškės vidurinę mokyklą, aukštąjį mokslą įsigijo Lietuvos žemės ūkio akademijoje, dirbo kaimiškuose rajonuose. Užimdamas įvairias ūkines pareigas jis brandino ir kūrybinius planus, aktyviai bendravo su spauda. Su profesionalia žurnalistika Ipolitas Skridla betarpiškai susidūrė pradėjęs dirbti žurnale „Liaudies ūkis". 1980 metais stažavosi Prahos tarptautinėje žurnalistikos mokykloje.
Ypač ryškų pėdsaką Ipolitas Skridla paliko ilgai vadovaudamas respublikiniam laikraščių ir žurnalų susivienijimui „Periodika", kuris tuo metu vadovavo visiems miestų (išskyrus Vilniaus „Vakarines naujienas") ir rajonų laikraščiams, kelioms dešimtims respublikinių žurnalų. Tuos metus gerai prisimenu, nes nemažai įvairių reikalų tekdavo spręsti kartu. Ipolitas Skridla daug dėmesio skyrė redakcijų leidybiniais ir ūkiniais reikalams, žurnalistų buities sąlygų gerinimui. Jo iniciatyva šalyje buvo pastatyta nemažai naujų redakcijų. Į naujus namus įsikėlė Trakų, Prienų, Akmenės, Molėtų, Kaišiadorių, Marijampolės, Ukmergės, Zarasų, Šakių ir Kelmės rajoninių laikraščių žurnalistai. Naujas patalpas gavo Vilniuje leidžiamu žurnalų „Metai", Mūsų sodai", „Žemės ūkis" redakcijos. Jo iniciatyva buvo įrengta žurnalistų mokymo ir poilsio bazė prie Bebruso ežero Molėtų rajone, žurnalistų poilsio namai Šventojoje, prie jūros. Buvo įkurti nauji periodiniai leidiniai: Druskininkų laikraštis „Druskonis", žurnalas „Pasidaryk pats", pradėtas leisti žurnalo „Lietuvos ūkis" angliškas variantas. 1989 metais už šią veiklą Ipolitui Skridlai buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusio žurnalisto garbės vardas. Ši plati žurnalistinė veikla negalėjo neatsispindėti ir jo kūryboje, kurioje gausu poetinių reminiscencijų, tų darbų ir įvykių atgarsių.
Jo poezija maironiško stiliaus, melodinga, daininga, todėl nenuostabu, kad į ją atkreipė dėmesį ir dainų kūrėjai. Pagal jo eiles kompozitoriai Algimantas Raudonikis, Artūras Novikas ir Tadas Šumskas yra sukūrę dainų. Knygoje yra jo sukurtas sodininkų himnas „O sodai, jūs,sodai ", kuriam kompozitorius Tadas Šumskas s sukūrė muziką. 
Būdamas visuomeniškos prigimties, Ipolitas Skridla negali nepastebėti ir dabar esančių blogybių. Ir čia jau lyriką keičia satyra, ironija, pašaipa. Jis nuoširdžiai pergyvena dėl Lukiškių aikštės ateities, Gedimino kalno stiprybės. Palinkėkime nenuilstančiam kolegai poetui kūrybinės sėkmės.

 

 

Rubrika Žurnalistų kūryba yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-04-04 12:10
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Antanas

2019-02-24 09:43

Ipolitai, tu Šaunuolis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Povilas

2019-02-15 13:17

Būki sveikas, Ipolitai,
Nesvarbu, kad dingo litai,-
Nieko nėr brangiau už knygą.
Tinginiams Tu rodai špygą!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media