2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Kolegos Alberto Vaidilos paroda „Kosminis -kiaušinis“ - Vilniaus karininkų ramovėje

2018-05-20
 
Po parodos atidarymo Albertas Vaidila (sėdi centre) su kolegomis žurnalistais. Autoriaus nuotrauka

Po parodos atidarymo Albertas Vaidila (sėdi centre) su kolegomis žurnalistais. Autoriaus nuotrauka

Povilas Šimkavičius,
LŽS narys

 

Gegužės 18 d. Vilniaus karininkų ramovėje (Pamėnkalnio g. 13, Vilnius) atidaryta Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asocoacijos nario, dailininko Alberto Vaidilos abstrakčių darbų paroda „Kosminis kiaušinis".
Parodos autoriaus darbuose dominuoja mitopoetinis simbolis - pasaulio arba kosminis kiaušinis. 
„Kosminis kiaušinis - universalus pasaulio sukūrimo, pirmosios gyvybės atsiradimo paslapties, gamtos prisikėlimo, vaisingumo, augalijos žydėjimo, derlingumo ir daugelio kitų reiškinių ženklas. Taigi, mano tikslas - ne konkrečiai pavaizduoti mums įprastą paukščio ar gyvūno kiaušinį, o kiaušinio apskritai, kaip bendrybės stebuklą, kaip visko, kas mus supa, gyvybės tvėrimo magiją, kuri paremta dvasingumu ir grožiu", - pristatydamas parodą rašė Albertas Vaidila.
Parodos autorius sulaukė šiltų įvertinimų
Paroda „Kosminis kiaušinis" tęsia autoriaus darbų ciklą, pristatytą meno gerbėjams šių metų kovo mėnesio pabaigoje parodoje „Perpetuum mobile arba kiaušinio magija", kuri vyko Žurnalistų namuose, Vilniuje.
Parodos „Kosminis kiaušinis" atidarymą vedęs Lietuvos žurnalistų sąjungos internetinio laikraščio redaktorius Vytautas Žeimantas akcentavo, kad kompiuterinė tapyba ir grafika A. Vaidilos dėka įžengė į žurnalistų ir meno gerbėjų gyvenimą. V. Žeimantas nuoširdžiai padėkojo Vilniaus karininkų ramovei ir parodos atidaryme dalyvavusiam ramovės viršininko pavaduotojui Gaudentui Aukštikalniui už tai, kad priima žurnalistus ir padeda rengti parodas. Renginio vedėjas taip pat paminėjo šiuo metu ramovėje veikiančias Zino Kazėno-zika, Kazimiero ir Jono Jackevičių darbų parodas bei įteikė A. Gaudentui gegužės 8-11 d. „Lietuvos aidą", kuriame spausdinamas menotyrininko Alberto Vaidilos straipsnis „Kazimiero ir Jono Jackevičių tapybos inspiracijos".
Dailininkas Kazys Kęstutis Šiaulytis akcentavo, kad A. Vaidilos darbai turi dvi pradžias - klasikinę ir literatūrinę. K. Šiaulytis sakė, kad juos galima nagrinėti kaip klasiką - kaip ovalą, spalvų žaismą, virsmą, kaitą. Dailininkui pateikus darbų pavadinimus, staiga tarsi atsiranda literatūrinis pasakojimas. Tekstas tarsi pasufleruoja, ką reikėtų įžvelgti kūrinyje. K. Šiaulytis išskyrė kelis A. Vaidilos darbus - „Motinystės ovalas", „Medijos kiaušinis" ir kitus.
Dailininkas Alfonsas Čepauskas pabrėžė, kad dailininkas ir menotyrininkas A. Vaidila kiekvieną kartą sugeba surasti vis naują temą ir naujai save pristatyti. Kiekviena paroda savotiškai įdomi. A. Čepauskas paminėjo, kad gana nelengvas dalykas kiekvieną kūrinį atitinkamai pavadinti. Jeigu yra tikslus pavadinimas, tas kūrinys yra žymiai vertingesnis ir geriau suprantamas. A. Čepauskas akcentavo, kad pasirinkta svarbi ir įdomi kosminio kiaušinio tema, bei pasidžiaugė, kad dailininkas surado savo stilių, kūrybos nišą ir yra labai produktyvus.
LŽS Senjorų klubo pirmininkas Ipolitas Skridla patikino, kad A. Vaidila - vienas darbščiausių, kūrybiškiausių klubo narių. Senjorų klubo pirmininkas palinkėjo daug dirbančiam dailininkui derinti darbą ir poilsį bei nepamiršti Senjorų klube paskelbtų vasaros atostogų.
Dailininką A. Vaidilą parodos atidarymo proga sveikino ir naujų kūrybinių sumanymų linkėjo Gaudentas Aukštikalnis, Kazimieras Jackevičius, Jonas Laurinavičius, Jeronimas Laucius, Apolinaras Juodpusis, Zinas Kazėnas, Loreta Nikolenkienė, Vytautas Šatas ir kiti.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-20 12:02
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Taip

2018-05-23 12:45

Įdomi paroda, verta aplankyti. Tik gaila, kad iš kosminių kiaušinių kiaušinienės neiškelsi.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas

2018-05-21 15:22

Ačiū kolegai Povilui Šimkavičiui už išsamų mano parodos atidarymo nušvietimą. Taip pat dėkingas visiems, kurie atvyko į šį renginį, pasakė savo nuomonę apie paveikslus. Norintiems su šia paroda susipažinti, priminsiu, kad ji veiks iki gegužės 27 dienos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media